Kategoriler
Sağlık Yaşam

Afyonkarahisar Kaplıcaları Hangileridir? Afyon’daki Kaplıcalar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Afyon Kaplıcaları

Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Hemen hemen her ilinde kaplıca bulunan ülkemizin bu illerinden birisi de Afyonkarahisar’dır. Afyon’da birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Herbir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Afyon’da bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;

  • Gazlıgöl Kaplıcaları
  • Heybeli Kaplıcaları
  • Ömer Kaplıcaları
  • Hüdai Kaplıcaları
  • Gecek Kaplıcası

Adana Kaplıcaları, Su Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Gazlıgöl Kaplıcaları

Gazlıgöl Kaplıcalarına Ulaşım

Afyon – İhsaniye karayolu üzerindedir. Afyon iline 20 km mesafede bulunmakta.

Sponsorlu Bağlantılar

Gazlıgöl Kaplıcaları Suyunun Özellikleri

Afyon Gazlıgöl Kaplıcaları
Afyon Gazlıgöl Kaplıcaları

Kimyasal sınıflandırılmasının; bikarbonat, sodyum, karbondioksit ve hidrojen sülfürlü olarak yapıldığı Gazlıgöl kaplıcası suyunun içinde klorür, iyodür, bromür, florür, sülfat, nitrat, nitrit, hidrofosfat, karbonat, bikarbonat, hidroarsenat gibi iyonların yanı sıra, serbest karbondioksit ve serbest kükürtlü hidrojen gazları bulunmaktadır. Ayrıca kaplıcanın temperatürü 64 C, radyoaktiviTlferi Rn 0,2 ile 0,29 eman arasında değişmekte olup, pH değerleri ise 6,9’dur.

Gazlıgöl Kaplıcalarının Tedavi Ettiği Hastalıklar

Gazlıgöl kaplıcasından, içme ve banyo tedavileri için faydalanılmaktadır. Suyun bulunduğu kapalı ortamlarda meydana gelen nemli ve buharlı havanın solunumu da tedavi edici bir etki göstermektedir. Genel olarak romatizmal hastalıklar ve dolaşım sistemi sendromları rahatsızlıkları adı altında; karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsakların spastik ağrılı sendromları, nevralji, nevrit, artroz, saboreik deri hastalıkları ve kadın hastalıkları tedavisinde faydalı olduğu gözlenmiştir. İçme tedavisi kürler şeklinde yapılır. Yapısında bulunan karbondioksitin periferik dolaşımı genişletici ve kan dolaşımını düzenleyici etkisi bulunduğundan içilmesi tavsiye edilmektedir.

Solunum yoluyla kalbin çalışma kapasitesine, ritmine, atım hacmine etkileri, koroner damarları genişletici ve arteriel tansiyon düşürücü tesirleri olduğu gibi solunum yollarını rahatlatıcı etkileri de bulunmaktadır. Ayrıca, metabolizma hastalıklarında da bir taraftan sıcağın etkisi ile, özellikle buğu banyolarında terleme ve yıkım faaliyeti hızlandırılırken, diğer taraftan içmece kürleriyle metabolik faaliyet zincirinde önemli rolü olan organların çalışmasını düzenlenmektedir. Gazlıgöl kaplıcasında vücudun ihtiyaç duyduğu kombine bir tedavi ve dinlenme imkânı rahat bir şekilde sağlanabilmektedir.

Heybeli Kaplıcaları

Heybeli Kaplıcalarına Ulaşım

Afyon- Konya karayolu üzerindedir. Afyon’a 30 km. uzaklıktadır.

Heybeli Kaplıcaları Suyunun Özellikleri

Afyon Heybeli Kaplıcaları-2
Afyon Heybeli Kaplıcaları

Kimyasal sınıflandırılması sodyum, bikarbonatlı, kalsiyum sülfatlı olarak yapılan kaplıca suyunun içerisinde, başkaca, sodyum iyonu, kalsiyum, magnezyum, demir gibi katyonlar ile klorür, sülfat iyonu, hidrokarbonat ve metasilikat asidi gibi anyonlar da bulunmaktadır. Temperatürü 46C ile 52 C arasında, radyoaktivitesi 6,9 ile 12,1 eman arasında değişmekte olup, pH değeri 6,8 veya 7’dir.

Heybeli Kaplıcalarının Tedavi Ettiği Hastalıklar

Afyon Heybeli Kaplıcaları
Afyon Heybeli Kaplıcaları

Seboreler, akneler, empetigo, intertrigo ve streptoktan ileri gelen diğer deri iltihapları, ekzemalar, bilhassa kuru ekzemalar,ekzema seboreikler, çocuk ekzemaları, psoriazisler, pelandların bazı çeşitleri, çok tekrarlayan herpos vakaları, ürtiker vakaları, uyuz vakaları, Heybeli Kaplıcası sularının iyi geldiği hastalıkların bazılarıdır. Teneffüs cihazı ile çeşitli hastalıklarda yarar görülür. Nezle, kronik amigdalit, larenjit, farenjit, kronik bronşit, anfizem ve astma vakalarında koklama suretiyle fayda görülür. Romatizma vakalarında da iyi sonuçlar alınmaktadır. Mafsal romatizması, xomatoit artrite, endokarditli romatizma vakaları ve artroz rahatsızlıklarında tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Nevrit ve poli nevrit hastalıkları, kadın hastalıkları, perimentrit, aneksit, parametrit, miyokardit ve kalp nevrozlarında faydası görülmüş, ayrıca diyabetlilerde kan ve idrar şekerinin azaldığı gözlenmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ömer Kaplıcaları

Ömer Kaplıcalarına Ulaşım

Afyon- Kütahya karayolu üzerinde Afyon il merkezine 15 km. uzaklıktadır.

Ömer Kaplıcaları Suyunun Özellikleri

Afyon Ömer Kaplıcaları
Afyon Ömer Kaplıcaları

Oldukça zengin olan Ömer Kaplıcası suyu; kimyasal olarak, klorür, bikarbonat sodyum, demir arsenik ve karbondioksitli sınıflandırmaya alınmıştır. İçerisinde amonyum, lityum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, stronsiyum, baryum, alüminyum, mangan, çinko, krom, bakır, titan, kurşun, iyodür, florür, sülfat, nitrat, nitrit, hidrofosfat, karbonat ve hidroarsenat gibi iyonlar ile; metabolik ve metasilikat asitleri; gazlardan serbest karbondioksit ve serbest kükürtlü hidrojeni barındırmaktadır. Temperatürü 43 C ile 54 C arasında, radyoaktiviteleri 9,5 eman ve pH değeri de 7,2’dir.

Ömer Kaplıcalarının Tedavi Ettiği Hastalıklar

Ömer Kaplıcası suyu banyo tedavisinde; artroz çeşitlerinde, romatit artrit, spondilartrit, ankilopoetita, fibrozitis, selülits gibi romatizmal hallerde kırık, mafsal şişliği ve yapışıklarda hemipleji, parapeleji ve çocuk felci hastalıklarında, şişmanlık, metabolizma bozukluklarında, periferik damar hastalıklarında, eklem rahatsızlıklarında, kısırlık ve bronşit gibi hallerde faydalı olmaktadır. İçme tedavisi ile müzmin kabızlık ve bağırsak tembelliği ile hiposentik midelerde ve hazım güçlüğünde faydalı olmaktadır. Ayrıca solunum yolu ile kronik bronşit enfizem ve faranjitte de yararlı görülmüştür.

Hüdai Kaplıcaları

Hüdai Kaplıcalarına Ulaşım

Afyon-Antalya Karayolunun 65. kilometresindedir.

Hüdai Kaplıcaları Suyunun Özellikleri

Afyon Hüdai Kaplıcaları
Afyon Hüdai Kaplıcaları

Kimyasal sınıflandırılması; sülfat, bikarbonat, sodyum, kalsiyum ve ayrıca bromür, karbondioksit, arsenik ve radonlu olarak yapılmıştır. Suyun içerisinde potasyum, amonyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan gibi katyonlar ile klorür, nitrat, iyodür, hidrofosfat ve hidrokarbonat gibi anyonlar bulunmaktadır. Ayrıca metasilikat asidi ile gazlardan serbest karbondioksite rastlanılmıştır. Isısı 62o ile 68o arasında değişmektedir. Radyoaktivitesi 13 ile 25 arasında değişmekte olup, pH değeri 6,6 veya 7’dir.

Hüdai Kaplıcalarının Tedavi Ettiği Hastalıklar

Romatizma, Romatoit Artrit (Ateşli romatizma hastalıkları), Nevraji (Sinir boyunca yayılan iltihaplar), Nevrit (Sinir ucu iltihapları), Polinevrit (Birden fazla sinirin iltihapları), Tendinit (Tenden zedelenmesi), Pariatrit (Eklem zan iltihabı), Artroz (Eklem kireçlenmeleri), Selulit (Yumuşak doku romatizması), Siyatik (Siyatik sinirinin sıkışması), Spondilit (Omurganın kireçlenmesi), Mialji (Kas ağrıları), Kadın hhastalıkları (Kronik dönemlerde), Polip sekeli (Çocuk felci sekeli), Hemipleji (Vücudun her her tarafının felci), Parapleji (Her iki alt ekstremitenin felci), Kırık – Çıkık sekelleri, Kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller, Ruh, yorgunluklar, Dimağ yorgunluğu, Bağırsak hastalıkları, Böbreklerdeki taş ve kumların düşürülmesi, Cilt ve deri hastalıkları.

Gecek Kaplıcası

Gecek Kaplıcasına Ulaşım

Afyon-Kütahya karayolu ile Afyon-Uşak-İzmir demiryolu üzerinde , il merkezine 15 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Gecek Kaplıcası Suyunun Özellikleri

Afyon Gecek Kaplıcaları
Afyon Gecek Kaplıcaları

Kimyasal sınıflandırılmasının klorür, bikarbonat, sodyum ve arsenikli olarak yapıldığı Gecek Kaplıcasının suyunda; amonyum, lityum, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum,strosiyum, baryum, demir, alüminyum, mangan, çinko, krom, bakır, titan, kurşun, klorür, iyodür, bromür, florür, sülfat, nitrat, nitrit, hidrofosfat, karbonat, bikarbonat, hidroarsenat, metabolik asidi, metasilikat asidi gibi iyonların dışında, serbest kükürtlü hidrojen gazları da bulunmaktadır. Temperatürü 42 C, radyoaktivitesi Rn. 3,2 ile 10,3 eman, pH değeri de 7,6 olarak belirlenmiştir.

Gecek Kaplıcasının Tedavi Ettiği Hastalıklar

Banyo tedavisi ile romatizmal rahatsızlıklar, nevralji, nevrit, polinevrit tedavilerinde, ortopedik müdahale geçirenlerin fiziksel rehabilitasyonunda, metabolizma ve kadın hastalıklarında faydası gözlenmiştir. Ayrıca içme olarak faydalanıldığında ise şişmanlık ve diyabetik rahatsızlıklarda da olumlu sonuçlar alınmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi