Kategoriler
Sözlük

Obezite Nedir? Obezite Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Obezite Nedir? Obezite Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Obezite nedir, Obezite ne demektir, Obezite kelimesinin tanımı, Obezite kelimesinin eş anlamlısı, Obezite kelimesinin ingilizce karşılıkları, Obezite ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Obezite hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Obezite Tanımı

Obezite kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Obezite kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Çok şişmanlık

Obezite Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Obezite kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Obezite kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Obezite kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Obezite kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Obezite İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Obezite kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Obezite kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Obezite İle İlgili Birleşik Sözler

Obezite kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Obezite kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

obezite

Obezite İngilizcesi

Obezite kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Obezite – obesity

Obezite Hakkında Detaylı Bilgi

Obezite, insan vücudunda yağ hücresi(leri)nde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm oranlarının kaçınılmaz olarak yükselmesi ile karakterize bir hastalıktır.

Direkt Ölçüm Yöntemleri ve İndirekt Ölçüm Yöntemleri

Bu yöntemler de klinik araştırmalar dışında genel pratikte kullanımı sınırlıdır. Vücut total su ölçümü (işaretli su kullanılarak), ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi,(CT,BT), Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Dual foton absorbsiyometresi indirekt yöntemler arasındadır.

Obezitenin Sınıflandırılması

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş sınıflamaya göre;

  • 18.5 altında BMI Az kilolu
  • 18.5 – 24.9 Normal Kilo
  • 25.0 – 29.9 Fazla Kilo
  • 30.0 – 39.9 Obez
  • 40.5 ‘ın üzeri Morbid (ciddî)

Obez olarak belirlenmiştir.

Obezite’ye Genetik Faktörler ve Kalıtımın Rolü

Yapılan çalışmalar şişmanlık oluşumunda kalıtım veya genetik faktörlerin % 25-40 oranında rol oynadığını göstermiştir. Şişman kişilerin çocuklarında şişman olmayanlara göre şişmanlık görülmesi 2-3 kat fazladır. Anne ve babanın her ikisinin şişman olması durumunda çocuklarının %80′ ni erişkin yaşta şişmanlık gelişir.

Sponsorlu Bağlantılar

Anne veya babadan biri şişman ise %40 Her ikisi normal kilolu ise %10 oranında Çocukluk çağında (3-10 yaş arası) aşırı kilolu olan çocukların %50 sinde erişkin dönemde aşırı kilolu olma riski vardır. Şişmanlığın genetik nedenleri uzun yıllardan beri araştırılmaktadır. Toplumda sık görülen şişmanlığı ortaya çıkaran birçok genetik bozukluk vardır. Fransa ve Almanya da şişman ailelerde yapılan çalışmalarda 10 numaralı kromozomdaki belirli bir alanın şişmanlıktan sorumlu olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu alandaki genlerin incelenmesi ile şişmanlığa neden olan genler daha iyi ortaya çıkarılabilecektir. Bunun yanında tek gen bozukluğuna monogenik bağlı şişmanlıklar da vardır. Şişmanlığın %5 kadarı tek gen bozukluğuna bağlıdır.

Obezite ve Ekonomi

Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre obezler ve sigara içenlerin sağlık sistemi açısından daha ekonomik olduğu idda edilmektedir. Sigara içenler ve obezler daha az yaşadığı için kısa dönemde sağlık maliyetleri yüksek olsa da uzun dönemde sağlıklı insanlara göre daha az sağlık maliyeti olduğu sonucu çıkmaktadır. Sigara kullanımı ve obezitenin yol açtığı hastalıkların tedavilerinin ileri yaşlarda ortaya çıkan alzheimer gibi hastalıklara oranla çok düşük maliyetle olması sebep olarak gösterilmektedir. Araştırmaya göre Hollanda sağlık sistemi her obezite kişi başına erken ölüm nedenilye 50.000 USD (2007) tasarruf etmektedir. Amerika obeziteyle savaşta yıllık 250.000.000 $ para harcamaktadır

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi