Kategoriler
İslam Sözlük

Kıyamet Nedir? Kıyamet Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Kıyamet Nedir? Kıyamet Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kıyamet nedir, Kıyamet ne demektir, Kıyamet kelimesinin tanımı, Kıyamet kelimesinin eş anlamlısı, Kıyamet kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kıyamet ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kıyamet hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kıyamet Tanımı

Kıyamet kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Kıyamet kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim, din b. (***) Tek tanrılı dinlerin inanışına göre dünyanın sonu ve bütün ölülerin dirilerek mahşerde toplanacağı zaman, hesap günü, kıyamet günü, mahşer günü

2. Gürültülü karışıklık, gürültü patırtı

3. Büyük felaket, afet

Kıyamet Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Kıyamet kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kıyamet – afet / gürültü patırtı / mahşer günü

Kıyamet kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kıyamet kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Kıyamet nedir

Kıyamet İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Kıyamet kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

kıyamet gibi (veya kadar)kıyamet kopmakkıyamet mi kopar?
kıyamete kadarkıyamete kalmakkıyametler koparmak

Kıyamet İle İlgili Birleşik Sözler

Kıyamet kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

kıyamet alametikıyamet günükış kıyametkızıl kıyamet
kızılca kıyamet

Kıyamet İngilizcesi

Kıyamet kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Kıyamet – doomsday

Kıyamet Hakkında Detaylı Bilgi

Kıyamet; din ve inanışlarda “Dünyanın sonu” inancı, kıyametin kopacağı ve bunun zamanıyla ilgili inanç. Ayrıca Zerdüştlük, İslam ve Hıristiyanlık gibi bazı dinlerde ölülerin diriltilerek mahşer (toplanma yeri) de toplanacağına (haşir), hayattayken yapılan iyilik ve kötülükler hakkında hesap ve hüküm verileceğine (hesap günü), iyilerin cennete, kötülerin ise cezalarını çekmek üzere cehenneme gideceğine inanılır.

İslam’da Kıyamet

Kıyamet inancı İslam inancının (Akide) bir parçası ve inancın temel prensiplerinden biridir. Kıyamet Günündeki imtihanlar ve kargaşalar Kur’an ve Hadislerde tasvir edilmiş, Gazali, Ibn Kesir, Ibn Mace, Buhari gibi din bilginlerinin kitaplarında ele alınmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kur’an’da Kıyamet Günü İle İlgili Ayetler

  • Ey insanlar! Rabbinizden korkun! Çünkü kıyamet vaktinin depremi müthiş bir şeydir! (Hacc: 1)
  • …Kıyamet vakti de gelecektir; bunda şüphe yoktur. Ve Allah kabirlerdeki kimseleri diriltip kaldıracaktır. (Hac; 7)
  • İnkâr edenler, kendilerine o saat ansızın gelinceye kadar hep şüphe içindedirler. (Hac; 55)
  • …O saat (kıyamet), mutlaka gelecektir. Şimdilik onlara güzel muamele et. (Hicr; 85)
  • …Kıyametin kopması ise, göz açıp kapama gibi veya daha az bir zamandan ibarettir. (Nahl; 77) Onlar üstelik kıyameti de yalan saydılar. Biz ise, kıyameti inkâr edenler için alevli bir ateş hazırladık. (Furkan,11)
  • Bilakis kıyamet onlara vaat edilen asıl saattir ve o saat daha belâlı ve daha acıdır. (Kamer, 46) “…İyi bilin ki, kıyamet saati (zamanı) hakkında tartışanlar derin bir sapıklık içindedirler” (42:18)

Kıyamet günü için Kur’anda Saat (6:31, 42:17), Hesap Günü (15:35, 26:82, 38:16, 40:27), Hüküm (Ceza) Günü (74:46), Karar (Ayrım) Günü (44:40) Toplanma Günü (42:7) ve Sur’a üflendiği gün (6:73, 20:101, 23:101, 74:9-10) ifadeleri de geçmektedir.

Kıyamet Alametleri Nelerdir?

Bazı hadis kaynaklarında mesih, mehdi, deccal gibi kıyamet kopmadan önce gerçekleşmesi beklenen olaylar anlatılır ve bunlar kıyamet alametleri olarak değerlendirilir. Ancak bunların tamamen uydurma ve düzmece olduğunu belirten ilahiyatçılar da bulunmaktadır. Kıyamet alametleri konusunda diğer bir yaklaşım da Ortadoğu bölgesinde benzerleri tarih boyunca onlarca kez olmuş olan olayların güncel olanlarını arka arkaya sayıp insanların zihninde yakın zamanda bir mehdi ve kıyamet beklentisi yaratılmasıdır.

Kıyamet İle İlgili Bilimsel Öngörüler

Evrenin geleceği ve yok olması ile ilgili birkaç teori bulunmaktadır. Bu teorilere göre evren genişlemesini sürdürecek ve soğuyacak, veya tekrar kendi üzerinde büzüşecek veya bir yırtılma ile evrenin varlığı son bulacaktır. Bu teoriler evrenin tesbit edilen yaşından daha erken bir kıyamet takvimi öngörmemektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi