Kategoriler
Yaşam

Dijital Terazi Nedir? Banyo Terazisi Nedir? Dijital Terazi ve Banyo Terazisi Nasıl Çalışır?

dijital terazi ne demektir, dijital terazi nasıl çalışır, dijital terazi nasıl kullanılır, digital terazi teknik bilgileri, banyo terazisi ne demektir, banyo terazisi nasıl çalışır, banyo terazisi nasıl kullanılır, banyo terazisi teknik bilgileri.

Sponsorlu Bağlantılar

Evde Kullanılan Tartı (Banyo Terazisi) Nasıl Çalışır?

Banyo terazilerine dışarıdan baktığımızda bir platform ve ibreden oluştuğunu görürüz. Üzerine çıkıldığında, platformun aşağı doğru hareket ettiği hissedilir. Ağırlığımızın ölçütü olan bu küçük hareket, tartının içindeki kaldıraç mekanizması tarafından ibreye iletilir.
Bilindiği gibi kaldıraçlar, basit makinalardır ve bir yükü daha az kuvvet harcayarak kaldırmamızı sağlarlar. Birinci tip kaldıraçlarda, destek her zaman yük ile kuvvet arasında bulunur. Tahteravalli, birinci tip kaldıraçlara güzel bir örnektir. İkinci tip kaldıraçlarda destek bir uçta, kuvvet diğer uçtadır. İkinci tip kaldıraçlara örnek olarak da el arabasını verebiliriz. Son olarak, üçüncü tip kaldıraçlarda destek bir uçta, yük diğer üçtadır (kuvvet ortadan uygulanır). Bu tip kaldıraçlara verebileceğimiz örnek ise cımbızdır.Tartıdaki platformun hemen altında bulunan üçüncü tip kaldıraçlar platformun hareketini, ana yaya bağlı olan küçük bir levhaya iletirler. Kaldıraçlar bu levhanın aşağı doğru hareket etmesine ve yayı ağırlığımızla orantılı olacak şekilde germesine sebep olurlar. Yayın bu hareketi, yine yaya bağlı bulunan bir manivelanın (birinci tip bir kaldıracın) dönmesini sağlar. Manivela ise, ibreyle kendisi arasıında bulunan başka bir yayı hareket ettirir. Bu yayın hareketi de ibreyi döndürür ve tartı bize ağırlığımızı bildirir.

Dijital Terazi Nasıl Çalışır?

Ağırlık ve basınç ölçümlerinde kullanılan load cell algılayıcı ile kilogramın ölçülüp LCD ile görüntülenmesi.
Öncelikle biraz load cell hakkında bilgi vermeye çalışalım. Load cell aliminyum çerçeve üzerine gergin bir şekilde wheatstone direnç köprüsü kurularak oluşturulan son derece hassas direnç yapısına sahiptir.

LOAD CELL  aliminyum  çerçeve üzerine uygulanan ağırlıkla orantılı olarak değişme olur. Bu zaman da A ve D uçlarının alanları büyür bunun sonucu olarak direnç değerleri artar. Diğer taraftan B ve C uçlarının alanları küçülür. Bu dört gergin ağız bir wheatstone direnç köprüsü oluştururlar. Yükün oluşturduğu etki direnç değerlerindeki değişimler aracılığı ile gerilim olarak toplanır.

Burada toplanmış olan gerilim micro volt cinsinden olduğu için değişimler son derece küçüktür. Bizim burada kullandığımız micro kontrollır pic F877 bukadar küçük değişimleri algılıyamaktadır. Bunun için iki adet opm amplifikatör kullanarak F877nın algılayabileceği konuma getirilmiştir. Bu iş için [OP077] kullanılmıştır  OP077’nın 2 ve 3 nolu bacaklarından uygulanan load cell gerilimi birinci amplifikatör de ortalama tam yük gerilimi   1.2.V yüksüz olarak 100mili volt/v opm 6 nolu ucundan U3 opm ulaşarak 1.2 katı artırılarak pic16F877 nin
RA0 prot’dan 10 bitli çözülünürlükle A/D çevirme işlemi gerçekleşir sonuç bir değişkene atanır.
*  Hiç yük yoksa çıkış  voltajı 500 mikro volt altında bir gerilim olmalıdır.
*  Tam yük altında ise çıkışta 1,3 mili volt/v oranında bir değer okunur.
*  1. ve 2. uçlar arası empedans 350 ohm.
*  3.ve 4. uçlar arası empedans ise 410 ohm dur.
*  R sıcaklık etkisini düşürücü bir direnç olarak konmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

banyo terazisi

Sistem  kısaca çalışması ve kalibrasyonu  {SW1} sivici  kapatıldıktan sonra lcd Ayar yazısı çıkacak bu aşamada lcd’ nin durumu 0000 olması gerekir aksi halinde mutlaka RV1 Trimpot’nu ile sıfıra gelene kadar ayar yapılır. Bu işlem yapılırken  load cell düz ve sabit bir zemin üstünde olmalı  yoksa 0’ ra  getirilmesi hayli zor olur.  2. Aşamada {M-} basılarak load cell  özelliğine göre yükleme yapmak gerekir. Bu sistem de kullandığımız load cell 15Kg  VT015 tipi bunun için 15 Kg dan fazla yükleme yapılamaz .Bu tür kalibrasyonlar yapılırken 3/1 kadar yük uygulanmalı bizim bu sistem için en az 2Kg yük uygulanması gerekir. Load cell yükleme işlemi yapıldıktan sonra 10sn beklenip {M+) basarak pic16F877 eeprom kaydedilir.
LCD ekranında (SON) işlemi yazdıktan sonra SW1 sivici açık konuma getirilir.devremiz çalışması eeproma kaydedilen değer ile load cell yüklenen Ağırlık önceden eeproma kaydedilen değer baz alınarak işlemine tabi tutulur. Örneğin uygulanan yük 450gr ise eeprom daki  sabit değerle karşılaştırılarak sonuç değer olarak lcd de görüntülenir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi