Kategoriler
Sözlük

Mikrometre Nedir? Mikrometre Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Mikrometre Nedir? Mikrometre Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Mikrometre nedir, Mikrometre ne demektir, Mikrometre kelimesinin tanımı, Mikrometre kelimesinin eş anlamlısı, Mikrometre kelimesinin ingilizce karşılıkları, Mikrometre ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Mikrometre hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Mikrometre Tanımı

Mikrometre kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Mikrometre kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Büyük ölçüde büyütme gücü olan teleskop, mikroskop vb. optik aletlerle incelenen nesnelerin oylumlarını ölçmede kullanılan alet
2. Çok küçük uzunlukları ölçmeye, incelemeye yarayan alet
3. matematik Mikron

Mikrometre Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Mikrometre kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Mikrometre – mikron

Mikrometre kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Mikrometre kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Mikrometre İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Mikrometre kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Mikrometre kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Mikrometre nedir

Mikrometre İle İlgili Birleşik Sözler

Mikrometre kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Mikrometre kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Mikrometre İngilizcesi

Mikrometre kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Mikrometre – micrometer

Mikrometre Hakkında Detaylı Bilgi

Mikrometre yada mikron Milimetrenin binde birine (1/1000 mm, 10 üzeri -3 mm), metrenin milyonda birine (1/1000000 m, 10 üzeri -6 m) eşit uzunluk birimi. Sembolü ise μm’dir. Mikrometre, bir ölçü aletidir. Bazı hassas işlerdeki son derece küçük uzunlukları ölçmekte kullanılır. Otomobil, dikiş makinesi ve benzerlerindeki madeni parçalan ölçmekte mikrometre kullanılır. Ayrıca gökyüzü fotoğraflarında yıldızların arasındaki uzaklığı ölçmek için kullanılan mikrometreler de vardır. Teknikte, mühendislik alanında, cisimlerin ölçülerini 1/1000 mm hassasiyetle ölçmeye yarayan bir ölçüm aletidir.

Bir somun içinde hareket eden bir dişli vida ile gövdeden yapılmıştır. Teknikte kullanılan bir kısım mikrometrelerin genel görünüşünde bazı konstriktif (yapısal) farklar olabilir. Fakat mühim olan husus, ölçü bakımından olan esasların göz önünde tutulmasıdır. Mikrometre hakkındaki açıklamalar Alman Normu DIN 863’e göredir. Bu norm, esas itibariyle 25 mm’lik bir ölçme boyu gösterebilecek ve skala taksimatı 0,01 mm olan mikrometreler içindir.

Mikrometrenin dişleri, büyük bir hassasiyetle açılmıştır. Milin dönmesi sonucu uc kısım ileri – geri hareket ederek, karşı çeneye(örs) yaklaşıp uzaklaşır. Dişlerin ve hatvenin toleransı 1,20 mikron seviyesindedir. Milimetreleri ölçen bir mikrometre milinin üstündeki kovana yüksük denir. Mikrometre milinin üstündeki yatay çizgi 25 taksimata bölünmüştür. Taksimatlar arası 1 mm açıklığındadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ayrıca, 1/2 milimetreyi gösteren çizgilerle ikiye ayrılmışlardır. Yüksük üstünde 50 taksimat bulunur. Bunların her biri, 0,5 milimetrenin ellide birini, yani 0,5/50 mm’yi gösterir. Numaratörlü veya dijital mikrometreler de mevcuttur. Çalışma şekli: Ölçülecek parça, mil ve örsün yüzeyleri arasına yerleştirilir. Her iki yüzey beraber olarak parça ile temas edinceye kadar tambur vasıtasıyla mil döndürülerek ölçülür. İstenilen parçanın boyutu ana taksimat ve döner tanbur üzerindeki hassas taksimattan okunur.

Küçükten Büyüğe Metrik Uzunluk Ölçüleri

Nanometre (mikrometrenin binde biri) <<< Mikrometre (milimetrenin binde biri) <<< Milimetre < Santimetre < Desimetre < Metre < Dekametre < Hektometre < Kilometre

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi