Kategoriler
Sözlük

Paradoks Nedir? Paradoks Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Paradoks Nedir? Paradoks Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Paradoks nedir, Paradoks ne demektir, Paradoks kelimesinin tanımı, Paradoks kelimesinin eş anlamlısı, Paradoks kelimesinin ingilizce karşılıkları, Paradoks ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Paradoks hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Paradoks Tanımı

Paradoks kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Paradoks kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Aykırı düşünce
Başından beri çevremizde bize karşı bir kalabalık, gerçek dışı bir grup olarak kaldık, toplumsal bir paradoks olarak.” – A. İlhan

2. Çelişki

3. felsefe Düşünceler arasında tartışmaya açık, kesin bir yargı içermeyen karşıtlık

Paradoks Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Paradoks kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Paradoks – çelişki

Paradoks kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Paradoks kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Paradoks İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Paradoks kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Paradoks kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Paradoks İle İlgili Birleşik Sözler

Paradoks kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Paradoks kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Paradoks İngilizcesi

Paradoks kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Paradoks – paradox

Paradoks Hakkında Detaylı Bilgi

Paradoks, görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki oluşturması veya sezgiye karşı bir sonuç oluşturmasıdır. Çoğunlukla, çelişkili görünen sonuç veya sonuçların aslında çelişkili tarafları vardır. Paradoks teriminin karşılığı olarak Türkçe’de yanıltmaççatışkı ve çelişkisözcükleri kullanılmaktadır. Yandaki şekilde bir paradoks yoktur ve bir ilüzyondur veya göz yanılması diyelim. Şöyle ki şekilde, ilk durumda iki parçadan oluşan üst eğimli yüzey içe doğru bükük durmakta, ikinci durumda ise bu yüzey yine parçalı fakat dışa bükük olduğu için oradan alan kazancı olmuş, bu da içeriye bir boş kareolarak yansımıştır. Ancak bu pek çok zeki kişi tarafından da uzun süre fark edilemeyebilmektedir. Başka bir bakış açısı olarak; kırmızı üçgenin eğimi olan 3/8 ile mavi üçgenin eğimi olan 2/5, görüldüğü gibi eşit değildir.

paradoks

Dolayısıyla bu iki üçgen ile iki parçacığın oluşturduğu her iki şekil de üçgen değildir. Bu yüzden de iki şeklin alanlarının farklı çıkması gibi bir şey söz konusu olamaz., Ayrıca kendi içinde çelişen veya tam tersi şekilde sonuç olarak doğru olan fakat absürd veya çelişkili gözüken bir ifadeye (ifadelere veya ifadeler bütününe) de paradoks denmektedir. Kökleşmiş inanışlara aykırı olarak ileri sürülen düşünce olarak da tanımlanabilir. Yani bir nevi çelişkidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Etimoloji

Türkçe’ye, Fransızca paradoxe sözcüğünden türeyerek giren paradoks sözcüğünün, etimolojik anlamda kökeni Yunanca paradoksos yani “karşıt-çelişen (düşünce)”dir. Paradokson, paradoks (karşıt düşünce) içeren iddia anlamındadır. (Yunanca para: Yan(ında), boyunca; üzerinden, dışa; karşı. Yunanca doksa: Düşünce; niyet. Ayrıca Yunanca dogma: Düşünce; karar; tez.) Bu Yunanca kökenli sözcüğün Latince’ye paradoxus olarak girmesi, sözcüğün daha sonra (17. yüzyılda) batı dillerinde yer almasını sağlamıştır. Kökende sözcük “kabul görmüş bir düşünceyle çelişen, karşıt bir ifade” anlamında kullanılırken, bugün bu anlamdan ziyade yukarıda belirtilen felsefi ve mantıksal anlamda kullanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi