Kategoriler
Tarih

Savaş Nedir? Savaşların Nedenleri Nelerdir? Savaş Türleri

Savaş nedir, savaş ne demektir, savaşların nedenleri nelerdir, savaşların sebepleri nelerdir, savaş çeşitleri nelerdir, savaş türleri nelerdir, savaşların sonuçları nelerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Savaş Nedir? Savaşların Sebepleri

Savaş, ülkeler, bloklar ya da bir ülke içerisindeki büyük gruplar arasında gerçekleşen topyekün silahlı mücadele. Savaşlar genellikle dini, milli, siyasi ve ekonomik amaçlara ulaşmak için gerçekleştirilir. Kullanılan silahlara, amaçlara, taraflara ve gerçekleştiği yerlere göre farklı şekillerde adlandırılırlar. Örneğin nükleer savaş, meydan savaşı, iç savaş, dini savaş (cihad, haçlı seferi), dünya savaşı. Karşı tarafı yıldırmak, maddi ve manevi zarar vermek için gerçekleştirilen silahsız faaliyetler de genellikle savaş tanımına dahil edilirler.

Günümüzde savaşlar Birleşmiş Milletler tarafından bazı temellere ve kurallara dayandırılmıştır. Geçmişte yapılan savaşların aksine günümüzdeki savaşlarda özellikle sivillerin öldürülmesini engellemek, ülke ya da kitleleri yok etmektense onları güçsüz bırakmak güdülmektedir. Ancak buna rağmen günümüzde de trajediler yaşanmaya devam etmektedir. Örneğin, 1990’lı yıllarda Kuzey Afrika’da çıkan iç savaşlarda ve kabile savaşlarında 1 milyonun üzerinde insan ölmüştür. 2003 yılında başlayan Irak Savaşı’nda milyonlarca asker ve sivil hayatını kaybetmiştir.

kurtuluş savaşı

Savaş Çeşitleri

Savaşların iki türlüdür. Birisi sıcak savaş, diğeri ise soğuk savaştır. Sıcak savaş her türlü ateş ve asker gücü kullanılarak yapılan savaşlardır. Soğuk savaş ise diplomatik, siyasi gibi yollarla verilen mücadeledir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi