Kategoriler
Tarih

Gevher Nesibe Darüşşifası Yapıldığı Tarih, Yer ve Yapılış Amacı

Gevher Nesibe Darüşşifası (Kayseri)

Anadolu Selçuklu Devleti ve ilk Türk beylikleri döneminde Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yapılmış olan mimari eserlerden birisi de Kayseri’de bulunan Gevher Nesibe Darüşşifasıdır. Kayseri ilinde bulunan Gevher Nesibe Darüşşifası ile ilgili aşağıda kısaca yapıldığı tarih, yaptıran hükümdar ve neden yapıldığını bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Gevher Nesibe Darüşşifası Hakkında Kısa Bilgi

  • Gevher Nesibe Darüşşifası Yapıldığı Yüzyıl; 13. yüzyıl (1204 – 1206 yılları)
  • Gevher Nesibe Darüşşifası Yapıldığı Yer; Kayseri
  • Gevher Nesibe Darüşşifası Yaptıran Devlet veya Beylik; Selçuklu Devleti
  • Gevher Nesibe Darüşşifası Yaptıran Hükümdar veya Bey; Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev
  • Gevher Nesibe Darüşşifası Yapılış Amacı; I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in kız kardeşinin vasiyeti amacıyla yapılmıştır. Ayrıca bazı kaynaklara göre tıp eğitimi ve sağlık hizmetini birlikte veren dünyanın ilk merkezidir.

Gevher Nesibe Darüşşifasının Yapılış Nedeni

gevher nesibe darüşşifası kayseri

Gevher Nesibe Sultan’ın Vasiyeti

Gevher Nesibe Sultan saray başsipahisine aşık olmuş ve ağabeyi l. Gıyaseddin Keyhüsrev evlenmelerine izin vermemiştir. l. Gıyaseddin Keyhüsrev, başsipahiyi savaşa gönderimiş ve savaşta ölmesine neden olmuştur. Bunun üzerine verem hastalığına yakalanan Gevher Nesibe’nin durumuna çok üzülen ağabeyi ona vasiyetini sormuş, o da ağabeyine kendi hastalığının şifası olmadığını ve ölüm yokuşunda olduğunu, şifası olan hastalıkları çeken insanların acı çekmemesi ve tedavisi için kendi adına insanların ücretsiz yararlanabileceği bir şifahane yaptırmasını vasiyet etmiştir. Doktorların tüm çabalarına rağmen iyileşememiş ve vefat etmiştir. Türbesi, adına yapılan şifahanede bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi