Kategoriler
Sözlük

Yahudilik Nedir? Yahudilik Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Yahudilik Nedir? Yahudilik Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Yahudilik nedir, Yahudilik ne demektir, Yahudilik kelimesinin tanımı, Yahudilik kelimesinin eş anlamlısı, Yahudilik kelimesinin ingilizce karşılıkları, Yahudilik ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Yahudilik hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Yahudilik Tanımı

Yahudilik kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. özel, isim Yahudi olma durumu, Musevilik
2. özel Yahudi dini, Musevilik

Yahudilik Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Yahudilik kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Yahudilik – musevilik

Yahudilik kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Yahudilik kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Yahudilik İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Yahudilik kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Yahudilik kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Yahudilik İle İlgili Birleşik Sözler

Yahudilik kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Yahudilik kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Yahudilik nedir

Yahudilik İngilizcesi

Yahudilik kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Yahudilik – Judaism

Yahudilik Hakkında Detaylı Bilgi

Yahudilik, 3 semavi dinden birisidir. Diğer ikisi ise Hristiyanlık ve son din İslam’dır. İslam hem Hristiyanlık hem Yahudilik hemde diğer bütün dinleri sonlandırmıştır.  Yahudilik dini yada Musevilik dini, Yüce Allah tarafından Hz. Musa aracılığıyla İsrailoğullarına gönderilen ve Yahudilik olarak da adlandırılan dindir. Yakup Peygamber ile Mısır’a göç edip yerleşmiş olan İsrailoğulları, burada çoğalarak on iki kola ayrılmışlardı. Mısır Hükümdarı Firavun, bir rüya görmüştü. Rüyasını yorumlayan bir kâhin, İsrailoğulları içersinde o yıl doğacak bir erkek çocuğun ileride Firavun’un krallığını ele geçireceğini söyledi.

Bunun üzerine Firavun, o yıl doğan ve doğacak olan tüm erkek çocuklarının öldürülmesini emretti. Yüce Allah, Hz. Musa’nın annesine, çocuğunu emzirmesini ona bir kötülük geleceğinden endişe ederse oğlunu bir sandal içersinde Nil nehrine bırakmasını emretti. Ancak, Firavun’un askerleri nehirdeki Hz. Musa’yı fark ettiler. Hz. Musa’yı alıp, Firavun’un sarayına götürdüler. Hz. Musa, Firavun’un sarayında büyüyüp yetişti ve gençlik çağına geldi.

Büyüyen Hz. Musa, bir gün şehirde gezerken İsrailoğulları’ndan birinin bir Mısırlı Kıpti(yerli halk) ile kavga ettiğini gördü. Ayırmak isterken yanlışlıkla kıptiye vurunca adam yere düşüp öldü. Bu olaydan sonra Hz. Musa, Mısır’dan ayrılarak Medyen’e gitti. Hz. Musa, Sina dağına geldiğinde Yüce Allah’ın vahyini işitti ve ona peygamber olduğunu bildirdi. Museviliğin İnanç Esasları: Musevilerin inancına göre Yehova; birdir, alemlerin Rabbi ve her şeyin yaratıcısıdır. Yehova, insanların düşüncelerini bilir, sonsuz güç ve kudret sahibidir. Peygamberler, İsrailoğullarının iyiliği için çalışmış kimseler olup, söyledikleri sözlerin tamamı doğrudur. Yahudiler, Yehova’nın kurtarıcı Mesih’i bir gün mutlaka göndereceğine inanırlar.

Tanrı Yehova evreni altı günde yaratmış, yedinci gün olan Cumartesi günü dinlenmiştir. Cumartesi günü kutsal bir gündür, o gün çalışma değil ibadet olmalıdır. Museviliğin kutsal kitabı, Tevrat’tır. Tevrat; tora, neviim ve ketuvim isimli bölümlerden oluşur. Tevrat’ın genişçe açıklaması olan Talmut da kutsal kabul edilir. Musevilikte günlük ve haftalık ibadet vardır. Günlük ibadet sabah, öğle ve akşam, haftalık ibadet ise, cumartesi günü yapılır.

Sponsorlu Bağlantılar

İbadet, sinagog ve havra ismi verilen ibadethanelerde haham yönetimlerinde yapılır. Sinagoglarda kadınlar, erkeklerden ayrı bir bölümde otururlar. İbadet ederken Kudüs’e dönülür. Yahudilik, belirli bir ırka, kültüre ve dine mensubiyeti ifade eden kapsamlı bir anlam içermektedir. Günümüzde Yahudilik, Ortodoks, Reformist, ve Muhafazakar olmak üzere 3 farklı mezhebe bölünmüştür.

On (10) Emir Nedir?

Museviliğin ahlak anlayışı, Yüce Allah’ın Hz. Musa’ya Sina Dağı’nda indirdiğine inanılan On Emir’e dayanır. On Emir şu ilkelerden oluşmaktadır;

  • Seni Mısır diyarından esirlik evinden çıkaran Rabb’in benim.
  • Benden başka Tanrın olmayacak.
  • Yüce Allah’ın ismini ağzına boş yere almayacaksın.
  • Cumartesi gününü hatırlayıp onu kutsal kılacaksın. Haftanın altı gününde çalışacak, yedincisinde dinleneceksin.
  • Anne ve babana saygı göstereceksin
  • Öldürmeyeceksin
  • Çalmayacaksın
  • Zina yapmayacaksın
  • Yalan yere şahitlik yapmayacaksın
  • Sana ait olmayan hiçbir şeye göz dikmeyeceksin.

Ortodoks Yahudilik mezhebine bağlı dindar Yahudiler, cumartesi gününün kutsallığına riayet etmek için o gün hiçbir dünyevi iş yapmazlar. Araba kullanılmaz, elektrikli aletleri çalıştırmaz ve ateş yakmazlar. Tevrat’ın Yehova tarafından Hz. Musa’ya yazdırdığı ilahi bir vahiy kitabı olduğuna inanan Ortodoks Yahudiler, aynı zamanda onun yorumu olan Mişna ve Talmut’un da ilahi ve vahiy kaynaklı olduğuna inanırlar. Yahudilik, MÖ XV. Yüzyılda Hz. Musa’ya gelen vahiyle başlayıp gelişen bir dindir. Tarih boyunca birçok baskı ve sürgüne maruz kalan Yahudiler, bugün başta İsrail olmak üzere Amerika’da ve dünyanın birçok bölgelerinde ayrı ayrı yaşamaktadırlar. İsrail’de 5.5. milyon, Amerika’da 6 milyon olmak üzere dünya üzerinde yaklaşık 25 milyon Yahudi nüfusu bulunmaktadır. Günümüzde, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 26 bin Yahudi bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi