Kategoriler
Sözlük Tarih

Sipahi Nedir? Sipahi Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Sipahi Nedir? Sipahi Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Sipahi nedir, Sipahi ne demektir, Sipahi kelimesinin tanımı, Sipahi kelimesinin eş anlamlısı, Sipahi kelimesinin ingilizce karşılıkları, Sipahi ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Sipahi hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Sipahi Tanımı

Sipahi kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir ve Sipahi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, tarih Osmanlılarda tımar sahibi bir sınıf atlı asker

Sipahi İle İlgili Örnek Cümleler

Bazı sipahi ağası gibi mağrurdu, kimi cengâver tavırlı ve sakindi.” – Y. K. Beyatlı

Sipahi Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Sipahi kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Sipahi kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Sipahi kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Sipahi kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Sipahi İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Sipahi kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Sipahi kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Sipahi nedir

Sipahi İle İlgili Birleşik Sözler

Sipahi kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Sipahi kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Sipahi İngilizcesi

Sipahi kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Sipahi – cavalryman

Sipahi Hakkında Detaylı Bilgi

Sipahi, Osmanlı ordusunun ağır süvari sınıfı askeri. Tımar sahibi olan tımarlı sipahiler ve Kapıkulu Ocağı’na bağlı kapıkulu sipahileri olmak üzere ikiye ayrılır.

Tımarlı sipahiler

Klasik çağ Osmanlı ordusunun belkemiğini oluşturan Tımarlı Sipahiler, ordu içindeki en kalabalık asker sınıfını oluşturur. Tımarlı sipahilerin Osmanlı askeri ve idari sistemi içindeki konumları Avrupalı tarihçilerce Orta Çağ Avrupasının şövalye sistemi ile karşılaştırılmalarına ve bazı kaynaklarda (hatalı olarak) “Osmanlı şövalyeleri” olarak tanımlanmalarına neden olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Kapıkulu Sipahileri

Kapıkulu Sipahileri padişahın özel ordusunu oluşturan Hassa Ordusu’nun süvari sınıfını oluşturan birliklere verilen addır. Tımarlı sipahilerin aksine Kapıkulu Ocağı’na bağlı aylıklı askerlerden oluşan Kapıkulu sipahileri I. Murad Dönemi’nde kurulmuştur.

İlkdönemlerde hassa ordusunun piyade birlikleri olan yeniçeriler gibi bu sınıfa da devşirme sistemi ile asker yetiştirilmesi amaçlandıysa da önceden ata alışık olmayan Avrupalı devşirme çocuklarına süvariliğin inceliklerini öğretmedeki zorluklar neticesinde gitgide bu sınıfa daha çok Yörük Türkmen çocukları alınmaya başlamış ve Fatih Sultan Mehmed zamanından itibaren de tamamen Türklerden oluşturulması kanuna bağlanmıştır.

Klasik dönemde sipahi ocağının Kapıkulu ordusu içinde gitgide seçkin ve padişaha yakın bir sınıf haline gelmeye başlamasıyla, saray erkanı içindeki yüksek memurlar ve paşaların çocukları da sipahi ocağına alınmaya başlamış ve Kanuni devri’nden itibaren Sipahi Ocağı neredeyse tamamen Türk aristokrat aileleri ile savaşlarda üstün beceri gösteren seçme savaşçıların alındığı seçkin bir bölük haline gelmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi