Kategoriler
Öneriler Tarih

Bahçesaray Antlaşması Hangi Savaş Sonrası Kimler Arasında ve Ne Zaman İmzalandı?

İlk Büyük Savaş Sonrası Yapılan Antlaşma

Tarih boyunca Osmanlı Devleti ile Rusya bir çok savaş yapmışlardır. 1568 yılında 16. yüzyılda başlayan savaşlar Osmanlı devletinin yıkılmasına kadar sürmüş ve Rusya birçok kez Osmanlı Devletine ağır darbeler vurmuştur. Osmanlı devleti ile Rus çarlığı arasında yapılan ilk büyük savaş olan 1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı veya Moskof Seferi olarak da bilinen savaşı Osmanlı devleti kazandı ve savaş sonunda da Bahçesaray Antlaşması imzalandı

Rusya İle İlk Resmi Antlaşma

Bahçesaray Antlaşması, 1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı ‎sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile Kırım Hanlığı ve Rusya Çarlığı arasında Bahçesaray,Kırım’da 3 Ocak 1681’de imzalanmış olan bir antlaşmadır. Aynı zamanda Rus Çarlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan ilk resmi antlaşmadır. Bu antlaşmanın ana hükümlerine göre Osmanlı Devleti ve Moskova merkezli Rusya Çarlığı arasında 20 yıl süreli bir barış hüküm sürecek ve iki devletin arasındaki sınır Dinyeper Irmağı olacaktı. Her iki taraf da Dinyeper Irmağı ile güney Buğ Irmağı arasında yerleşme yapılmamasını garanti etti.Nogay göçkenlerinin Ukrayna’nın güney steplerinde gezginlik yapmaları kabul edildi.

Sponsorlu Bağlantılar

Bahçesaray Antlaşması

Zaporozhtsi Kazaklarının Dinyeper Irmağı ve yan ırmakları üzerinde balıkçılık yapma hakları, güneyde tuzla işletme hakları ve Dinyeper Irmağı ve Karadeniz üzerinde deniz vasıtası kullanma hakları değişmeden kalacaktı. Sağ Ukrayna Kıyıları (Pravoberezhna Ukrayina) yani Ukrayna’da Dinyeper Nehri doğusu ve Zaporozhtsi Kazaklar bölgelerinin Rusya Çarlığı egemenliği altında olduğunu Osmanlılar kabul etti. Buna karşılık Kiev bölgesinin güneyi (özellikle Çehrin), Bratslav bölgesi ve Podolya Osmanlı egemenliği altında kaldığı onaylandı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi