Kategoriler
Sözlük

Koloni Nedir? Koloni Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Koloni Nedir? Koloni Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Koloni nedir, Koloni ne demektir, Koloni kelimesinin tanımı, Koloni kelimesinin eş anlamlısı, Koloni kelimesinin ingilizce karşılıkları, Koloni ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Koloni hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Koloni Tanımı

Koloni kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Koloni kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Sömürge

2. Göçmen topluluğu veya bu topluluğun yerleştiği yer

3. Bir ülkede bulunan küçük yabancı topluluğu

4. hayvan bilimi Birlik durumda yaşayan aynı türden organizmaların oluşturduğu topluluk

Koloni Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Koloni kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Koloni – sömürge

Koloni kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Koloni kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Koloni İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Koloni kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Koloni kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

koloni nedir

Koloni İle İlgili Birleşik Sözler

Koloni kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Koloni kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Koloni İngilizcesi

Koloni kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Koloni – colony

Politik Anlamda Koloni Nedir?

Koloni, bir devletin nüfusunun bir bölümünü yerleştirmek için denizaşırı bir ülkeye sahip çıkması ve yurttaşlarını oraya iskan etmesi halinde meydana gelen yeni yurttur. Bazı durumlarda “sömürge” ile eş anlamda kullanılır fakat sömürgeden farklı bir kavramdır. Yeni fethedilen ülke sömürge değil, onu kuran devletin normal bir parçasıdır. Bunun yanı sıra, ülkesinden ayrılıp başka bir ülkeye yerleşmiş insan topluluğu veya bir ülkede bulunan yabancı uyruklu kişilerden oluşan topluluk anlamında da kullanılır.

Biyoloji Anlamında Koloni Nedir?

Koloni Aralarında işbölümü yapan tek hücreli organizmaların bir araya gelerek topluluk oluşturmaları. Her hücre bireysel yeteneklerini korur. Koloni dağılacak olursa hücreler yaşamlarına bağımsız olarak devam edebilir. Koloniler bölünme sonucu oluşan tek hücreli organizmaların müsilaj madde içinde bir arada kalmaları ile oluşur. Protistalarda daha çok kamçılılarda görülür. Tek ve çok hücreliler arasında geçiş formu oluşturur. En basiti Gonium en gelişmişi Wolvox’dur.

Gonium kolonisi

4-6 hücreli kolonilerdir. Hücreler arası iş bölümü yoktur. hücre koloniden ayrılıp bağımsız yaşayabilmektedir.

Pandorina kolonisi

8, 16 veya 32 li hücre kolonileri şeklinde olabilirler. Her hücre bireysel yeteneklerini korur. Özelleşme ve iş bölümü yoktur. Koloni dağılacak olursa hücreler yaşamlarına bağımsız olarak devam edebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Wolvox kolonisi

1000 – 3000 arası hücreden oluşan koloniler şeklinde bulunurlar. Hücreler bağımsız olmayıp aralarında sitoplazmik bağlantılar taşır. Hücreler arasında farklılaşmalar görülür. Hücreler arasında işbölümü görülür. En dış kısımda yer alan hücreler korunma, beslenme (fotosentez) ve kamçıları ile koloninin hareketinden, en iç kısımda yer alan bazı hücreler de üremeden sorumludur. Ön arka kavramı gelişmiştir. İlk ölüm ve ceset oluşumu görülür. İlk vücut ve üreme hücresi farklılaşması görülür. Dokulaşma yoktur.

  • Dış ön kısımdaki hücreler: Küçük , kloroplastlı, kontraktil koful taşıt, kamçılı ve büyük göz lekeleri var. Beslenme, hareket ve bakterinin korunmasını sağlarlar.
  • Dış arka kısımdaki hücreler: Büyük , kloroplastlı, kontraktil koful taşıt, kamçılı ve küçük göz lekeleri var. Beslenme, hareket ve bakterinin korunmasını sağlarlar.
  • İç kısımdaki hücreler: Koloni içine göçen akra kısımdaki büyük hücrelerdir. Kamçısızdır. Kontraktil koful ve göz lekeleri vardır. Hem eşeyli, hem de eşeysiz üremeyi gerçekleştirirler.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi