Kategoriler
Sözlük

Navlun Nedir? Navlun Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Navlun Nedir? Navlun Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Navlun nedir,Navlun ne demektir, Navlun kelimesinin tanımı,Navlun kelimesinin eş anlamlısı,Navlun kelimesinin ingilizce karşılıkları, Navlun ile ilgili atasözleri ve deyimler veNavlun hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Navlun Tanımı

Navlun kelimesi Rumca kökenli bir kelimedir ve Navlun kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Bir yerden başka yere ulaştırmak için gemiye alınan eşyanın bütünü

2. Taşıyıcı tarafından, gemisinde taşınacak yük için istenen ücret

Navlun Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Navlun kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Navlun kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Navlun kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Navlun kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

navlun nedir

Navlun İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Navlun kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  • Navlun kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Navlun İle İlgili Birleşik Sözler

Navlun kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Navlun kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Navlun İngilizcesi

Navlun kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Navlun – freight

Navlun Hakkında Detaylı Bilgi

Navlun, deniz ve nehir yolu ile taşınan eşya için, taşıma hizmeti karşılığında gemi şirketine ödenen ücret. Navlun bedeli resmi bir tarifeye veya sözleşmeye göre tahakkuk eder. Teslim şekline göre navlun satıcıya veya alıcıya ait olabilir. Navlun peşin ödenebileceği gibi (Freight Prepaid), varış limanında da ödenebilir (Freight Payable At Destination/Freight Collect). Tüm bunlar deniz ticaretinde konşimento adı verilen sözleşmelerde düzenlenir. Konteyner gemilerinde 20lik (20dc), 40lık (40dc) ve 40lık yüksek tavan (40hc) konteyner çeşitleri için farklı navlun istenebilir.

Her armatörün navlun teklifi ekipman ve gemi maliyetine göre değişebilir. Ağır yükler için yükleme kapasitesi daha fazla olan 40dc konteyner şekli tercih edilir. 28ton’a kadar bu konteynerlerde yük taşınabilinir. Navlun fiyatları hafif yükler için aynı konteyner tipinde daha az olmaktadır. Navlunlar ayrıca yükün taşınacağı yöne göre değişir.Gemiler belli bir rota içinde hareket ederler. Bu rotada belli bir bölgeye giderken gemi daha doludur.

Diğer tarafa taşınan yük ise daha azdır. Eğer daha az yükün olduğu yönde taşıma yapılıyorsa Navlun tutarı düşük olmaktadır. Navlun tekifleri çoğunlukla gemi üzerinde taşımayı ifade eder. Toplam taşıma tutarını hesaplarken yükleme ve boşaltma limanındaki lokal masrafları da dikkate almak gerekir. Bir konteyneri dolduramayacak kadar yükler olduğunda parsiyel ya da LCL (ingilizce Less than Container Load) olarak da taşıma yapılabilinir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi