Kategoriler
Yaşam

Çernobil Nedir? Çernobil Nerede ve Ne Zaman Oldu? Çernobil Nükleer Felaketi

Çernobil Nedir ve Ne Zaman Oldu?

Çernobil Nükleer Felaketi 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği’ne bağlı olan Ukrayna’da meydana gelmiştir. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 100 kilometre kadar kuzeyinde, Pripyat kasabasının yakınlarındaki ağaçlık ve bataklık bölgede bulunan   Çernobil Nükleer Santrali, her biri bir gigawatt elektrik üretebilen 4 reaktör bulunmakta ve Ukrayna’da kullanılan elektriğin %10’u bu şekilde elde edilmekteydi.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu santralin yapımı 1970 yılında başlandı ve ilk reaktör 1977, ikincisi 1978, üçüncüsü 1981 ve dördüncüsü de 1983 yılında üretime başladı. 1986’da kaza gerçekleştiğinde iki reaktörün yapımı  hala yapılmaya çalışılıyordu. 25 Nisan 1986 günü, dördüncü reaktör rutin bakımı yapılması için  bir süreliğine kapatılacaktı. Ancak kapatılma sırasında teknisyenler güç kesintisine karşı oluşabilecek sorunlara yönelik bir test uygulamak istedi.

Testten kesin bir sonuç elde etmek için operatörler güvenlik önlemlerinin bir bölümünün kapatılmasını istediler. Yalnız bu karar bir felakete sebep olacaktı.

çernobil felaketi

Kiev’in enerji ihtiyacından dolayı test 9 saat ertelenmek zorunda kalındı. Test gece saat 11 sıralarında tekrar başladı. Saat  gece yarısını geçtiği sırada, reaktörün gücü ani bir şekilde düşüşe  başladı. Teknisyenler durumu fark ettiği zaman  ellerinden geleni yapmaya çalıştılar ancak reaktör tamamen kontrolden çıkmıştı. Test nedeniyle  güvenlik sistemi kapatılmıştı. Sonuç olarak Çernobil Nükleer Felaketi 26 Nisan gece yarısı saat 01.23’te reaktör patladı.Çernobil Nükleer Felaketi birçok ülkeyi etkilemiş ve bir felakete dönüştürmüştür.

Patlama sırasında ortaya çıkan radyasyonun Hiroşima ve Nagasaki’de atılan bombalardan 100 kat daha etkili olduğu belirtildi.Patlamadan hemen sonra 31 kişi öldü. Çernobil Nükleer Felaketi etkilerinin uzun dönemde çok daha fazla olduğu, binlerce insanı etkilediği ve etkilemeye de devam edeceği bilinmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi