Kategoriler
Sözlük

Mesnevi Nedir? Mesnevi Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Mesnevi Nedir? Mesnevi Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Mesnevi nedir, Mesnevi ne demektir, Mesnevi kelimesinin tanımı, Mesnevi kelimesinin eş anlamlısı, Mesnevi kelimesinin ingilizce karşılıkları, Mesnevi ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Mesnevi hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Mesnevi Tanımı

Mesnevi kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Mesnevi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim, edebiyat Her beyti ayrı uyaklı bir divan edebiyatı nazım biçimi

2. Bu türdeki eserlerin genel adı

Mesnevi Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Mesnevi kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Mesnevi kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Mesnevi kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Mesnevi kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Mesnevi

Mesnevi İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Mesnevi kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Mesnevi kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Mesnevi İle İlgili Birleşik Sözler

Mesnevi kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Mesnevi kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Mesnevi İngilizcesi

Mesnevi kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Mesnevi – Masnavi

Mesnevi Hakkında Detaylı Bilgi

Mesnevi özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluşan ve aruz ölçüsüyle yazılan divan edebiyatı şiir biçimidir.

Mesnevinin Özelliği

Her beytinin kendi arasında kafiyelenmesi hem yazma kolaylığı sağlar hem de daha uzun metinlerin bu şekle uygun olarak kaleme alınmasına imkan tanır. Diğer nazım şekillerindeki kafiye bulma zorluğu şairleri uzun metinlerde bu şekli kullanmaya teşvik etmiştir. Bu nedenle uzun aşk öykülerinde, destanlarda mesnevi kullanılmıştır. Klasik düzende bir mesnevi; tevhid, münacat, na’t, miraciye, eserin sunulacağı büyüğe övgü, mesnevinin niçin yazıldığını açıklayan sebeb-i nazm ve hikâyenin anlatımı (ağaz-ı destan) bölümlerinden oluşmuştur.

Mesnevinin Konuları

Mesnevide konu ne olursa olsun , ilk dikkati çeken özellik olayın bir masal havasında anlatılmasıdır. Akıl ve mantık ölçülerini aşan bir sürü olay birbirini izler. Olayın geçtiği yer ve zaman belirsizdir. Konuda birlik sağlanamamıştır. Hikayenin bölümleri birbirine eklenmiş ilgisiz parçalar gibi görünür. Çevre tasvirleri gerçeğe uygun değildir, hikâye kahramanları doğaüstü davranışlarda bulunur. Hikayelerde cinler, periler, devler, cadılar, ejderhalar gibi masal motifleri sık sık işlenir.

Her beyti kendi içinde uyaklı uzun nazım biçimidir. Bir anlamda Divan edebiyatında manzum hikâyelerin yazıldığı bir biçim olarak da tanımlayabiliriz. Mevlânâ’nın ünlü tasavvufi mesnevisi 25.700 beyitten oluşmuştur. Mevlana eserine ayrı bir isim koymamıştır; eser, nazım türü olan mesnevi adı ile bilinir.

Sponsorlu Bağlantılar

Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır. Divan edebiyatında roman ve hikâye gibi türler olmadığı için mesneviler bir bakıma bu türlerin yerini tutmuşlardır. On bölümden oluşur.Aynı şair tarafından yazılmış beş mesneviye “Hamse” adı verilir. Hamse sahibi olmak bir itibar kaynağıdır. Hamse sahibi olarak tanınmış önemli divan şairleri: Ali Şir Nevâi, Taşlıcalı Yahya, Nev’i-zâde Atâi’dir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi