Kategoriler
Sözlük

Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikeni Ne Demektir? Anlamı ve Nasıl Oluşur?

Özet: “Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikeni Ne Demektir? Anlamı ve Nasıl Oluşur?” başlıklı yazımızda Topuk Dikeni nedir,Topuk Dikeni ne demektir, Topuk Dikeni kelimesinin tanımı,Topuk Dikeni nasıl oluşur, Topuk Dikeni ağrısının çeşitleri gibi Topuk Dikeni hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Topuk Dikeni Tanımı

Topuk dikeninin oluşma sebebepleri ayak tabanındaki aşırı zorlanmalar ve bazı romatolojik hastalıklardır,Yürürken her adım attığınızda, her bir ayağınızın üzerine 60 tonluk bir baskı uygularsınız, ayak tendonlarının bağlı olduğu topuk kemiği çevresinde kalsiyumun çiviye benzer şekilde büyümesi olayına Topuk dikeni denilektedir. Spor yaparken veya yürürken sert ayakkabılar giydiğinizde veya çıplak ayakla sert yüzeylerde yüründüğünde topuk ağrısına rastlamaktadır.

Topuk Dikeni Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

1- Şişmanlık

2- Ayak tabanında şekil bozukluğu

3- Uzun süreli yürüyüşler

4- Yürüyüşe dayalı sporlar

5- Uzun süre ayakta kalma topuk dikenini tetikleyen etmenlerdir.

topuk dikeni

Topuk Ağrısı Türleri Nelerdir?

1- Topuğun altındaki ağrı: Bu bölgede ağrılar topuktan başparmağa kadar uzanan plantar fasia olarak adlandırılan adalede oluşur.

2- Topuğun arkasındaki ağrı: Eğer topuğunuzun arkasında ağrı varsa, aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı bölgede enflamasyonu söz konusudur. Bu durum, sıklıkla, çok fazla koşma veya topuğun arka kısmına sürten ayakkabıların giyilmesi sonucu ortaya çıkar. Topuk arkasındaki ağrı zamanla, yavaş olarak derinin kalınlaşmasına şiş ve kızarık bir hal almasına sebep olabilir. Topuğunuzun arka kısmının üzerinde dokunmakla hassas ve sıcak hissedilen bir şişlik (çıkıntı) gelişebilir. Ağrı, istirahattan sonraki ilk harekete başladığınızda ortaya çıkar. Varsa çıkıntı, normal ayakkabılar giydiğinizde canınızı yakabilir.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Tedavi için atılacak ilk adım, iltihaplanmış dokulan dinlendir­mektir fakat ayağınızın üzerine basmamanız gerekmez. Bunun yerine, ayakkabınızın topuğuna yarım santim kalınlığında köpük tampon koyarak ağnyan topuğu­nuzu destekleyiniz. Bu işe yaramazsa, bir topukluk kullan­mayı deneyiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir sonraki seçenek, reçetesiz satılan ayak tabanlıklarıdır. Sokakta giydiniz ayakkabılar ve spor ayakkabılarınız da dahil olmak üzere tüm ayakka­bılarınızda tampon kullanınız.

İltihaplanmayı azaltmak için, aktivitede bulunduktan sonra topuğunuza 10 ila 15 dakika arasında buz uygulayınız. Steroid yapıda olmayan iltihap önleyici (antienflamatuar) ilaçlar, ağn ve şişmeyi hafifletebilir. Esnetme (stretching) egzersizleri önemlidir. Sabah yataktan kalkmadan önce, dokularınızı ısıtmak için ayağı­nızı önce aşağı yukan, sonra sağa sola doğru hareketettiriniz. Yürümeden önce de bu hareket­leri tekrarlayınız.

Dokto­runuz sizi, ısmarlama yapılan ortopedik aletler için ya da sizin hastalığınızda en etkili olan egzer­sizler için bir ayak hastalıkları uzmanına yönlendirebilir. Ağrınız devam ederse, ultrason tedavilerini göz önünde bulun­durunuz. Bu tedaviler rahatlama sağlamazsa, doktorunuz bir kortikosteroid ilaç enjeksi­yonu (iğnesi) tavsiye edebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi