Kategoriler
Sözlük

Vajinismus Nedir? Vajinismus Ne Demektir? Anlamı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Özet: “Vajinismus Nedir? Vajinismus Ne Demektir? Anlamı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi” başlıklı yazımızda Vajinismus nedir, Vajinismus ne demektir, Vajinismus kelimesinin tanımı, Vajinismus nedenleri, Vajinismus berlirtileri, Vajinismus tedavisi, Vajinismus tanısı gibi Vajinismus hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Vajinismus Tanımı

Vajinismus, kadınlarda görülen cinsel bir işlev problemidir. Vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Kasılmalar, cinsel birleşme dışında jinekolojikmuayene esnasında ve vajina içine tampon yerleştirme durumlarında da ortaya çıkabilir. Öte yandan vajinismus; fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak ifade edilebilinir.

soru-işareti

Vajinismus Tanısı

Vajinismusun, öncelikle fiziksel bir engelden dolayı (disparoni veya benzeri durumlar için) olup olmadığı araştırılır. Bu araştırmada jinekologa veya ilgili alanda uzman kişilere başvurulur. Fiziksel bir engelin olmadığı tespit edildikten sonra psikoloji ve terapi konusunda uzman olan kişilere başvuruda bulunulur ve hastalığın kesin tanısı konulur.

Vajinismus Belirtileri

Vajinismus rahatsızlığı vajinada yer alan kasın istem dışı kasılması ile cinsel ilişkinin olmaması ya da zor gerçekleşmesiyle kendini belli eden bir problemdir. Genel olarak şu problemler görülür:

  • Karşı cinsi ile birleşmekten korkma ve daha sonraki birleşmelere denemek istememe
  • Disparoni (birleşmenin ağrılı ve zor olması)
  • Cinsel birleşmenin yarım olması (vajina içerisine penisin sadece bir bölümünün girmesi)
  • Vajina içine tampon ya da pedin yerleştirilememesi
  • Vajina içerisine parmağın girmemesi
  • Jinekolojik muayenelere karşı çekingen olma
  • Tedavi amaçlıda olsa fitil benzeri ilaçları vajina içerisine sokamama tarzı belirtileri vardır.

Vajinismus Nedenleri

Vajinismus esas nedeni psikolojiktir. Genç kızlara ergenlik çağından itibaren cinselliğin ayıp, kötü ve günah olarak anlatılması, kızlık zarının öneminin abartılması ve ilk birleşmenin acı veren, kanamaya sebep olan bir deneyim olacağının öğretilmesidir.[2] Bazı durumlarda kişinin başından geçen tecavüz veya kötü cinsel deneyimler de vajinismus hastalığının sebebi olabilir. Hamilekalma, doğum veya kızlık zarının yırtılması gibi korkular da az görülmekle birlikte bu hastalığın psikolojik nedenleri arasında gösterilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sağlıklı ve aktif cinsel hayata sahip kadınlarda dahi bazı durumlarda geçici de olsa vajinismus görülebilir. Doğum veya jinekolojik ameliyatlar sonrası, büyük üzüntüler ve emzirme döneminde kadınlarda görülen cinsel istek azalması bu durumlara örnek olarak gösterilebilir.

Vajinismusun bazı durumlarında kişilerde hiç bir neden saptanamayabilir. Genellikle “iyi kız olma sendromu” adı verilen durumlarda da kişilerin iç dsiplinleri oldukça gelişmiş ve geleneksel bir aile yapısına sahip oldukları görülür.[2]

Vajinismus Türleri

  • Primer Vajinismus (Birincil Vajinismus) : Hiçbir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir. Bir kez bile olmamıştır.
  • Sekonder Vajinismus (İkincil Vajinismus) : Daha önceden ilişki olurken geçirilmiş genital trvama varlığı sonrasında gelişen vajinismustur. Bazı engellerden dolayı kişinin ilişkiye girememesi durumuna Aparoni adı verilir. Vajinismus bir takıma aparoni özelliğindedir.

Vajinismus Tedavisi

Kişinin vajinismus olduğu tanısı kesinleştikten sonra bu konuda uzman doktor veya psikologlarca gerçekleştirilir. Nedeni psikolojik olduğu için genellikle standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, tamamen kişiye özel, doktor veya uzman tarafından belirlenen terapi ve egzersizlerle yapılmaktadır. Psikolojik olmayan vajinismus problemlerinde cinsel ilişkiye imkân vermeyen yapısal nedenler cerrahi işlemler ile halledilebilir. Bu sebeple vajinismus hastalığı olan kişiler jinekolog tarafından muhakkak değerlendirilmedir. Vajinismus rahatsızlığının %90 nedeni psikojeniktir. Çoğunlukla tedavilerde davranışsal ve bilişsel yaklaşım tercih edilir. Yeni tedaviler arasında zihinsel iyileşme teknikleri (E.F.T hipnoterapi) yer almaktadır. Bilişsel yaklaşım olarak kişiye genital organları hakkında bilgi verilmesi,cinsel ilişki ile açıklayıcı bilgi verilmesi yer alabilir. Kegel egzersizleri hakkında bilgi verilerek vajinada bulunan PC kası üzerinde denetim sağlanabileceği öğretilmelidir. Bilişsel programlar aynı zamanda erkek eşler üzerinde de uygulanmalıdır. Bu konu üzerinde erkeklerde de bilgi eksikliği vardır ve cinsel ilişki sırasında bu nedenler engel olabilmektedir. Erkeklerdeki ürolojik sebeplerde vajinismus’a neden olabilir. Bu sebeple erkek eşler ile görüşme yapılmalıdır. Hastaların farklılıklar göstermesine rağmen yaygın olan birkaç tedavi yöntemi aşağıdaki gibi sınıflandırılabilinir:

  • sadece bilgilendirme;
  • davranışsal tedavi;
  • çocukluk dönemi ve anne baba ile ilişkileri içeren dinamik tedavi;
  • hipnoz ve telkin;
  • kişiye özel karma bir tedavi yöntemi

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi