Kategoriler
Yaşam

Bitlis Kaplıcaları Hangileridir? Tedavi Ettiği Hastalıklar

Bitlis Kaplıcaları

Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Hemen her ilinde kaplıca bulunan ülkemiz bu illerinden birisi de Bitlis ilidir. Bitlis ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Bitlis şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;

  • GÜROYMAK (ÇUKUR) KAPLICASI
  • ILICAK (GERMAP) KAPLICASI
  • NEMRUT DAĞI KAPLICASI
  • ALEMDAR KAPLICASI
  • KÖPRÜALTI KAPLICASI
  • DEĞİRMEN KAPLICASI
  • KÜÇÜK KAPLICASI
  • YAMACISUYU
  • YILAN DİRİLTEN MADENSUYU

Bitlis Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Bitlis Kaplıcaları

Sponsorlu Bağlantılar

GÜROYMAK (ÇUKUR) KAPLICASI

Çukur kaplıcası, Muş-Tatvan yolu üzerinde yer alan Güroymak yerleşmesine 12 km. mesafede ve Muş ovasının kuzeydoğu kenarındadır. Ulaşım durumu, diğer alt yapı tamamen yetersizdir. Tedavi tesisleri açık havuzlar halindedir. Yörede konaklama tesisi yoktur. Çadır geleneği bulunmaktadır. Kullanıllmayışı nedeniyle geçmişte Özel İdarece yapılmış olan tesisler kullanılamaz durumdadır. Kesin akım ölçümü yapılamamıştır. Büyük bir göl kenarında çıkış yapan kaplıca sulan yaklaşık 40 litre/sn, su verimine ve 9874 kişi/gün/banyo kapasitesine sahiptir. Kaplıca sularının tam analizleri yapılmıştır. Bölgesel ve yöresel önem taşıyan bu kaplıca sulan ve çevresinin planlı olarak geliştirilmesi uygun ve yararlı görülmektedir.

Suyun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Rahatsızlıklar

Su sıcaklığı 38-39°C, PH değerleri 6.7 dolayında olan Çukur kaplıcası sulan Bikarbonatla Sodyumlu, Magnezyumlu, Kalsiyumlu, Demirli ve Karbondioksitli bir bileşime sahiptir. Banyo ve çamur banyosu uygulamalarına elverişli olan bu sular romatizmal, solunum yolu, sinir sistemi, sindirim sistemi, böbrek ve idrar yollan ile metabolizma bozuklukları hastalıklarına olumlu etki yapmaktadır.

ILICAK (GERMAP) KAPLICASI

Bölükyazı Bucağının Ilıcak Köyündeki kaplıca, Bitlis’e 26 km. uzaklıktadır. Sıcaklığı 44°C olan kaynak suyu, üstü açık küçük bir havuzdan çıkmakta ve yine üstü açık, daha büyük ikinci bir havuza akmaktadır. Çevresinde hiçbir tesis olmayan kaplıcanın suyu banyo uygulamalarıyla mikrop öldürücü, iltihap çözücü etkiler gösterir. Bazı deri hastalıkları ile iltihaplı eklem hastalıklarında da olumlu sonuçlar vermektedir.

NEMRUT DAĞI KAPLICASI

Nemrut Dağı kraterindeki bir kaynaktan çıkan su miktarı saniyede 0.03 lt’dir. Tesisi bulunmayan kaplıcanın 60°C sıcaklıktaki suyu, romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

ALEMDAR KAPLICASI

Bitlis kentinin Taş Mahallesindeki kaplıcadan maden suyu olarak da yararlanılmaktadır. Havuz biçimindeki kaynaktan saniyede 1 İt. su çıkmaktadır. 15°C sıcaklıktaki kükürt kokulu su deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

KÖPRÜALTI KAPLICASI

Bitlis kenti çarşı içinde Bitlis Deresi kenarındaki kaynak, üstü kapalı bir havuz halindedir. Kaynaktan çıkan su miktarı saniyede 0.16 lt’dir. Suyunun sıcaklığı 18°C olan kaynak banyo uygulamaları ile deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

DEĞİRMEN KAPLICASI

Bitlis kentinde kaplıca suyundan maden suyu olarak da yararlanılmaktadır. Kaynaktan çıkan su miktarı saniyede 0.03 lt’dir. Tesisi bulunmayan kaplıcanın 13°C sıcaklıktaki suyu deri hastalıklarında yararlı olmaktadır.

KÜÇÜK KAPLICASI

Bitlis’in Taş Mahallesinde bulunan kaplıcanın, kaynağından çıkan su miktarı saniyede 0.09 lt’dir. Romatizma ve deri hastalılarına iyi gelen bu suyun sıcaklığı 23°C’dir.

YAMACISUYU

Bitlis’in Yolyazı Köyündeki kaplıca suyunun sıcaklığı 19°C’dir. Kaynağından çıkan su miktarı saniyede 1 İt. olan su, romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

YILAN DİRİLTEN MADENSUYU

Bitlis’in Zeydan Mahallesinde, Mutki yolu üzerindedir. Kaynaktan çıkan su miktarı saniyede 0.4 lt’dir. 14°C sıcaklıktaki bu su içme şeklinde kullanıldığında hazmı kolaylaştırmaktadır. Maden suyundan banyo uygulamalarıyla da yararlanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi