Kategoriler
Sözlük

Piyango Nedir? Piyango Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Piyango Nedir? Piyango Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Piyango nedir, Piyango ne demektir, Piyango kelimesinin tanımı, Piyango kelimesinin eş anlamlısı, Piyango kelimesinin ingilizce karşılıkları, Piyango ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Piyango hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Piyango Tanımı

Piyango kelimesi İtalyanca kökenli bir kelimedir ve Piyango kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Düzenleyenlerce bastırılmış numaralı kâğıtları satın alanlar içinden, kazananların kura ile belirlendiği talih oyunu
Millî piyango.

2. Beklenmedik olay veya durum

Piyango Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Piyango kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Piyango kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Piyango kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Piyango kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Piyango İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Piyango kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

piyango çekmekpiyango vurmak (veya çıkmak)

Piyango İle İlgili Birleşik Sözler

Piyango kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Piyango kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Piyango nedir

Piyango İngilizcesi

Piyango kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Piyango – lottery

Piyango Hakkında Detaylı Bilgi

Piyango, Osmanlı devletinde Lotarya olarak kullanılan, şans oyunudur. Birçok kişiden toplanan para, içlerinden bazılarına büyük ikramiyeler olarak ödenir. Türkiye’deki önemli günlerde ve ayın numarası 9’lu biten günlerde yapılan Milli Piyango, her cumartesi çekilen Sayısal Loto, her pazartesi çekilen On Numara ve her çarşamba çekilen Şans Topu örneklerindendir. Türkiye’de piyango oynatmak için Milli Piyango İdaresi’nden izin almak gereklidir.

Osmanlı Zamanında Piyango

Osmanlı devletinde Lotarya sözcüğünü kullanarak piyangodan sözeden en eski kaynak, 18.yüzyıl sonlarında yazılmış bir sefaretnamedir. Şimdiye değin hiç basılmadan elyazması olarak kalan bu kitabın ilgili bölümünün çevrim yazısı, aslının fotokopisiyle birlikte yanda sunuluyor. Bölümün sonunda, İstanbul’ da piyango düzenlenmesi için yapılan bir öneri de aktarılmaktadır. Ebubekir Ratip Efendinin (1792 tarihli) Nemçe Seyahatnamesi elyazmasından, varak, 201 b- 202a (Süleymaniye Kütüphanesi). Dr. Abdullah Uçman’ın “Ebubekir Ratip Efendi’nin Nemçe Seyahatnamesi” yazısı, elçi ve yapıtlan hakkında geniş bilgi içermekle birlikte, piyangodan söz etmemektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı İmparatorluğu’ nda piyango çekilişIerinin, Batı kökenli hemen hemen herşey gibi, öncelikle levantenler ve gayr-i Müslim anasır arasında başlamış olması, şaşırtıcı değildir. 1856 yılında (Cemaziyülevvel 1273) Ermeni Katolik Kilisesinin (herhalde karşılığında hasılattan payalmak üzere) güvence vermesiyle bir eşya (İstanbul Yeşilköy’de evler ve arsalar) ve para karma piyangosu düzenlenmiştir. Bu konuyla ilgili (Ceride-i Havadis’ ten) iki gazete ilanı aynen şöyledir. “Bundan evvel cerideye derc ile beyan olduğundan herkesin malumu olduğu üzere Ayastefanoz’daki evler ve arsalar ve verilecek akçelerin piyangosu 273 senesi Cemaziyülevvelinin birinci günü Beyoğlu’nda tiyatroda çekilecektir. İşbu piyango on hisseye taksim olunup on numara kazanacaktır.

Kazanılacak şeyin bahası dörtyüz yetmiş bir bin kuruşa baliğdir. Ermeni Katolik Milleti Batrikhanesi kefaleti ile müstakilen yevm-i mezkurda çekileceğinden kazanan numaraların sahipleri bilyetolarını batrikhaneye götürdüğü gibi bedeli kendisine teslim olunacaktır. Bu piyango bilyetolarının satılan başlı merkezi Beyoğlu’ na doğru Galata Mevlevihanesi ‘nin üst tarafı ve her bilyetosu beı kuruşa olarak on bilyeto birlikte alanlara bir bilyeto ziyade bila semen ita kılınacaktır ve kazanan numaralar cümle gazetelerde zikr ve beyan ile iadn ettirilecektir.”

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi