Kategoriler
Fizik Sözlük

Yoğunluk Nedir? Yoğunluk Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Yoğunluk Nedir? Yoğunluk Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Yoğunluk nedir, Yoğunluk ne demektir, Yoğunluk kelimesinin tanımı, Yoğunluk kelimesinin eş anlamlısı, Yoğunluk kelimesinin ingilizce karşılıkları, Yoğunluk ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Yoğunluk hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Yoğunluk Tanımı

Yoğunluk kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Yoğun olma durumu
2. Yoğun bir maddenin özelliği, kesafet
“Sisin yoğunluğu.”
3. fizik Bir cismin birim hacminin kütlesi, gravite
“Demirin yoğunluğu 7,8’dir.”

Yoğunluk Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Yoğunluk kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Yoğunluk – gravite / kesafet

Yoğunluk kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Yoğunluk kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Yoğunluk İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Yoğunluk kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Yoğunluk kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

yogunluk

Yoğunluk İle İlgili Birleşik Sözler

Yoğunluk kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

yoğunlukölçernüfus yoğunluğuses yoğunluğu

Yoğunluk İngilizcesi

Yoğunluk kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Yoğunluk  – density

Yoğunluk Hakkında Detaylı Bilgi

Homojen bir yapıya sahip maddenin birim hacminin kütlesi. Yoğunluk birimi gram/cm³ (gram/mililitre) veya kg/m³’tür. Yoğunluk, herhangi bir cismin hacminden kütlesinin veya kütlesinden hacminin hesaplanabilmesine imkân sağlar. Kütle hacimle yoğunluğun çarpımına, hacim ise kütlenin yoğunluğa bölümüne eşittir. İki tür yoğunluk vardır. Birincisi mutlak yoğunluktur ki, pratikte mutlak kelimesi kullanılmaz, sâdece yoğunluk denir. İkincisi ise izâfi yoğunluk (bağıl yoğunluk)tur.

Homojen bir yapıya sahip maddenin birim hacminin kütlesi. Yoğunluk birimi gram/cm3 (gram/mililitre) veya kg/m3 tür. Yoğunluk, herhangi bir cismin hacminden kütlesinin veya kütlesinden hacminin hesaplanabilmesine imkan sağlar. Kütle hacimle yoğunluğun çarpımına, hacim ise kütlenin yoğunluğa bölümüne eşittir. İki tür yoğunluk vardır. Birincisi mutlak yoğunluktur ki, pratikte mutlak kelimesi kullanılmaz, sadece yoğunluk denir. İkincisi ise izafi yoğunluk (bağıl yoğunluk)turyoğunluk

Mutlak Yoğunluk

Katı ve sıvıların yoğunluğu ısı ve basınçla çok az değişir. Gazların yoğunluğu ise ısı ve basınçla çok değişir. Gazların yoğunluğu tarif edilirken bulunduğu sıcaklık ve basınç değerleri de verilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Maddelerin yoğunlukları birbirinden çok farklılıklar gösterir. Atom çekirdeğinin yoğunluğu 1014 gram/cm 3 değerindedir.

Endüstride yoğunluk yerine genellikle özgül ağırlık tarifi kullanılır. Özgül ağırlığın birimi yoktur (Bkz. Özgül Ağırlık). Özgül ağırlık mukayese esasına dayanılarak ölçüldüğü için ölçme tekniği daha kolaydır. Elektrik akımı ve manyetik saha konularında geçen akım yoğunluğu ve manyetik saha yoğunluğu başkadır. Her ikisinde de birim kesitten geçen akım ve saha çizgisi, yoğunluğu tayin eder.

Bağıl (İzafi) Yoğunluk:

Verilen bir hacimdeki bir cismin kütlesinin, aynı hacimdeki bir mukayese cisminin kütlesine oranı. Aynı zamanda verilen cismin yoğunluğunun, mukayese cisminin yoğunluğuna oranı olarak da tarif edilebilir. Her iki durumda da bağıl yoğunluk boyutsuz bir büyüklüktür. Bu sebepten dolayı bu sayı her türlü birim sisteminde aynıdır. Bağıl yoğunluğun belirlenmesinde mukayese cismi olarak 4°C’deki su alınır. Suyun yoğunluğu ise bu sıcaklıkta 1 gr/cm3tür. Gazların bağıl yoğunluğunun belirlenmesinde de 0°C ve bir atmosfer basıncındaki hava alınır. Gazların yoğunluğu sıcaklık ve basınçla değiştiğinden dolayı, bunların belirtilmesi önemlidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi