Kategoriler
Tarih

Cumhuriyet Ne Demektir? Cumhuriyet Ne Zaman Kuruldu? Cumhuriyetin İlanı

Cumhuriyet nedir, Cumhuriyet ne demektir, Cumhuriyet nasıl kuruldu, Cumhuriyet ne zaman kuruldu, Cumhuriyeti kim kurdu, Cumhuriyet kaç tarihinde kuruldu, cumhuriyetin ilanı.

Sponsorlu Bağlantılar

Cumhuriyet Nedir?

Cumhuriyet, hükümet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının zıttıdır.

cumhuriyetin kazandırdıkları

Cumhuriyet Kaç Yılında Kuruldu?

Cumhuriyet’in İlanı, milletin yönetilme şeklinin belirlenmiş olduğu, Atatürk’ün siyasi devrimlerinden bir tanesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 29 Ekim 1923’te ortaya çıkan kabine bunalımı sonucunda, bu yönetim şeklinin kusurları daha net ortaya çıkmış ve 29 Ekim 1923 tarihinde Anayasanın ilgili maddeleri değiştirilerek, ülkenin yönetim şekli cumhuriyet olarak belirlenmiştir.

Cumhuriyetin İlan Edilmesinini Nedenleri

23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışı ile Milli Egemenliğe dayalı yeni bir devlet kurulmuştu. Ancak Kurtuluş Savaşı devam ederken, milli birlik ve beraberliğin bozulmaması için rejimin adı konulmamıştır. Osmanlı’da saltanatın kaldırılmasının ve Lozan Antlaşması’nın ardından TBMM’de en çok tartışılan konulardan biri, yeni devletin niteliği sorunuydu.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi