Kategoriler
Tarih

Osmanlı Devletinin Gerileme Dönemi ve Padişahları

Osmanlı Devletinde Lale Devri

Meşhur Lale Devri olayı bu dönemde olmuştur. Lale Devrinin diğer adı da “zevk ve sefa devri”. Osmanlı Devletini gerileme dönemine sokan en etken dönemdir. Bu dönemde Avusturya ile yapılan Pasarofça Antlaşması sonrasında 1.Mahmut döneminde ise Fransa’ya verilen hakların sürekli hale getirilmesi gerilemeyi kaçınılmaz yapmıştır.

Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi Padişahları

II. Mustafa

II. Mustafa, lâkabı Gazi, Divan Edebiyatı’ndaki adıyla İkbâlî; 22. Osmanlı padişahı ve 101. İslam halifesidir. Babası Sultan IV. Mehmed, annesi Emetullah Râbi’a Gülnûş Sultan’dır. Kuvvetli bir ilim tahsili yaptı. Osmanlı padişahları arasında sefere çıkan son padişahtır.

Sponsorlu Bağlantılar

III. Ahmet

Lale Devri

1718-1730 yılları arasında geçen döneme Lale devri adı verilmekteydi. Bu dönemde Avrupa’ya geçici Elçiler gönderildi. Yeniçerilerden ilk itfaiye teşkilatı kuruldu. İstanbul’da çini fabrikası kuruldu. Yalova’da kağıt fabrikası kuruldu. Avrupa örnek alınarak Barok Mimarisi gelişti. Matbaada ilk basılan eser Van Kulu Lugatı‘dır. Dönemin en önemli edebiyatçısı NEDİM, ünlü minyatürcüsü LEVNİ’dir.

osmanlı gerileme dönemi-lale devri

I. Mahmut

Bu dönemde Fransızlara verilen Kapitülasyonlar sürekli hale getirilmiş. İlk kez yabancı uzmanlardan yararlanılmıştır. Mühendishane-i Berr-i Hümayun ( Kara Mühendishanesi ) ve Hendeshane ( Matematik Okulu ) kuruldu. 10′luk sistemi oluşturan Türkler ilk kez Ordu bakımından Avrupayı örnek aldı.

III. Osman

III. Osman, 25. Osmanlı padişahı ve 104. İslam halifesidir. II. Mustafa’nın (1664-1703) oğlu ve I. Mahmud’un (1730-1754) kardeşidir. Annesi kökeni bilinmeyen[1] Şehsuvar Sultan’dır. Hükümdarlık dönemi 1754-1757 yılları arasıdır.

III. Mustafa

İlk defa iç borçlanmaya gidilmiştir. İç borçlar Galatalı Tüccarlardan alınmıştır. Deniz subayı yetiştirmek için Mühendishane-i Behr-i Hümayun ( Deniz Mühendishanesi) kuruldu.

Sponsorlu Bağlantılar

I. Abdülhamid

I. Abdülhamid, 27. Osmanlı padişahı ve 106. İslam halifesidir. III. Ahmet’in oğlu ve III. Mustafa’nın kardeşidir. Siyasi ve askeri ıslahatlara girişti. Bugün İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bilinen okulu, Yeniçeri ocağına ve donanmaya yeni bir çehre kazandırmaya çalıştı. Yeniçerilerin sayımını yaptırdı ve gereksiz yere fazla para alanları tespit ettirdi. Bu faaliyetleri yürüten Sadrazam Halil Hamit Paşa, menfaati bozulanlar tarafından padişaha şikayet edildi. Sultan Abdülhamid’i devirerek onun yerine Selim’i tahta çıkarmak istediği suçlamasıyla, yaptığı tüm olumlu çalışmalara rağmen Halil Hamit Paşa, Sultan I. Abdülhamid’in emriyle idam edildi. 1782 İstanbul yangınında itfaiye çalışmalarına katılmasından dolayı halkın sevgi ve takdirini kazanmıştı.

III. Selim

III Selim yaptığı ıslahatlara Nizam-ı Cedid (yeni düzen) adı verilmektedir. Kurduğu ordunun adı Nizam-ı Cedid. Bu ordunun masraflarını karşılamak için İrad-ı Cedid adıyla yeni bir hazine oluşturulmuştur. İlk devlet matbaası kuruldu ve Avrupa’ya sürekli elçiler gönderildi. Planlı ve programlı radikal değişmeler bu dönemde yapıldı. Nizam-ı Cedid ordusu Napolyon’ a karşı başarı sağlamış ve El-Ariş Antlaşması imzalanmıştır. III Selim Kabakçı Mustafa isyanı ile tahtan indirilerek öldürülmüştür.

Bu dönemde yapılan ıslahatlar da çıkan isyanların nedenleri araştırılmış ve Avrupa’nın üstünlüğü kabul edilmiştir. Yapılan ıslahatlar Askeri ve Teknik alanda gerçekleşmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi