Kategoriler
Sözlük

Kompozisyon Nedir? Kompozisyon Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Kompozisyon Nedir? Kompozisyon Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kompozisyon nedir, Kompozisyon ne demektir, Kompozisyon kelimesinin tanımı, Kompozisyon kelimesinin eş anlamlısı, Kompozisyon kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kompozisyon ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kompozisyon hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kompozisyon Tanımı

Kompozisyon kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Kompozisyon kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işi

2. Öğrencilere duygu ve düşüncelerini etkili ve düzgün bir biçimde anlatmaları için yaptırılan yazılı veya sözlü çalışma, tahrir, kitabet

Kompozisyon

Kompozisyon Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Kompozisyon kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kompozisyon – kitabet / tahrir

Kompozisyon kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kompozisyon kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Kompozisyon İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Kompozisyon kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Kompozisyon kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Kompozisyon İle İlgili Birleşik Sözler

Kompozisyon kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Kompozisyon kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Kompozisyon İngilizcesi

Kompozisyon kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Kompozisyon – composition

Kompozisyon Hakkında Detaylı Bilgi

Kompozisyon, dilimize Fransızcadan geçen bir sözcüktür. Ayrı ayrı parçaları, nesneleri, ögeleri en iyi şekilde yerleştirmek anlamına gelir. Mimarlıkta, Güzel sanatlarda, Müzikte, Edebiyatta v.s., kompozisyon vazgeçilmez bir unsurdur.

Edebiyatta Kompozisyon Kullanımı

Düşünceleri düzgün bir şekilde sıralama ve ifade etmeyi sağlamak amacıyla kompozisyon kurallarından faydalanılır. Yazılı kompozisyon en az 3 bölümden oluşur. Bunlar; giriş, gelişme ve sonuç bölümleridir.

Sponsorlu Bağlantılar

Kompozisyonda Giriş (Serim) bölümü

Verilen bir konuyu açıklayabilmek için önce açıklanması gereken düşünce bulunur ve bu düşünce giriş bölümünde belirtilir. Giriş bölümü kompozisyonun en kısa bölümlerindendir. Bu bölümde sadece açıklanması gereken düşünce belirtilir. Bu bölümde örnek verilmez ve açıklama yapılmaz. Kısa ve öz bilgi verilmelidir. Ayrıca giriş cümlelerinde noktalama işaretlerine de dikkat edilmelidir.

Kompozisyonda Gelişme (Düğüm) bölümü

Gelişme bölümünde, giriş bölümünde belirtilen düşünce geniş bir şekilde açıklanır. Bu bölümde örnek verilmesi gerekiyorsa örnek verilir. Ancak örneğin diye başlanılmaz, örneğin sözcüğü kullanılmaz. Verilen örnek birden fazla olmamalıdır. Gelişme bölümü bir paragraftan fazla olabilir. İlk paragrafta anlatılan konunun devamı gibidir ama daha geniş ve açıklayıcı bir şekilde olmalıdır. Giriş ve sonuçtan daha çok yazılmalıdır. Konular daha fazla açılmalıdır. Konu ayrıntılarıyla anlatılır.”Ne olacak?” diye merak edilen bölümdür.

Kompozisyonda Sonuç (Çözüm) bölümü

Sonuç bölümünde, giriş ve gelişmenin ortak düşüncesi yani ana düşünce yazılır. Bu bölüm yazılı anlatımın diğer kısa bölümünden biridir. Bu bölümde de dikkat edilmesi gereken önemli özellik fazla ayrıntıya girmemektir.Yine kısa ve öz olmalıdır. Çıkarılan ana düşünceyi anlatır. Giriş ve gelişmeden daha kısa olmalıdır.

Not

Kompozisyonda sadece 3 bölüm olmak zorunda değildir. Birden fazla gelişme bölümü de olabilir. Ancak en az 3 paragraftan oluşmak zorundadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi