Kategoriler
Öneriler Tarih

Osmanlı Devletinin Dönemleri Nelerdir? Osmanlı Devleti Dönemlerinin Padişahları

Osmanlı Devleti Dönemleri

Osmanlı Devleti 600 yıldan fazla hüküm sürdüğü süre boyunca 3 kıtada toprak sahibi olmuştur. Fakat tarihteki her devlet gibi Osmanlı Devleti de birçok iç ve dış nedenlerden dolayı yıkılmıştır. Osmanlı Devletinin hüküm sürdüğü yıllar genel olarak 5 döneme ayrılır. Bu dönemler sırasıyla

  • Kuruluş Dönemi
  • Yükselme Dönemi
  • Duraklama Dönemi
  • Gerileme Dönemi
  • Dağılma (Yıkılıma) Dönemi

Osmanlı Devletinin Kuruluş Dönemi

Osmanlı Devletinin Osman Bey ile kurulup sırasıyla Orhan Bey, 1. Murat, 1. Beyazıt ve 1. Mehmet ile devam eden ve 2. Murat ile sona eren dönemdir. Kuruluş dönemi 1299 ile 1453 yılları arasında meydana gelmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı imparatorluğu

Osmanlı Devletinin Yükselme Dönemi

Osmanlı Devletinin II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) ile başlayıp I. Selim ( Yavuz Sultan Selim ) ile devam eden I. Süleyman ( Kanuni Sutan Süleyman) ile zirve yapan ve II. Selim ile sona eren dönemdir. Yükselme dönemi 1453 ile 1579 yılları arasında meydana gelmiştir.

Osmanlı Devletinin Duraklama Dönemi

Osmanlı Devletinin 1. Ahmet ile başlayıp sırasıyla 2. Osman (Genç Osman), IV. Murat ve IV. Mehmet ile biten dönemidir. Duraklama dönemi 1579 ile 1699 yılları arasında meydana gelmiştir.

Osmanlı Devletinin Gerileme Dönemi

Osmanlı Devletinin III. Ahmet ile başlayan ve I. Mahmut, III. Mustafa ile devam edip III. Selim ile biten dönemidir. Gerileme dönemi 1699 ile 1792 yılları arasında meydana gelmiştir.

Osmanlı Devletinin Dağılma (Yıkılıma) Dönemi

Osmanlı Devletinin II. Mahmut ile başlayan ve Abdülmecit Dönemi ve Abdülaziz Dönemi ile devam edip II. Abdülhamit ile sona eren ve sonrasında Cumhuriyetin kurulması ile yıkılmanın gerçekleştiği dönemdir. Dağılma yani yıkılma dönemi 1792 ile 1922 yılları arasında meydana gelmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi