Kategoriler
Öneriler Teknoloji

Bilgisayarın Devamlı Donmasının Sebepleri ve Çözümleri

Bilgisayar Sürekli Olarak Donması

Bilgisayarlar çok parçalı cihazdır. Dolayısıyla oluşabilecek sorunlarda bununla orantılı olarak artmaktadır. Bilgisayarlarda oluşabilecek sorunlarına donanımsal sorunlar ve yazılımsal sorunlar olarak iki aşamada bakmamız gerekiyor;

  • Donanımsal Sorunlar
  • Yazılımsal Sorunlar

Donanımsal Nedenler

Bilgisayarınız eğer devalı olarak donuyorsa veya diğer bir deyişle yavaşlıyor yada kitleniyor ise bilgisayar kasanızdaki donanımların sağlıklı bir şekilde çalıştığından emin olun. Çünkü kasa içinde zamanla meydana gelebilecek durumlar donmalara sebep olabiliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bilgisayar sorunlarının birçok nedeni olabilir. Dolayısıyla biz burada ihtimalleri söyleyeceğiz. Sizlerde bu ihtimalleri deneyip sorunun nereden kaynaklandığını bulacaksınız. Zaten bilgisayarınızı tamirciye yada servise götürdüğünüz zaman onlarda aynı şekilde hareket ediyorlar. Sorunun nereden kaynaklandığını bulmak için deneme yanılma yapıyorlar. İlk başta tespiti ne kadar doru koyarsa işi o kadar çabuk bitiyor. Şimdi gelelim bilgisayar donmasının donanımsal nedenlerine. Şu ihtimaller vardır;

Sponsorlu Bağlantılar

bilgisayar donmaları

  • Bilgisayar kasası fazla kirlenmiş olduğu için içindeki tozlar çalışmasına engel olabilir. Bundan dolayı kasanın kapağını çıkartıp içini temizleyin. Temizleme işlemini hava türbini varsa bununla hava sıkarak temizleyebilirsiniz. Ama dikkatli olun. Havanın şiddetini iyi ayarlayın. Eğer bu yoksa evinizdeki elektrik süpürgesi ile temizleyebilirsiniz.
  • Bilgisayar kasası içinde bulunan RAM, ekran kartı, ses kartı, varsa ethernet kartı ve takılan başka donanımlarda varsa bunların hepsini dikkatli bir şekilde çıkartın. Yuvalara hava sıkarak yada kuvvetli bir şekilde üfleyerek temizleyip tekrar yerlerine dikkatlice takın. Bu girişlerde genellikle mandal vardır. Mandalı dışarı doğru itip öyle çıkartın.
  • Kasa içinde güç kaynağından gelen kabloların anakart üzerindeki yerlerinden çıkartıp yuvaları hava ile yada kuvvetli bir şekilde üfleyerek temizleyip tekrar dikkatli bir şekilde yerlerine takın. Bu girişlerde genellikle mandal vardır. Mandalı dışarı doğru itip öyle çıkartın.
  • Güç kaynağının olduğu bölgeye hava sıkarak, kuvvetli üfleyerek veya süpürge makinesi ile iyice temizleyin.
  • RAM’lerden birisi bozulmuş olabilir. Genellikle birden fazla RAM kullanılan bilgisayarlarda RAM’leri sırası ile çıkartın ve sorun olup olamdığından emin olun.

Yazılımsal Nedenler

1 – Donanım Yazılımları;

Yazılımsal olarak sorunlara göz atarsak bunlar daha teferruatlıdır. Bundan dolayı öncelikle Bilgisayarda bulunan donanımların yazılımlarından başlamak gerekir. Örneğin ekran kartının yazılımını yani driver veya diğer bir deyişle sürücüsünü yüklemediyseniz bu sizin için bir sorundur. Bunu anlamak için Denetim Masası / Sistem / Aygıt Yöneticisi yolunu izleyin. Önünüze çıkan ekranda bilgisayar donanımlarına ait yüklenen yazılımlar var. Burada hiçbir şekilde soru işareti olmaması gerekiyor. Soru işaretinin olduğu yerde yazılımsal bir hata vardır. Eğer ünlem işareti varsa yine üstünde durup çözmeye çalışın.

2 – Program Yazılımları;

Diğer bir ihtimal ise bilgisayarınıza yüklediğiniz programlar,oyunlar, bilgisayarınıza bulaşan herhangi bir virüs veya bilgisayarınızda yüklü olan bir veya birden fazla antivirüs programı.

Antivirüs Programı Kaynaklı Sorunlar

Örneğin bilgisayarınızda virüs ve bir tane antivirüs programı olduğunu varsayalım. Böyle bir durumda antivirüs programı virüsü silemiyorsa engellemeye çalışır ve böyle bir durumda da bilgisayarınız donar. Diğer bir ihtimal birden fazla antivirüs programı. Eğer bilgisayarınızda birden fazla antivirüs programı varsa herhangi bir virüs bulaştığında bilgisayarınızdaki bütün antivirüs programları bu virüsü silmek isteyecektir ve böylece bilgisayarınız sadece donmaz kilitlenir ardından da kapanır hatta bir daha açamayabilirsiniz. Bu durum çok yaşanan bir durum. Çünkü hemen herkes bilgisayarına ESED, Avast, Kaspersky, Norton gibi ücretsiz bir antivirüs programı yüklüyor. Daha sonraları özellikle adobe programlarını indirirken Mcafe antivirüs programını da indirip kuruyorsunuz ve böylece bilgisayarınızda iki adet antivirüs programı oluyor.

Bundan dolayı kısa bir süreliğine antivirüs programınızı ya devre dışı bırakın yada tamamen kaldırın. Zaten sorun antivirüs programı kaynaklı değilse yeniden kurabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Program veya Oyunlar

Eğer bilgisayarınızda bilgisayarınızın performansının üstünde herhangi bir program veya bir oyun varsa bunlarda bilgisayar donmasına sebeptir. Örneğin Eğer bilgisayarınızın işlemcisi hala tek işlemcili ise otomotiv sektörünün yaygın olarak kullandığı Catia V5 R20’yi kullanamazsınız veya Call of Duty oyununun son sürümünü oynayamazsınız. Böyle ağır program veya oyunları kaldırın.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi