Kategoriler
Tarih

Parayı İlk Kim Buldu? Kağıt Para İlk Ne Zaman Kullanıldı?

Günümüzdeki gibi parayı ilk kim buldu, parayı ilk kim bastı, ilk madeni parayı kim ne zaman buldu, para nasıl bulundu, lidyalılar kimdir, lidyalılar parayı nasıl buldu, lidyalılar parayı ne zaman buldu, para ilk ne zaman kullanıldı, ilk para nasıldı, kağıt para ne zaman kullanıldı, Roma da ilk ne zaman para kullanıldı, Çin de para ne zaman kullanıldı?

Sponsorlu Bağlantılar

Paranın İcadı

Tarihçilerin bildirdiğine göre, altın ve gümüş paraları yaygın olarak kullanan en eski millet, Türkiye’nin batısında, Ege bölgesinde Lidyalılar olmuştur. M.Ö. 7. yüzyıldan kalma bu paralar Anadolu’da Lidya Kralı Gyges tarafından, yanları hafifçe yassıtılmış yumurta şeklinde birbirine eşit altın ve gümüşten külçeler olarak bastırılmıştır. Paraların bir yüzünde kralı simgeleyen aslan ve boğa motifi, öteki yüzünde de değerini gösteren işaretler vardı.

paranın icadı

İlk Paraların Şekilleri ve Ağırlıkları

Zamanla para Batı Anadolu’dan sonra tüm Akdeniz ülkelerinde kullanılmaya başlandı. M.Ö. 5 ve 4. yüzyıllarda tipleri pekçok değişiklik gösteren eski Yunanlılara ait krallar adına paraların basıldığı bilinmektedir. Genellikle bu paralar iri ve dikdörtgen şeklinde basılmaktaydı. Zamanla küçülen bu altın paralar, daha önceleri yaklaşık 327 gr ağırlığında iken, daha sonraları üçte bir ağırlığa 109 gr ve daha da küçülerek 27 gr ağırlığa kadar düşmüştür.

Parayı İlk Asurlular mı Buldu?

Tarihte ilk parayı Asurlular bulmuştur.

M.Ö. 7 yy. başlarında Asur Kralı Sanherip’ in(MÖ.704-681) ” Tanrıdan aldığım ilhamla kilden bir kalıp yaptım, içine bronz döktüm ve yarım şekel paraların basımında olduğu gibi, mükemmel bir biçimde onların(çeşitli hayvanların) figürlerini yaptım ” şeklinde ki sözlerindende anlaşılacağı gibi, kalıba döktüğü sikkelerin bronz madeninden yapıldığı ve bir değişim aracı olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Ancak yaklaşık 50 yıl sonra piyasaya sürülen Lidya sikkelerinin yaygınlaşmasını sağlayan en önemli etken, sikkelerin altın ve elektrumdan dökülmüş olmaları ve arkalarında güçlü altın stoku ile deniz ticaretine dayanan bir ekonomisinin bulunmasıydı.

Sponsorlu Bağlantılar

Büyük İskender’in Bastığı Paralar

M.Ö. 320 yılında bir yüzüne Büyük İskender’in profili basılan paralar yapıldı. O dönemde, Büyük İskender Tanrı olarak kabul edilmeye başlanmıştı. Daha sonra başka kral ve imparatorların portreleri de paralar üzerinde görüldü.

Paranın Roma’ya Girişi

Roma’ya ilk gümüş para M.Ö. 269 yılında girmiştir. Roma sikkelerinin basımı ise M.Ö. 180 yıllarına rastlamaktadır. Altın paranın Roma’ya girişi Kral Sulla devrinde olmuştur. Kral Croesus ise, kıymeti devletçe garanti edilmiş altın ve gümüş paralar bastırmıştır. 1924 yılında, bugünkü Pakistan sınırları içinde kalan Aşağı İndus kıyılarında M.Ö. 2900 yıllarına ait paralar bulunmuştur. Asur hükümdarlarından Sennasherib’in M.Ö. 700 yıllarında bastırdığı 224,5 gr ağırlığındaki gümüş külçeler bulunan en eski paralardandır.

bizans parası

 

Bizans İmparatorluğu Zamanında Kullanılan Madeni Bir Para

I

Çin’in Para ile Tanışması

M.Ö. 5. yüzyıla ait Çin hanedanının altına resmi değer tayin ettiği, ayrıca bakır ve kalaydan fülus cinsinden ufaklık paralar çıkarttığı da bilinmektedir.

İnsanlık tarihi boyunca hakkında en çok konuşulan şeydir herhalde para. Günümüzde dünyada en çok kullanılan değişim aracı para. Tarihin en büyük uygarlıklarından bazıları, varlıklarını parayı bilmeden sürdürdüler. Bunlar arasında Babillileri, Mısırlıları, İnka ve Maya uygarlıklarını sayabiliriz. Bu toplumlarda alışveriş “takas usulü”ne göre yapılıyordu. Örneğin, Mısırlı bir inşaat ustasının aylık ücreti, 200 somun ekmek ve beş kavanoz bira idi. O da, bunların bir kısmını tüketir, geri kalanıyla da öteki gereksinimlerini karşılardı.

Ancak, aynı dönemlerde, dünyanın başka yörelerinde insanlar, alışverişlerini para ile yapıyorlardı. Uygun büyüklüklerde ve kalıcı nitelikte yaptıkları paralar, o toplumlarda emeğin ve malın karşılığı olarak işlem görüyordu.

Sponsorlu Bağlantılar

Kağıt Paranın İcadı

Kağıt paraların ilk kullanımı ise 11. yüzyılda oldu. Moğol İmparatoru Kubilay Han, askerlerinin maaşlarını kağıt para ile ödemeye başladı. Avrupa’da ise kağıt para ilk kez 1661 yılında Stockholm’de basıldı. Birkaç yıl sonra İngiltere’de de kağıt paralar görülmeye başlandı. Amerika kıtasında ilk kağıt banknotlar, 18. yüzyılda ortaya çıktı.

Paranın Tarihi ve Hikayesi

İslamiyette Kağıt Para İlk Ne Zaman Kullanıldı?

İslamiyet döneminde parayı ilk para: 639 yılında, Hz. Ömer döneminde bastırılmış ve kullanılmıştır.

Osmanlı da Kağıt Para İlk Ne Zaman Kullanıldı?

Osmanlı döneminde ise, ilk para: Orhan Gazi döneminde, gümüş akçe olarak bastırılmıştır. Bu paranın bir yüzünde “Mücahidün Sebillilah Sultan Orhan” ve diğer yüzünde “Duribe fi Bursa” yazılıdır. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra, o döneme kadar kullanılan gümüş akçeler yerine, altın sikke bastırmıştır. Dünyanın ilk büyük darphanesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından, İstanbul-Simkeşhane bölgesinde kurulmuştur.
İşte, madeni paranın tarihi süreç içinde, ortaya çıkışı ve gelişimi bu şekilde olmuştur. Bu arada, para elbette, yalnızca madeni paradan oluşmamaktadır. Paranın bir de “kağıt para” yani “banknot” boyutu bulunmaktadır.

Tarihte ilk kağıt para: 806 yılında, Çin’de yapılmış ve kullanılmıştır. Ancak, yine, bu tarihten önce de, yine Çin ülkesinde, deri üzerine basılmış, kağıt paranın kullanıldığı ileri sürülmektedir. Ancak, bilinen kayıtlar, 806 yılına aittir.

Batı da ve Avrupa da Kağıt Para İlk Ne Zaman Kullanıldı?

Batıda ise ilk kağıt paralar: 1690 yılında, Amerika’da basılmış ve kullanılmıştır. Avrupa’da ise  ilk kağıt para 1660 yılında, İsveç ülkesinde basılmış ve kullanılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye’de Kağıt Para İlk Ne Zaman Kullanıldı?

Ülkemizde ilk kağıt para ise: Sultan Abdülmecit döneminde, 1840 yılında “Kaime” adıyla basılarak kullanılmaya başlanmıştır.

Cumhuriyet döneminde ise, 1924 yılında, 100 paralık kağıt paralar basılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi