Kategoriler
Sözlük Yemek Tarifleri

Reçel Nedir? Reçel Nasıl Yapılır?

Özet: “Reçel Nedir? Reçel Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızda Reçel nedir, Reçel ne demektir, Reçel kelimesinin tanımı, Reçel kelimesinin eş anlamlısı, Reçel kelimesinin ingilizce karşılıkları, Reçel ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Reçel hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Reçel Tanımı

Reçel kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir ve Reçel kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Meyvelerin şekerle kaynatılmasıyla hazırlanan tatlı

Reçel İle İlgili Örnek Cümleler

Onlar kahve, süt hatta kışın salep içmeyi, zeytin, peynir, reçel ve ekmek yemeyi tercih ederler.” – A. Ş. Hisar

Reçel Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Reçel kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Reçel kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Reçel kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Reçel kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Reçel İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Reçel kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Reçel kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

reçel nedir reçel yapımı dikkat edilmesi gerekenler

Reçel İle İlgili Birleşik Sözler

Reçel kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

ayva reçeliçilek reçelierik reçelikayısı reçeli
kızılcık reçelikiraz reçelimeyve reçelivişne reçeli

Reçel İngilizcesi

Reçel kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Reçel – jam

Reçel Hakkında Detaylı Bilgi

Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.

Reçel Nasıl Yapılır?

İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. Endüstriyel reçel üretiminde son yıllarda yeni gıda işleme teknolojileri uygulanmaya başlanmış olup,pastörize dolum veya diğer ismi ile sıcak dolum (hot fill) olarak adlandırılan yöntemler sayesinde uzun raf ömrü, doğal bir tat ve görünüm,aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir.

Reçel Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Reçel yapılacak meyveler çok taze, temiz, çürüksüz ve olgun olmalı.
  • Temizlenen meyveler geniş bir kaba konularak şeker ve su ölçüleri iyi ayarlanmalı; miktarlar ne fazla ne de noksan olmalıdır. Her iki durumda da reçeller ya sulanarak bozulur veya kaynatılmasından çok kısa bir süre sonra kristalleşir (şekerlenir).
  • Reçel kaynatılırken karıştırmak gerekiyorsa bu işte tahta kaşık kullanılmalı.
  • Kaynarken reçelin üstünde meydana gelen köpükler, kaynama durduğu zaman, sıcak suyun içinde bulunan madeni süzgeç kepçeyle en kısa zamanda alınmalı.
  • Reçelin köpüklenmemesi için kaynarken çok az miktarda tereyağı atılır. Böylece kaynatılan reçel şurubunun üzerindeki köpüklenme önlenir.
  • Yapılan reçellerin ileride bozulmamasını, şekerlenmemesini istiyorsak, reçel şurubuna ateşten indirmeden 1-2 dakika önce biraz limon tuzu veya limon suyu sıkmamız gerekir. Bu sıkılma işlemi reçel şurubunun kıvama gelip gelmediği iyi tahmin edildikten sonra yapılmalıdır. Bunu anlamak için reçel şurubundan birkaç damlaalarak küçük bir tabak içindeki soğuk suya bırakılır. Eğer şurup damlaları suyun içinde sağa sola dağılmazsa kıvama gelmiş olur. İşte limon tuzu veya suyu tam bu zamanda atılmalıdır. Buna halk arasında kestirme denir. Bu durumda zaman ayarı çok önemlidir. Şerbetin belli bir oranda yumurta beyazı ile kaynatılmasına da kestirme denir. Yumurta beyazının, suya yedirilerek kaynatıldığı şerbetin üzerinde biriken tortular kepçe ile alınır. Şerbet koyulaşıp berraklaşıncaya kadar bu işe devam edilir.
  • Reçel şuruplarının pişme ve kaynama kıvamları 104-105°C’ye kadar yükseltilmelidir. Bu arada şurup kaynatılan kabın geniş ve ağzının açık olmasına dikkat etmelidir.
  • Genelde reçeller adi kavanozlarda, sırlı kaplarda çömleklerde saklanmaktadır. Reçellerin cam kavanozlarda saklanması sağlık açısından daha iyidir. Reçel doldurulacak kavanozlar iyice kurulanarak, ağızları hava geçirmeyen parşömen kağıdı, balmumu vs. gibi maddelerle kapatılmalı, hava teması kesilmelidir. Çok sıcak olmayan havadır yerlerde saklanmalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi