Kategoriler
Sözlük

LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) Nedir? LYS Ne Demektir? Anlamı

Özet: “LYS Nedir? LYS Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda LYS nedir, LYS ne demektir, LYS kelimesinin tanımı, LYS kelimesinin eş anlamlısı, LYS kelimesinin ingilizce karşılıkları, LYS ile ilgili atasözleri ve deyimler ve LYS hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) Tanımı

Lisans Yerleştirme Sınavı (kısaca LYS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır. Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan’da üniversiteye girmek isteyen (YGS’yi geçmiş olan) adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır.

osym-lys

LYS Hakkında Genel Bilgiler

LYS, 5 oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; LYS-1, LYS-5, LYS-4, LYS-3 ve LYS-2 şeklinde sıralanır. Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. Bu sınavlar aynı anda yapılmaz fakat aynı gün içerisinde yapılabilir. YGS’yi geçen her kişi istediği her sınava girebilir. 2010 yılında değişen yeni sınav sistemine göre üniversiteler(TC dahilindeki) adayları seçerken alanlarına yönelik olarak adayları seçerler ve bu yönde belirli puan türleri oluşturlar. Adaylar kendi alanları dahilinde veya kendi alanları dışında bir üniversite tercih edebilirler. Sınavların türlerine göre soru dağılımları ve süreleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

LYS-1LYS-2LYS-3LYS-4LYS-5
Sınav süresi135 dakika135 dakika120 dakika135 dakika120 dakika
Soru Adedi8090809080
DerslerMatematik, GeometriFizik, Kimya, BiyolojiTürk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya(I)Tarih, Coğrafya(II), Felsefe ve Din KültürüYabancı Dil

Yükseköğretime Geçiş Sınavı

2010 yılı itibariyle ÖSYM iki aşamalı sınav sistemi geçmiştir. Bu sınavların adları YGS ve LYS’dir. Bu sınavlardan YGS sınavı, LYS sınavından daha önce uygulanır çünkü bu sınav LYS sınavına girişi sağlayan bir baraj sınavıdır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınav(lar)ına (LYS) başvuru yapabileceklerdir. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri puan türlerine uygun olan sınav veya sınavlara katılabilirler. (ÖSYM 2 LYS’ye katılımı önermektedir.) YGS, ağırlıklı olarak müfredatın ortak bölümünü kullanırken; LYS, ağırlıklı olarak müfredatın alan bölümünü kullanır.

LYS Sınavı

Sınavın uygulanması bakımından bütün bir süreç 3 evreye ayrılabilir.

Sınav öncesinde

  • Sınav öncesinde adaylar ÖSYM‘nin belirmiş olduğu bütün belge evrakları yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli evraklar adayda bulunmadığı veya görülmediği takdirde aday sınava alınmaz.

Sınav sırasında

  • Adaylar yanlarında kesinlikle iletişim aracı veya madeni bir eşya ile sınav salonuna giremez.
  • Kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaport kabul edilir.
  • Gerekli olan sınav gereçleri ÖSYM tarafından sağlanılır.
  • Tuvalet kullanmaya izin verilmemektedir.
  • Adaylar sınav süresinin 4’te 3’ü geçmeden ve son 15 dakika sınav salonundan dışarıya çıkamazlar.

Sınav sonrasında

  • Sınav evrakları güvenli bir şekilde ÖSYM’ye ulaştırılır.
  • 24 saat sürede hakem/şahit gözetiminde cevap kağıtları ayıklanır ve görüntüleri alınır.
  • Her cevap kağıdı iki defa optik okuyucudan geçirilir.
  • Veriler ÖSYM’ye ve Bilgi İşlem Birimine aktarılır.
  • Değerlendirme sonuçları açıklanır.
  • Cevap kağıtları internet üzerinden adaya sunulur.

LYS Soru Kitapçıkları

2011 yılında uygulana LYS sınavından itibaren dağıtılacak soru kitapçıkları üzerinde adaya ait kimlik bilgileri yer almamaktadır.Soru kitapçıkları tek tek poşetlenmektedir. Soru kitapçığı poşet içerisinden sadece aday kişi tarafından çıkartılabilir. Soru kitapçıkları sınav görevlileri tarafından öğrencilere rastgele dağıtılır. Soru kitapçıklarında sorular birbirisinin aynısı olacak fakat soruların yerleri ve seçenekleri belirli ölçütler dahilinde karılabilecektir.

Sponsorlu Bağlantılar

İnternet Ortamı

ÖSYM adayları ile arasındaki mesafeyi azaltmak için birçok işlemi internet ortamında yapılabilir konuma getirmiştir. Bu işlemler şunlardır:

  • Sınava giriş ve sonuç belgeleri
  • Sınav başvuru işlemleri
  • Şifre değişiklik ve kayıp işlemleri
  • ÖSYM’nin yayınladığı klavuz ve yönergeler
  • Sınav sonucuna itiraz işlemleri
  • Cevap kağıtları

LYS de Hatalı Sorular

ÖSYM hatalı soru tespiti haline şu açıklamayı yaparak yanlış sorunun bütün adayların sonucuna doğru olarak yansıtılmasını sağlamaktadır: İlgili testte herhangi bir soruda işaretleme yapan adaylarının hatalı soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır.

LYS Puanlama Nasıl Yapılır?

Puanlama sistemi olarak ÖSYM 4 adet puanlama türü belirlemiştir. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanlarıdır. Üniversiteler ilgili bölüme kendi kararları ile puan türlerinden birini atayarak öğrenci seçimi yaparlar. Sayısal puanı için temel alanlar matematik ve fendir. Eşit ağırlık puanı için temel alanlar matematik ve sözel bilimlerdir. Sözel puanı için temel alan sözel bilimlerdir. Yabancı dil puanı için temel alan yabancı dildir. Alan içi tercihlerde ana puan 0.15 katsayısı ile çarpılırken, alan dışı tercihler için bu katsayı 0.12’dir. Ancak YÖK tarafından yeni alınan bir kararla birlikte 2012 yılındaki sınavlarda bu uygulamaya yer verilmeyeceği belirtilmiştir.

LYS Yerleştirme

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adayların yerleştirme hakları bulunmaktadır. Adaylar YGS veya LYS puan türlerine göre ilgili bölüm/bölümleri tercih edebilirler. Bunun yanı sıra bu puanlardan bağımsız olarak Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alımı yapan üniversiteler de mevcuttur.

LYS Notlar

YGS’yi geçen adaylar üniversitelere girebilirler. Bunun yanı sıra;

  1. LYS sınavından aldığı puanla yerleşen adaylar üniversitenin belirlediği puan türüne göre bir bölüme yerleşebilirler. (Bütün sınavlara girdiği varsayılarak: MF1, MF2, MF3, MF4, TM1, TM2, TM3, TS1, TS2, DİL1, DİL2, DİL3 puan türlerinde)
  2. YGS sınavından aldığı puanla yerleşen adaylar üniversitenin belirlediği puan türüne göre bir ön lisans programına yerleşebilirler. (YGS-1,YGS-2,YGS-3,YGS-4,YGS-5,YGS-6 puan türlerinde)
  3. LYS sınavına girdiği halde YGS sınavından aldığı puanla yerleşenler için ikinci madde geçerlidir.

Belirtilen ülkelerdeki şu üniversiteler için geçerlidir:

  • Türkiye için: Türkiye sınırları içindeki bütün üniversiteler.
  • Azerbaycan için: Azerbaycan Diller Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Neft Akademisi, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi, Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği Üniversitesi, Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi, Bakü Slavyan Üniversitesi, Sumgayıt Devlet Üniversitesi, Nahcivan Devlet Üniversitesi
  • Bosna Hersek için: Uluslararası Saraybosna Üniversitesi
  • Gürcistan için: Kki Tsereteli Devlet Üniversitesi, Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi, Tiflis Devlet Tıp Üniversitesi
  • Kazakistan için: Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Korkut Ata Kızılorda Devlet Üniversitesi, İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi
  • Kırgızistan için: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için: Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü,Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yakındoğu Üniversitesi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi