Kategoriler
Tarih

Cumhuriyet ile Padişahlık (Saltanat) Arasındaki Farklar

Cumhuriyet yönetimi nasıl, padişahlık yönetimi nasıldı, cumhuriyet rejimi nasıl, padişahlık rejimi nasıldı, cumhuriyet rejimi ile padişahlık rejimi arasındaki farklar nelerdir, cumhuriyet yönetimi ile padişahlık yönetimi arasındaki farklar nelerdir, cumhuriyet ile padişahlık arasında hangi farklar vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Cumhuriyet Yönetimi

Cumhuriyet, başta devlet başkanı olmak üzere, devletin başlıca temel organlarının belli aralıklarla yinelenen seçimlerle göreve getirildiği bir “yönetim biçimi”dir. Cumhuriyet adı verilen yönetim biçimleri, yöneticilerin göreve getirilmesinde veraset yöntemini reddetmiştir.

Cumhuriyet adı verilen yönetim biçimlerinde halk, yönetimini beğenmediği yöneticileri, belli aralıklarla yinelenen seçimlerde değiştirebilmek olanağına sahiptir.Bu nedenle yöneticiler, toplumu keyfi biçimde yönetemezler; halkın isteklerini ve beğenilerini göz önünde tutmak zorunda kalırlar. Bir başka deyişle, yöneticilerin iradesi mutlak değil, halk iradesi ile sınırlıdır.

Padişahlık Yönetimi (Saltanat)

Türkiye’de cumhuriyet yönetiminden önce padişahlık yönetimi vardı. Padişahlık babadan oğula geçerdi. Padişahın sözleri kanundu. Her şeye o karar verirdi. Bir sonraki padişahta padişahın oğullarından birisi olurdu. Padişahın erkek çocukları birden fazla ise babalarından sonra padişah olmak için erkek kardeşlerini öldürürlerdi.

cumhuriyetin kazandırdıkları

Cumhuriyet Rejimi ile Padişahlık Rejimi Arasındaki Farklar

Cumhuriyet haklın kendi kendisini yönettiği yönetim şeklidir. Cumhuriyet yönetiminde millet egemenliğni kendi elinde tutar ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Padişahlıkta ise siyasi otorite aynı ailede miras yolu ile geçer ve ülke tek kişi tarafından yönetilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi