Kategoriler
Sözlük

Petrol Nedir? Petrol Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Petrol Nedir? Petrol Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Petrol nedir, Petrol ne demektir, Petrol kelimesinin tanımı, Petrol kelimesinin eş anlamlısı, Petrol kelimesinin ingilizce karşılıkları, Petrol ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Petrol hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Petrol Tanımı

Petrol kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Petrol kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim; Yoğunluğu 0,8-0,95 arasında olabilen, hidrokarbürlerden oluşmuş, kendisine özgü kokusu olan, koyu renkli, arıtılmamış, doğal yanıcı mineral yağ, yer yağı

Petrol Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Petrol kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Petrol – yer yağı

Petrol kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Petrol kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Petrol İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Petrol kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Petrol kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

petrol nedir

Petrol İle İlgili Birleşik Sözler

Petrol kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

petrol lambasıpetrol mavisi

Petrol İngilizcesi

Petrol kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Petrol – oil

Petrol Hakkında Detaylı Bilgi

Petrol, neft ya da yer yağı, hidrokarbonlar oluşmuş, sudan yoğun kıvamda, koyu renkli, arıtılmamış, kendisine özgü kokusu olan, yeraltından çıkarılmış doğal yanıcı mineral yağı. Latince’de taş anlamına gelen “petra” ile yağ anlamına gelen “oleum” sözcüklerinden oluşmuştur. Petrol halk arasında, yalnız belirli bir yakıtı (benzin, gazyağı, dizel – motorin, motor yağı, fuel oil) olarak bilinmesine rağmen, aslında petrol kelimesi doğal halde bulunan ve yeraltından çıkarılan işlenmemiş ham petrol anlamına gelmektedir.

Dünyada Petrol

Petrol endüstrisi ve petrol ürünleri pazarlama (petrol tankerleri ve boru hatları genellikle) taşıma arama, çıkarma, rafinaj, küresel süreçler yer almaktadır. Sektörün en büyük hacimli ürünleri fuel oil ve benzindir.Petrol, aynı zamanda ilaç, solventler, gübre, pestisit ve plastik gibi birçok kimyasal ürünler için hammaddedir. Petrol, birçok sanayi için çok önemlidir ve sanayileşmiş medeniyetler kendisi için önemli olduğunu bilir ve bu nedenle birçok ülke için önemli husustur. Dünya da petrol tüketimi her yıl yaklaşık olarak 30 milyar varildir ve üst petrol tüketicilerini büyük ölçüde gelişmiş ülkeler oluşurturur. 2004 yılında tüketilen petrolün %24ünü Amerika tüketmişken 2007 yılında bu oran %21’e düşmüştür.

Sponsorlu Bağlantılar

ABD’de, Arizona, California, Hawaii, Nevada, Oregon ve Washington eyaletlerinde, Batılı Devletler Petrol Derneği (WSPA) şirketi, rafineri dağıtım, üretim, taşıma ve petrol pazarlamadan sorumlu kurumdur. Kar amacı gütmeyen bu ticaret kurumu, 1907 yılında kurulan ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en eski petrol ticaret birliğidir.

Türkiye’de Petrol

Günümüzde önemli bir enerji kaynağı olan petrol, aynı zamanda kimya sanayinin de ham maddesidir. Yurdumuzdaki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yataklarımız daha çokGüneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Batman, Siirt ve Diyarbakır’dadır. Adıyaman, Şanlı Urfa ve Mardin’de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, ihtiyacımızın çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır. Geri kalan kısmını dışarıdan karşılamaktayız.

Yurdumuzda ham petrolün arıtılması için rafineriler kurulmuştur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen ham petrolün bir kısmı Batman Rafinerisine, bir kısmı da Batman-İskenderun boru hattı ileDörtyol’a gönderilmektedir. Buradan da tankerlerle Ataş, İzmir ve İzmit rafinerilerine taşınmaktadır. İskenderun Körfezi ile Kırıkkale arasındaki petrol boru hattı ile de Kırıkkale Rafinerisine ham petrol aktarılmaktadır. Ayrıca Türkiye-Irak boru hattı ile Irak petrollerinin bir kısmı Yumurtalık Limanı’na taşınmaktadır. Bu taşımacılıktan Türkiye önemli bir gelir sağlamaktadır. Azerbaycan petrolünün de yapılacak boru hattı ile İskenderun Körfezi’ne getirilmesi planlanmaktadır. Yurdumuzda petrol aramalarına hızla devam edilmektedir.

Dünyadaki Petrol Rezervlerini Gösteren Harita

Dünyadaki petrol rezervleri

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi