Kategoriler
Tarih

Osmanlı Devletinin Duraklama Dönemi ve Padişahları

Osmanlı Devleti Zayıflıyor

Kanuni Sultan Süleyman ile en parlak dönemini yaşayan Osmanlı Devleti sonrasında düşüşe geçmiştir. Kanuni’den sonra tahta geçen 2. Selim yükselme dönemi her ne kadar devam etse de bu dönemden sonra duraklama başlamıştır. Zira bu dönemden sonra birçok isyan ve kargaşa çıkmış ve padişahlar bu olayları gerektiği gibi bastıramamışlardır.

Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi Padişahları

III. Murad

III. Murad, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi; 4 Temmuz 1546, Manisa – 16 Ocak 1595, İstanbul), 12. Osmanlı imparatoru ve 91. İslam halifesi.

Sponsorlu Bağlantılar

III. Mehmed

III. Mehmed, 13. Osmanlı Padişahı ve 92. İslam halifesidir. Tahta çıktığı 1595 yılından ölümüne kadar padişahlığını sürdürmüştür. Sancaktan gelip tahta çıkan son şehzadedir. I. Süleyman’dan 30 yıl sonra sefere çıkan ilk padişahtır.

I. Ahmet

Ekber ve Erşed (en olgun en bilgili) sistemini getirerek taht kavgalarına son verdi. Şehzadelersancaklara eğitilmek üzere gönderiliyordu. Bunun yerine Kafes adı verilen yerlerde saray içerisinde eğitilmesine karar verdi. Fakat bu yapı başa geçecek Şehzadenin tecrübesiz olmasına neden oluyor ve merkezi otoritenin bozulmasına neden olacaktır.

I. Mustafa

I. Mustafa, 15. Osmanlı padişahı ve 94. İslam halifesidir. Akli dengesi bozuk olan I. Mustafa’nın ilk saltanatı 96 gün, ikinci saltanatı ise 1 yıl 3 ay 22 gün sürdü. Psikolojik rahatsızlığının zamanla geçeceğini savunanların ısrarıyla padişah yapıldı.

II. Osman (Genç Osman)

Genç Osman ‘ın 3 hedefi bulunmaktaydı. Sarayı Halka açmak. Bunu da saray dışarısından birisiyle evlenerek yaptı. İkincisini Şeyhülislam’ın Fetva dışındaki yetkilerini sınırlamak. Böylece din ve devlet işlerini birbirinden ayırdı. Fakat son hedefi olan Yeniçeri Ocakları’nı kaldırma işlemini yapamadan yeniçeriler tarafından Yediküle Zindanlarında Vahşice katledildi. Yeniçeriler Hotin Seferi sırasında para yüzünden savaşmayı red etti. Bunu Genç Osman saray dönünce halledeceğini sözünü verdi. Saray döndüğünde Yeniçerileri bitirecekti. Eşi bunu haremde yayınca yeniçeriler Genç Osmanı yatak odasında kıstırarak Yediküle Zindanlarına götürdü.

Sponsorlu Bağlantılar

osmanlı duraklama dönemi

IV. Murat

Yeniçeriler IV Murat’ı  Genç Osman gibi katletmek istemiş fakat bunda başarılı olamamış ve padişah yeniçeriler üzerinde otoritesini tekrar kazanmıştır. Anadolu isyanlarını  şiddet ile bastırmıştır. İçki ve Tütünü yasaklamıştır. Bunun nedeni o zamanda evlerin ahşap ve çıkan yangınlarda çok büyük zarar görmesiydi.  Koçi Bey’ e ünlü Risalesini hazırlatmıştır.

I. İbrahim

Sultan İbrahim, 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640’ta ağabeyi IV. Murad’ın ölümü üzerine 25 yaşında ve 18. padişah olarak Osmanlı tahtına çıktı. Şehzadeliğinde çok sıkı bir saray hayatı yaşamış, erkek kardeşleri IV. Murad tarafından öldürtülmüş olduğundan korku içinde büyümüştü.

IV. Mehmet

IV. Mehmet Köprülü Mehmet Paşayı şartlı olarak sadrazamlığa getirdi. Sizinde bildiğiniz gibi sadrazam yanlış bir şey yaparsa bunu canı ile öderdi. Köprülü Mehmet Paşa padişahtan kendinin yanlış yaparsa yargılanmadan idam edilmemesini istedi. Yeniçeriler bu dönemde öenmli devlet adamlarını Sultan Ahmet Meydanında astı. Bu durum tarihe Vakay-i Vakvakiye = Çınar Vakası) olarak düştü. Tarhuncu Ahmet Paşa mutfak masraflarını kısarak ilk kez denk bütçeyi sağladı.

II. Süleyman

II. Süleyman, 20. Osmanlı padişahı ve 99. İslam halifesidir. Şehzadeliğinde iyi bir tahsil gördü. Kardeşi Sultan IV. Mehmed Han zamanında sarayda hususi hocalardan ders aldı. Hayatının kırk yılını bir dairede hapis geçiren Sultan II. Süleyman, IV. Mehmed’in tahttan indirilmesi üzerine, 8 Kasım 1687’de Osmanlı sultanı oldu.

II. Ahmed

II. Ahmed, 21. Osmanlı padişahı ve 100. İslam halifesidir. Kardeşi II. Süleyman’ın dört yıllık saltanatı sırasında sarayda kafes hayatı yaşadı. 21 Haziran 1691’de tahta çıktığı zaman 48 yaşındaydı. Ahmet Han’ın cülusu sırasında Osmanlı Devleti, İkinci Viyana Kuşatmasını takip eden harplerle meşguldü.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

“Osmanlı Devletinin Duraklama Dönemi ve Padişahları” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi