Kategoriler
Tarih

Kanuni Sultan Süleyman’ın Eşleri Kimlerdir?

Kanuni Sultan Süleyman’ın Haremi

Osmanlı padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman’ın  da diğer  padişahlar gibi büyük bir haremi bulunmaktadır. Cariyeler ve haram ağasının bulunduğu haremde padişahın annesi ile padişah çocuklarının anneleri ve eşleri yönetmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadelerini doğuran sultanlar sırasıyla  şunlardır:

Sponsorlu Bağlantılar
  • Fülane Hatun
  • Mahidevran Sultan
  • Hürrem Sultan
  • Gülfem Hatun

kanuni sultan süleyman

Kanuni Sultan Süleyman’ın İlk Eşi Fülane Hatun

Fülane Hatun, Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk eşidir.Fülane Hatunun  gerçek ismi bilinmemektedir. 1512 ‘de dünyaya gelen Şehzade Mahmud’un annesidir. Gülfem Hatun ile aynı zamanlarda yaşadığı sanılmaktadır. Şehzade Mahmud’un dokuz yaşlarında hastalıktan öldüğü biliniyor. Bazı rivayete göre bu dönemde Mahidevran Sultan’ın kendisine sunulmasıyla I. Süleyman, Fülane Hatun ve şehzadesiyle ilgilenmemiş, dolayısıyla Fülane Hatun gözden düştüğü söyleniliyor.

Mahidevran Sultan Kimdir?

Mahidevran Sultan, Şehzade Mustafa’nın annesidir. Kendisi cariye kökenlidir. Güzelliği ve zekâsıyla padişahı etkilediği ve gözdesi olduğu söyleniliyor. Mahidevran Sultanın oğlu Mustafa çok uzun süre tahtın en güçlü adayı olarak anılmış ancak Hürrem Sultan’ın gazabından kurtulamamıştır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Nikahlı Tek Eşi Hürrem Sultan

Osmanlı’nın gelmiş geçmiş en güçlü kadınları arasında gösterilmektedir. Kanuni Sultan Süleymandan sonra tahta geçen II. Selim’in annesidir.

Hürrem Sultan
Hürrem Sultan

Kanuni Sultan Süleymanın etrafında kendisine engel olabileceğini düşündüğü tüm rakiplerini tek tek elemiş ve haremin iktidarını ele almıştır. Hürrem Sultan Kanuni Sultan Süleymanın tek nikâhlı eşidir. Osmanlı Padişahlarında  bir ilk olan  cariye kökenli bir kadınla  bir padişah evlenmiştir. Ayrıca onunla birlikte padişahların nikâhlanması geleneği tekrar başlamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Gülfem Hatun

Süleyman’ın Hürrem’den önceki ve sonraki gözdesi olduğu rivayet edilmektedir. Gülfem Hatun , Şehzade Murat’ın annesidir. Sultan Süleyman’ın emriyle öldürüldüğü söylenilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi