Kategoriler
Yaşam

Ardahan Kaplıcaları Hangileridir? Tedavi Ettiği Hastalıklar

Ardahan Kaplıcaları

Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin hemen her ilinde kaplıca bulunmaktadır ve bu illerden birisi de Ardahan ilidir. Ardahan ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Ardahan şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;

  • Ardahan Sugöze Çermiği
  • Deveboynu Kaplıcaları

Ardahan Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Ardahan Sugöze Çermiği

Sugöze Çermik alanı Ardahan İl merkezine 2 km, Göle İlçesine 43 km, Çıldır İlçesine 48 km, Hanak İlçesine 37 km ve Kars İline 95 km mesafede ve Ardahan-Göle karayoluna 100 m mesafede yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kaplıcalar ve tedavi ettiği hastalıkları

Deveboynu Kaplıcaları

Kura Vadisi içinde ve Kura Nehri’nin tam bitişiğinde(nehirle bitişik) sodalı ve içilebilen termal su kaynağıdır. Literatürdeki adını, vadi başındaki, Kayabeyi Köyü’nün Deveboynu mevkiinden alan ve coğrafi kaynaklarda ”Deveboynu Kaplıcaları” olarak geçen kaplıca, yöre halkı arasında; ”çermik, çörmük vs..” isimleriyle bilinir. Kışın kar ve buz, ilkbaharda ise aşırı yağan yağmurların Kura Nehri seviyesini yükseltip, kaplıca üzerini kapatması yüzünden, genelde yaz ve sonbahar aylarında kullanılabilmektedir.

Yaz-kış sıcaklığı değişmeyen (20-25 derece) sodalı suyun, birçok cilt ve iç hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Yaz aylarında özellikle Çıldır’dan ve çevre köylerden gelen birçok insanın akınına uğrayan çermiğin, dik ve sarp olan patika yolu (özellikle yaşlı insanlarımız için) sorun teşkil etmektedir. Vadi başına gelmek için bile, oldukça zor ve bozuk bir yolu çekmek zorunda kalsanız da; aşağıya inip, kaplıcanın sıcak ve kaynayarak çıktığını görebileceğiniz sudan bir yudum içip, içine girdiğinizde, tüm yorgunluğunuzu unutacağınıza şimdiden garanti verebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi