Kategoriler
Coğrafya Sözlük

Şimşek Nedir? Şimşek Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Şimşek Nedir? Şimşek Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Şimşek nedir, Şimşek ne demektir, Şimşek kelimesinin tanımı, Şimşek kelimesinin eş anlamlısı, Şimşek kelimesinin ingilizce karşılıkları, Şimşek ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Şimşek hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Şimşek Tanımı

Şimşek kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Bir bulutun tabanı ile yer arasında, iki bulut arasında veya bir bulut içinde elektrik boşalırken oluşan kırık çizgi biçimindeki geçici ışık, balkır, çakım, çakın, yalabık, yıldırak
2. Parıltı

Şimşek Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Şimşek kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Şimşek – parıltı / yıldırak / yalabık / çakın / çakım / balkır

Şimşek kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Şimşek kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Şimşek İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Şimşek kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

şimşek çakmakşimşek gibişimşekleri üstüne çekmek

Şimşek İle İlgili Birleşik Sözler

Şimşek kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Şimşek taşı

nedir şimşek

Şimşek İngilizcesi

Şimşek kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Şimşek – lightning

Şimşek Hakkında Detaylı Bilgi

Şimşek, bir bulutun tabanı ile yer arasında, iki bulut arasında veya bir bulut içinde elektrik boşalırken oluşan kırık çizgi biçimindeki geçici ışıktır. Atmosfer elektriğinin, bir elektrik kutbundan diğerine gözleri kamaştıran ve uzunluğu 3-4 kilometreyi bulan yüksek voltaj şeraresi halinde havayı delerek boşalması. Şimşek meydana gelmesi için havada artı ve eksi elektrik yüklerinin bir araya toplanarak iki zıt kutup hasıl etmesi lazımdır. İki elektrik kutbu arasında potansiyel farkı (voltaj) belli bir değerin üzerine çıkınca aradaki havayı iyonize edip, kutuplar arasında elektrik akımı başlar. Bu hadise yüklerin birbirini yok etmesi (nötrlemesi) ile son bulur.

Şimşek, bir bulut kümesi aşırı miktarda (+) veya (-) elektrik yükü ile yüklendiğinde meydana gelen, gözle görülür elektrik boşalmasıdır. Elektrik yükünün hava direncini kıracak kadar çok olması gerekir. Şimşek daha çok kümülonimbüs bulutlarında görülür ancakstratiform (ufkî şekilde yayılan katmanlı) bulutlarda da rastlanır. Kar fırtınalarında, kum fırtınalarında ve hatta volkanlardan çıkan gaz ve toz bulutlarında da şimşeklere rastlanır. Bir oraj esnasında şimşekler; bulutlar arasında, bulutla hava arasında ve bulutla yer arasında gerçekleşebilir. Dünya genelinde saniyede 50 ila 100 şimşek çakar.

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi