Kategoriler
Tarih

Karatay Medresesi Yapıldığı Tarih, Yer ve Yapılış Amacı

Karatay Medresesi (Konya)

Anadolu Selçuklu Devleti ve ilk Türk beylikleri döneminde Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yapılmış olan mimari eserlerden birisi de Konya’da bulunan Karatay Medresesi’dir. Konya ilinde bulunan Karatay Medresesi ile ilgili aşağıda kısaca yapıldığı tarih, yaptıran hükümdar ve neden yapıldığını bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Karatay Medresesi (Konya) Hakkında Kısa Bilgi

  • Karatay Medresesi Yapıldığı Yüzyıl; 13. yüzyıl (1251 yılında yapılmıştır)
  • Karatay Medresesi Yapıldığı Yer; Konya
  • Karatay Medresesi Yaptıran Devlet veya Beylik; Selçuklu Devleti
  • Karatay Medresesi Yaptıran Hükümdar veya Bey; Selçuklu veziri Celaleddin Karatay
  • Karatay Medresesi Yapılış Amacı; Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere “Kapalı Medrese” tipinde Sille taşından inşa edilmiştir.

Karatay Medresesi (Konya) Özellikleri

Karatay Medresesi, II. İzzeddin Keykavus devrinde, Emir Celaleddin Karatay tarafından, 1251 yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlı devrinde de kullanılan medrese 19. yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Medrese, Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere “Kapalı Medrese” tipinde Sille taşından inşa edilmiştir. Tek katlıdır. Giriş doğudan gök ve beyaz mermerden yapılmış kapı ile sağlanmaktadır. Kapı Selçuklu devri taş işçiliğinin şaheser bir örneğidir. Yazı ve desenlerle süslenmiştir. Kapının üzerinde medresenin yapımı ile ilgili kitabeler yer almaktadır. Kapının diğer yüzeylerine seçme ayet ve hadisler kabartma olarak işlenmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi