Kategoriler
Sözlük

Münazara Nedir? Münazara Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Münazara Nedir? Münazara Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Münazara nedir, Münazara ne demektir, Münazara kelimesinin tanımı, Münazara kelimesinin eş anlamlısı, Münazara kelimesinin ingilizce karşılıkları, Münazara ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Münazara hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Münazara Tanımı

Münazara kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Münazara kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Bir konu üzerinde, belli kural ve yöntemlere uyularak yapılan tartışma
Bir fikrin münazarasıyla kütüphanesinin önünde sabahladığımız geceler olurdu.” – A. H. Müftüoğlu

2. edebiyat Divan edebiyatında zıt varlıklar ve kavramlar arasındaki karşıtlığı anlatan yazı türü

Münazara Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Münazara kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Münazara kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Münazara kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Münazara kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Münazara İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Münazara kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Münazara kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Münazara İle İlgili Birleşik Sözler

Münazara kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Münazara kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Münazara İngilizcesi

Münazara kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Münazara – discussion

Münazara Hakkında Detaylı Bilgi

Münazara, bir konuda karşıt görüşleri savunan takımların fikirlerini çarpıştırdıkları bir tartışma platformudur. Bir münazara kapışmasının konusu, tartışılabilecek her şey olabilir; ancak ağırlıklı olarak güncel, sosyal ve siyasi meseleler tartışılır. Yarışmacılar maçın başlamasından on beş dakika önce tartışılacak konuyu ve hangi tarafı savunmaları gerektiğini öğrenirler. Münazırlar bu süre içerisinde, maç esnasında aldıkları notlarla son halini verecekleri ve sıra kendilerine geldiğinde sunacakları yedi dakikalık konuşmalarının taslağını hazırlarlar. Sunum esnasında bu notlardan yararlanmak serbesttir. Yaklaşık bir saat süren bu tartışma, jüri heyetinin maç boyunca aldığı notlara dayanarak maçın sonucunu açıklamasıyla sonlanır. Jürinin değerlendirmesini yaparken öncelikli olarak ele aldığı, yarışmacıların argümanlarını ne kadar etkileyici sundukları değil, bu argümanların ne kadar sağlam ve tutarlı olduklarıdır.

Parlamenter Münazara

Köken olarak İngiliz Parlamentosuna dayanmaktadır. Ufak bir İngiliz Parlamentosu uyarlaması sayılabilir. Münazarada iki taraf vardır: hükümet ve muhalefet. Bir oturuma hükümet yasa tasarısı sunar ve yasa tasarısı belirli kuralar çerçevesinde tasarı tartışılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Münazara

Tartışılan konu için birkaç gün süre verileceği gibi -Amerika Parlemento Münazarası, 15 dakika süre de tanınabilir -İngiliz Parlamento Münazarası. Konular genelde soyut olmaz. Bir mecliste tartışılabilecek – ya da o anda tartışılan- konular ağırlıktadır. Diğer yandan toplumun genelini ilgilendiren, ama mecliste tartışılamayacak konular da belirlenebilir. Tasarı, şu an uygulanan bir yasa, kendini doğrulayan bir öneri ya da belirli bir kesimi aşağılayan, küçük düşüren bir konu olamaz.

Münazaranın Kuralları

Hükûmet açılış, hükümet kapanış, muhalefet açılış ve muhalefet kapanış olmak üzere 4 farklı takım ve her takımda 2 münazaracı olmak üzere bir münazara maçında toplam 8 kişi yarışır. Konuşma süresi 7 dakikadır. Takımlar verilen konuyu belirli bir disiplin içerisinde tartışmak zorundadır ve ayrıca takımları değerlendiren bir jüri heyeti vardır. Maç sonunda bu jüri heyeti 1. 2. 3. ve 4. olan takımları açıklar ve geri bildirimde bulunur. Geri bildirim, jürinin sıralamayı hangi kriterlere göre yaptığını içerir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi