Kategoriler
Teknoloji

Dünyanın En Büyük Uçağı Hangisidir?

Dünyanın En Büyük Uçağı Antonov An-225’in Anlamı

Dünyada şimdiye kadar üretilen en büyük uçak olan Antonov An -225 yani MRİYA yada Ukranya dilinde Rüya denilen bu uçağın ismi adından da anlaşılıyor aslında. Şuana kadar 1 tane üretilen bu uçak Sovyetler Birliği’nin uzay mekiği olan Buran’ı veya Türkçe olarak Boran’ı taşımak için üretilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Antonov An-225 Yapılmasının Nedeni

Bu uçağın üretildiği yerden Kazakistan’da bulunan Baykonur uzay üssüne götürülmesi ve uçağın bakımının yapılması için geri getirilmesi düşünülüyordu, ancak bu uçağı taşınılması için güçlü bir uçağın geliştirilmesi istendi.

Uçak ise 1988 tarihinde tamamlandı. Sovyetler Birliği dağılınca 1992 yılında yeni Rus yönetimi ile uzay mekiği programını iptal etti. Bundan dolayı da üretim hattında olan ikinci An-225 ise tamamlanamadı.Tam 20 yıl sonra hangarda bekletilen bu uçak bir İngiliz taşımacılık şirketi tarafından alınana kadar bekledi.

ucak

Antonov An-225 Yenilendi

2001 yılında bu uçak modernize edilerek tekrardan kullanılmaya başlandı. Şuan ki günümüzde bu uçak ağır yük olan tanklar, dev enerji tribünleri ve lokomotif  gibi yüklerin taşınmasın kullanılmaya başlandı.

Antonov An-225 Özellikleri Nelerdir?

Dünyanın  en büyük uçağı olan Antonov An -225  altı motorludur. Uzunluğu ise  84 metredir. Antonov An-225 uçağının kanat açıklığı ise 88 metredir. Kargo bölümü ise Boeing 737 alabilecek genişliğe sahip. Ayrıca 300 ton  yük taşıyabiliyor ve boş ağırlığı ise yaklaşık 280 tondur. Bu uçak boşken 15 bin km yol gidebilirken, yük varken de 4 bin km yol gidebiliyor. Bu uçağın 4’ü önde 32  tekerliği vardır.Bu özellikleriyle dünyanın en güçlü uçağı olma  özelliğine sahip oldu.

Sponsorlu Bağlantılar

Antonov An-225 uçağının  diğer bazı özellikleri sıralayacak olursak,

  • Kalkış mesafesi: 3500 m
  • Azami hız: 850 km
  • Kanat alanı: 905 metrekare
  • Uçuş hızı: 750 km
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi