Kategoriler
Yaşam

Bayrak Sevgisi Nedir? Bayrak Sevgisi ile İlgili Kompozisyon – Bayrak Sevgisi ile İlgili Şiirler

Bayrak sevgisi ne demektir, bayrak sevgisi ne anlama gelir, bayrak sevgisinde ölçü ne olmalıdır, bayrak sevgisini anlatan kompozisyon, bayrak sevgisini anlatan şiirler, bayrak sevgisini işleyen şiirler ve kompozisyonlar konular anlatılacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bayrak Sevgisi Ne Demektir?

Bir topluluğu millet yapan dil, kültür, vatan birliği yanında bayrak ta önemli sembollerden birisidir. Bayrak gerek seferde gerekse hazer de milleti ortak paydada birleştiren en önemli unsurdur. Bayrak tartışmalarının olduğu şu günlerde ve özellikle Cumhuriyet bayramında bayrağımızın çok az asılması adeta resmi daireler dışında görülmemesi bu yazıyı kaleme almama sebep oldu. Eski yıllarda özellikle Cumhuriyet bayramlarında bir kasabanın, şehrin tüm dükkanları hatta evleri bayraklarla donatılır, adeta gelin gibi süslenirdi. Ama maalesef bu sene İstanbul’da bile bayrakların sadece resmi dairelerle sınırlı kalması bayrağa olan saygının azalmasından da öte zabıta teşkilatının görevini yapmadığını gösterir. Bayrak sevgi ve saygısı her türlü siyasi mülahazanın üstünde bir duygu ve olgudur. Bunun siyasi fikirlerle bağdaştırılması da son derece tehlikelidir.

bayrak sevgisi

Bayrak sevgi ve özleminin en saf duygularla yaşadığı yer yurt dışıdır. Bu sene yazın Romanya’ya yaptığım seyahatte dikkatimi çeken en önemli hususlardan birisi yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bayrağımıza olan sevgilerini her zemin ve zamanda en bariz şekilde ifade etmekleridir. Türklerin arabalarında kesinlikle bayrağımız bulunmaktadır. Ve hatta bize göre abartılı olsa da bazıları arka araçlarının camları örtecek şekilde ya da arabaya boyayarak bile bayrak sevgisini göstermektedirler. Asıl vatanımızda bayrağımıza saygısızlık edenleri görünce balkanlardaki Türk vatandaşı ya da kendini Türk addeden Romanya vatandaşlarının evlerine, arabalarına ve olabilecek her yere bayrağımızı asmaları kimlerin daha fazla Türk olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Yine bu meyanda 2000 yılında Kıbrıs seyahatimde Lefkoşa’nın en büyük camisi olan ve Rum sınırının hemen karşısında bulunan Selimiye caminin iki şerefli minaresi arasına asılmış şanlı bayrağımızın dalgalanışı ve adeta Rumlara göz dağı verişinin beni ne kadar memnun ve mesrur ettiğini anlatamam. Bayrağımızın iki minare arasına al al dalgalanışı oraya ne kadar da güzel yakışıyordu. Bu Türklere gurur, Rumlara ise korku veriyordu. Buradaki bayrak bir bez parçası değil bir vatan parçasıdır.

Bizlerde her durumda al bayrağımızı asarak onun gölgesinde ebediyen gölgelenmeliyiz. Aziz şehitlerimizin al kanları ve son örtüleri olan bayrağımıza dil uzatanlara karşı ecdadımızın bayrak, sancak ve hilale gösterdiği saygıyı ve verdiği büyük değeri bizlerde vermeliyiz. Bayrak sevgisinin vatan sevgisiyle eş değer olduğunu çocuklarımıza öğretmeliyiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Türklerde Bayrak Sevgisi

İlk çağlardan beri tüm uluslar kendilerini temsil eden sembolleri kullana gelmişler, sonuçta devleti temsil eden bayrak ve silâhlı kuvvetlerin onur timsali olan sancaklar ortaya çıkmıştır.Bayrak ve sancaklar, ulusların moral ve övünç kaynağı olduğu gibi, özgürlüğün de simgesi olmuştur.
Orta Asya’dan dünyanın dört bir tarafına yayılan Türk boyları, bayraklarının gölgesinde toplanarak zaferden zafere koşmuşlar ve dünyanın çeşitli bölgelerinde pek çok beylik, atabeylik, hanlık, devlet ve imparatorluk kurmuşlardır.

Bayrak, eski Türk devletlerinin her şeyi idi. Bağımsızlık bayrakla belirirdi. Komutanların ve boy beylerinin Türk halkları içindeki itibarı ve saygıları da yine bayraklarının şekline ve sayısına göre tayin edilirdi. Uğur ve başarı, ancak onun dalgalanan saçaklarında görülürdü.

Rengini kanımızdan, ay-yıldızını göklerden almış olan bayrağımız uğruna nice Türk evlâdı canlarını savaş meydanlarında feda etmiştir. Atalarımız al bayrağımızı üç kıt’a üzerinde şerefle dalgalandırmışlardır. Genç kızlar göz nuru dökerek ay-yıldızını işlemiş; genç erkekler, kahramanlar onu akından akına taşımışlardır. Şairler bayrağımızı en içli mısralarla dillendirmişlerdir. Bayrağa büyük bir içtenlikle seslenen ve bu seslenişi ile nesiller boyunca bayrak şairi diye anılmaya hak kazanan Arif Nihat Asya onu gönülden kopan bir dille deyimlendirmiştir:

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü!
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

ATATÜRK, “Bayrak bir milletin özgürlük alâmetidir. Düşmanın da olsa hürmet lâzımdır.” sözleri ile bayrağın kutsallığını dile getirmiştir. Bunun en anlamlı örneğini İzmir’deki davranışı ile göstermiştir. ATATÜRK, İzmir’in kurtuluşundan sonra geldiği İzmir’de önüne bir yol halısı gibi serilen Yunan bayrağını görünce sebebini sormuş; kendisini karşılayanlardan birinin “Yunan bayrağı paşam!…Yunan Kralı Konstantin buraya ilk girerken Türk bayrağını çiğneyerek geçmişti.” cevabını vermesi üzerine “Hata etmiş! Ben bu hatayı tekrar edemem. Bayrak, milletlerin şerefidir. Ne olursa olsun yere serilemez ve çiğnenemez.” diyerek Yunan bayrağını çiğneyerek geçmeyi reddetmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Türk bayrağı; Türk Devleti’nin, Türk milletinin onurunu temsil ettiğinden onu korumak her Türk’ün vazifesidir.

Dolayısıyla Türk bayrağı sökük, yırtık, kirli bir hâlde bırakılmaz ve kullanılmaz; oturulacak veya basılacak bir yere serilmez. Bayraktan örtü, perde vs. yapılmaz.

Vatanın tüm topraklarında dalgalanan Türk bayrağını halkımızın gözbebeği gibi korumaları, subay ve erlerimizin Türk sancağını canından aziz bilerek son erine kadar şehit olmadıkça düşmana bırakmayacağına dair ant içmeleri, bayrak ve sancağın paha biçilmezliğinin kanıtıdır.

Bayrak Sevgisi ile İlgili Şiirler

ŞANLI BAYRAK

Şu gökteki şanlı bayrağı,
Yerdeki şeref toprağı,
Burası vatan ocağı,
Mehmetciklerin yatağı.

Yerdeki şeref toprağına,
Mehmetciklerin şanlı kanına,
Ay ve yıldız yanına,
Şu gökteki şanlı bayrağa.

Döküldü kanlar yere,
Ay ve yıldız üstüne,
Şanlı bayrağımızın,
Yüzü suyu hürmetine.

Kadınlar mermi taşır,
Askerler savaşır,
Düşman askerleri,
Toprak için yarışır.

Ay Yıldız

Dalgalan sen göklerde şanlı bayrağım
Sana yan gözle bakanı acımadan yakarım
Seni sessiz gecelerde koynumda saklarım
Sana canım feda yüce sancağım

Sponsorlu Bağlantılar

Seni görmezse ağlar bu gözlerim
Senin sevdanla yanar bu yüreğim
Uğruna bir değil binlerce şehit yatanım
Sana canım feda şanlı bayrağım

Gelinimin duağı şehidimin bayrağı
Gülen gözlerin ağlayan yüreklerin ortağı
Son damlasına kadar akıtırım kanımı
Sana canım feda yüce sancağım

Aydadır görkemin yıldızdadır heybetin
Milyonlar insan var senin sevgilin
Bu Ulusta parlayan batmaz güneşsin
Sana canım feda şanlı bayrağım

BAYRAĞIM

Atalarım gökten yere
İndirmişler ay yıldızı,
Bir buluta sarmışlar ki
Rengi şafaktan kırmızı.

Onun ateş kırmızısı,
Ne gelincik ne de gülden,
Türk oğlunun öz kanıdır,
Ona bu al rengi veren.

Sponsorlu Bağlantılar

Ay yıldızı, gökyüzünün
Ayla, yıldızından yüksek,
Türkün ün alın yazısıdır,
Türk’tür onu yükseltecek.

Bayrak Sevgisi ile İlgili Kompozisyon

Bayrak, ülkeler için bağımsızlık sembolüdür. Her milletin kendi yapısını, geçmişini simgeleyen bir bayrağı vardır.Türk bayrağı kırmızı rengini bu vatan için canını vermiş şehitlerin kanından almıştır.Bu nedenle her ulusta olduğu gibi bizim ulusumuz için de bayrağımız büyük bir manevi değer taşımaktadır.

Her milletin bayrağı o milletin bağımsızlığını simgeler. Bu nedenle her bayrak saygıya değerdir.Hiçbir ulusun bayrağı küçümsenemez, ayaklar altında çiğnenemez.Çünkü bayrak kutsaldır.Milleti temsil eder. Milleti temsil ettiği için de uluslararası yarışmalarda dereceye giren sporcuların ülkelerinin bayrakları göndere çeklilir. Bu  o ülke vatandaşları için çok büyük bir onur kaynağıdır.

Bir ulusun bayrağı dalgalandıkça o ulusun bağımsız olduğu anlaşılır. Bayrak her toplum için bağımsızlığın sembolüdür.Bu nedenle bayrağa saygı ve sevgi gösterilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi