Kategoriler
Sözlük

Kompozit Nedir? Kompozit Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Kompozit Nedir? Kompozit Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kompozit nedir, Kompozit ne demektir, Kompozit kelimesinin tanımı, Kompozit kelimesinin eş anlamlısı, Kompozit kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kompozit ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kompozit hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kompozit Tanımı

Kompozit kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Kompozit kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. sıfat Karma

2. mimarlık Değişik tarzları bir arada taşıyan

Kompozit Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Kompozit kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kompozit – karma

Kompozit kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kompozit kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

kompozit nedir

Kompozit İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Kompozit kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Kompozit kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Kompozit İle İlgili Birleşik Sözler

Kompozit kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Kompozit kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Kompozit İngilizcesi

Kompozit kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Kompozit – composite

Kompozit Hakkında Detaylı Bilgi

Homojen bir yapıya sahip olmayıp, farklı cins malzemelerden meydana gelen elemanlara kompozit elemanlar denir. İki veya daha fazla sayıdaki aynı veya farklı gruptaki malzemelerin, en iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak amacıyla, bu malzemelerin makro seviyede birleştirilmesiyle oluşan malzemelere “Kompozit Malzeme” denir. Başka bir deyişle birbirlerinin zayıf yönünü düzelterek üstün özellikler elde etmek amacı ile bir araya getirilmiş değişik tür malzemelerden veya fazlardan oluşan malzemeler olarak da adlandırılabilir.

Kompozit’in Ana Malzemeleri

  • Polimerler
  • Termoset reçineler veya termoplast reçineler
  • Takviye malzemeleri
  • Katkı malzemeleri
  • Dolgu malzemeleri

Kompozit malzemelerin üç ana elemanı bulunmaktadır. Bunlar;

Matriks

Termoset veya termoplastik polimer malzeme olarak sürekli fazı oluşturur. Termosetler grubunda ağırlıklı olarak polyesterler kullanılır. Bunun yanı sıra vinil ester / bisfenol, epoksi reçine ve fenolik reçinelerin kullanımı da giderek yaygınlaşmaktadır.

Takviye

Aramid, karbon, grafit, boron, silisyum karbür, alümina, cam ve polietilen malzemelerin kısa veya uzun devamlı elyaf formunda kullanıldığı ve matrisi yaklaşık % 60 hacim oranında pekiştirici işlevi olan malzemelerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Katkılar

Dolgular, kimyasallar ve diğer katkılar niteliklerine göre özelliklerin geliştirilmesi amacıyla ilave edilirler. Bu gruptaki kompozit malzemeler uzay, savunma, yapı-inşaat, tüketim mallarında, korozyon dayanımı gerektiren uygulamalarda, elektrik-elektronik, denizcilik, kara taşıtlarında ve özel amaçlı uygulamalarda kullanılmaktadır.

Kompozitlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Kompozit malzemeler artık gittikçe artan oranlarda ve yeni sektörlerde kullanılmaya başlanmıştır. Uzun zaman uçak sanayisindeki ihtiyaçların yönlendirdiği kompozit malzeme gelişimleri son dönemde yeni birçok sektörde birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Başta alt yapı ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı belediyeler ile kent mobilyaları sektöründe de son yıllarda ciddi talepler olmaktadır. Bunlara kompozit rögar kapakları ve yağmur suyu ızgaraları örnek olarak verilebilir.

Kompozit Faydaları ve Zararları

Kompozit malzemelerin birçok özelliklerinin metallerinkine göre çok farklılıklar göstermesinden dolayı, metal malzemelere göre önem kazanmışlardır. Kompozitlerin özgül ağırlıklarının düşük oluşu hafif yapılarda kullanımda büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bunun yanında, fiber takviyeli kompozit malzemelerin korozyona dayanımları, ısı, ses ve elektrik yalıtımı sağlamaları da ilgili kullanım alanları için bir üstünlük sağlamaktadır. Özelliklede alt yapı ve çevre düzenlemesi peyzaj sektöründe kullanılan ürünlerde geri dönüşümünün olmaması sayesinde hırsızlık olaylarında çok ciddi caydırıcı özelliğe sahiptir.

Yüksek Mukavemet

Kompozitlerin çekme ve eğilme mukavemeti birçok metalik malzemeye göre çok daha yüksektir.

Korozyona karşı mukavemet

Kompozitler, hava etkilerinden, korozyondan ve çoğu kimyasal etkilerden zarar görmezler.

Isıya ve Sıcaklığa Dayanıklılık

Isı iletim katsayısı düşük malzemelerden oluşabilen kompozitlerin ısıya dayanıklılık özelliği, yüksek ısı altında kullanılabilmesine imkan sağlamaktadır.

Kalıcı Renklendirme

Kompozit malzemeye, kalıplama esnasında reçineye ilave edilen pigmentler sayesinde istenen renk verilebilir.

Baskı

Kompozit malzemeye kalıplama esnasında ürüne istenilen ebatlarda yazı ve şekil baskısı yapılabilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi