Kategoriler
Sözlük

Prizma Nedir? Prizma Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Prizma Nedir? Prizma Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Prizma nedir, Prizma ne demektir, Prizma kelimesinin tanımı, Prizma kelimesinin eş anlamlısı, Prizma kelimesinin ingilizce karşılıkları, Prizma ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Prizma hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Prizma Tanımı

Prizma kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Prizma kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim, fizik Işınları saptıran ve ayrıştıran, saydam maddeden yapılmış üçgen cisim
2. matematik Alt ve üst tabanları birbirine paralel ve eşit iki çokgenden, yanal yüzeyleri de eşit ve paralel doğrulardan oluşan çok düzlemli cisim, menşur, biçme

Prizma Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Prizma kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Prizma – biçme / menşur

Prizma kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Prizma kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Prizma

Prizma İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Prizma kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Prizma kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Prizma İle İlgili Birleşik Sözler

Prizma kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

kesik prizmaüçgen prizma

Prizma İngilizcesi

Prizma kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Prizma – prism

Prizma Hakkında Detaylı Bilgi

Prizma, optikte düz yüzeyleri olan ve ışığı kıran saydam bir cisimdir. Yüzeyler arası açıları uygulamaya bağlı olarak değişir. Geleneksel geometrik şekli ise alt yüzeyi üçgen kenarları ise karesel olan üçgen prizmadır. Bu nedenle halk arasında “prizma” kelimesi bu şekil için kullanılır. Bazı prizma türleri geometrik prizma şeklinde değildir. Prizmalar genellikle camdan yapılır ancak tasarlanıldığı dalgaboyuna özel olarak herhangi bir saydam malzeme de kullanılabilir.

Tek prizma ile üstünde durduğumuz ölçü doğrusunun ancak bir tarafını görebiliriz. İki prizmayı üst üste koyarak doğrunun her iki tarafını birden görebiliriz. Bu prizmalara çift prizmalar denir. Bu tip prizmalar; ölçü alırken, bir noktadan bir doğruya inen dik doğruyu ve bir doğrudan bir noktaya çıkan dik doğruyu bulmamızı sağlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Prizma Çeşitleri Nelerdir?

1- Küp

2- Dikdörtgenler prizması

3- Kare prizma

4- Silindir

5- Üçgen prizmalar

6- Düzgün çokgen prizmalar

Prizmaların Ortak Özellikleri Nelerdir?

1- Prizma, optikte düz yüzeyleri olan ve ışığı kıran saydam bir cisimdir. Yüzeyler arası açıları uygulamaya bağlı olarak değişir.

2- Prizmalar genellikle camdan yapılır ancak tasarlanıldığı dalgaboyuna özel olarak herhangi bir saydam malzeme de kullanılabilir.

3- Tek prizma ile üstünde durduğumuz ölçü doğrusunun ancak bir tarafını görebiliriz. İki prizmayı üst üste koyarak doğrunun her iki tarafını birden görebiliriz. Bu prizmalara çift prizmalar denir. Bu tip prizmalar; ölçü alırken, bir noktadan bir doğruya inen dik doğruyu ve bir doğrudan bir noktaya çıkan dik doğruyu bulmamızı sağlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi