Kategoriler
Sözlük

Tümör Nedir? Tümör Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Tümör Nedir? Tümör Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Tümör nedir, Tümör ne demektir, Tümör kelimesinin tanımı, Tümör kelimesinin eş anlamlısı, Tümör kelimesinin ingilizce karşılıkları, Tümör ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Tümör hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Tümör Tanımı

Tümör kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Tümör kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, tıp (***) Ur

Tümör Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Tümör kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Tümör – ur

Tümör kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Tümör kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Tümör İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Tümör kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Tümör kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Tümör İle İlgili Birleşik Sözler

Tümör kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Tümör kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Tümör İngilizcesi

Tümör kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Tümör – tumor

tümör nedir

Tümör Hakkında Detaylı Bilgi

Tümör, bir diğer adı ile de Ur, genel olarak dokularda gelişen herhangi bir şişliğe, daha sıklıkla kullanılan hali ile de iyi ya da kötü huylu kitlesel neoplazi dokusunun kendisine verilen addır. Tümörlerin temel 3 özelliği vardır. Bunlar:

  • Tümörler amaçsızca ürerler. Çünkü otonomi kazanmışlardır.
  • Tümörlerin üremesinde normal dokulardaki gibi bir sınır yoktur. Yani sınırsızca ürerler.
  • Tümörlerin üremesi herhangi bir kontrol mekanizması (apoptozis vb) ile tam anlamıyla kontrol edilemez. Bu nedenler tümörler kontrolsüzce ürerler.

Bir neoplaziye ur (tümör) denmesinin nedeni, o neoplazinin geliştiği dokuda kendini bir şişkinlik ya da bir yumru olarak gösterebiliyor olmasından gelir. Tümör, vücuttaki tüm doku ve organlarda meydana gelebilir. Tümörler benign (iyi huylu) ve malign (kötü huylu) olabilirler. Malign olan tümörlere kanser denir. Benign tümörler kanser değildirler. Kanserler ilerledikçe başka doku ve organlara yayılırlar; buna metastaz denir. Benign tümörler ise yayılmazlar, sadece oldukları yerde büyüyebilir.

Ayrıca tümörlerin histolojik(doku bilimi) olarak incelenmesi gerekir. Histolojik olarak incelenerek tümörlerin iyi huylu veya kötü huylu olduğuna karar verilir. Bir tümör metastaz yapıyor; yani bulunduğu bölgeden dolaşıma katılarak başka dokularda yeni tümör odakları oluşturuyorsa kötü huyludur. Kötü huylu tümörler de kendi içinde ikiye ayrılır. Epitelyal kökenli kötü huylu tümörlere karsinoma ya da kanser, mezenkimal kökenli kötü huylu tümörlere ise sarkoma denir.

Sponsorlu Bağlantılar

Tümör Tanı Yöntemleri

Tümörler’de tanı aşamasında klinik görünüm ve hastanın yaşı önem taşır. Genel bir kural olarak tümöral olgular sıklıkla yaşlı bireylerde gözlenir. Biyopsi yöntemiyle tümörden alınan doku histopatolojik incelemelerle karakterize edilir. Bu en çok kullanılan yöntemlerden biridir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi