Kategoriler
Yaşam

Grup Nedir? Kurum Nedir? Kurum ile Grup Arasındaki Fark

Grup ne demektir, kurum ne demektir, grup çeşitleri nelerdir, kurum türleri nelerdir, kurumun gruptan farkı nedir,kurumun anlamı nedir, grubun anlamı nedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Grup Ne Demektir

Sosyolojide, bir grup genellikle birtakım özellikler paylaşan, birbiriyle etkileşen,grup üyelerinin beklentilerini ve zorunluluklarını karşılayan ve ortak bir kimliği paylaşan insanlardan oluşan bir topluluk olarak genellikle tanımlanmaktadır. Bu ifadeyi kullanırsak toplum oldukça büyük bir grup olarak değerlendirilebilir.

Genel Sağlık Sigortası

Bir küme yalnızca birkaç bireyi kapsarken, toplum bilimde bir grup daha yüksek oranda bir bağlılığı gösterir. Gruptaki üyelerin paylaştığı özellikler ortak ilgi alanları, değerleri, ortak etnik/dil geçmişi ve akrabalık bağları olabilir.

Veya;

Birbirine yakın duran ve toplu bir birliktelik gösteren nesneler topluluğu; küme(insanlarla ilgili), demet (nesnelerle ilgili” Ünlü İngiliz yazar Walter Bagehot (1826 – 1877) yapılan sözlük alıntısı grupları anlamanın gerekliliği hakkında önemli ve geleneksel bir açılım sunmaktadır: “İnsan sadece dayanışmacı gruplar içinde gelişim gösterebilir.

Grup Çeşitleri

Birincil Grup: Yakın, yüzyüze, kalıcı, samimi ilişkilerin olduğu, sevgi bağları ile yürütülen küçük sosyal gruplardır. Grup üyeleri arasında güven verici ilişkiler kurulur. Bu gruplar birincil ilişkileri sürdürürler ve bu nedenle toplum için önemlidirler. Üyeler “bizlik” duygusuna sahiptir. Belirli faaliyetleri paylaşan, bireylerin içinde yetiştiği, bakıldığı, kültür aktarımı yapılan gruplardır. Bu grupların en önemlileri aile, oyun grubu,arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplardır. Chicago Okulu temsilcilerinden Charles Cooley tarafından sosyoloji literatrüne kazandırılmış bir kavramdır.

Sponsorlu Bağlantılar

İkincil gruplar, birincil grupların tersine,ilişkileri resmi ve kurumsal olan büyük gruplardır. Bazıları yıllarca sürebilir ancak bazıları kısa bir süreden sonra dağılabilir. Birincil grupların oluşumu ikincil grupların içinde olur.

Bireylerin “Başvuru Grupları“na dönük genelde bir bağları vardır. Bu gruplar bireylerin üyesi olmadıkları ancak kendisi içerik olarak bağlantılı gördüğü ve kendi kimliğinin bir parçası için onlardan hedef ve değerler kabul edebileceği gruplardır.

Kurum Ne Demektir

Kurum kavramı, günlük dilde çeşitli kuruluşları tanımlamak amacıyla kullanılır. Kurum sözcüğünün bilimsel anlamı, çoğunluğun aynı şekilde ve sıklıkla ortaya koyduğu davranışlarımızın toplamıdır, örüntülerdir.

Toplum Bilimsel Tanımı

Kurumlar, bir toplumda sosyal yaşamımızı birbirimize benzer şekilde gerçekleştirdiğimizi ifade eden ve sağlayan kültürel süreçlerdir. Bir başka deyişle davranış örüntüleri, toplumsal roller ve etkileşim süreçlerinden oluşan, kültürün büyük kısmını anlatmak için kullanılan bir kavramıdır. Kurum denilince, ‘toplumsal kurum’ anlaşılır.

Kurumlar, temel davranış örüntülerine göre şekillenirken, toplumlara özgü bir yapıya kavuşurlar. Her bir toplumun kültürü, örfü, ananesi farklı olduğu için kurumları da farklıdır. Fakat her toplumda temel kurumlar vardır. Bunlar;

Sponsorlu Bağlantılar
  • Aile kurumu
  • Ekonomi kurumu
  • Siyaset kurumu
  • Kamu kurumu
  • Din kurumu
  • Eğitim kurumu
  • Hukuk kurumu
  • Sivil Toplum Örgütleri
Sponsorlu Bağlantılar

“Grup Nedir? Kurum Nedir? Kurum ile Grup Arasındaki Fark” için 11 yanıt

tamamdır herkes ıstıyo ben baskanım yardımcım ıse sırıne

sımdı kendı aramızda baska sıtelere gırıcez hrkes gıdıp gırsın begendıgınıde buraya yazsın ben gıdıyorum gargamele yakalanmadan sapsaglam donun hadı by by sırıne hadı gıdelım arkdaslar grubumuzada baska bır sırın adıyla katılabılırsınız

bence cok sacma hem istemed’g’m seyler cikariyolar hem kafadan atiyolar birdaha vikipediye girmiyicem ve arkadaslar sızede dıyorum sakınn ama sakınn gırmeyın burdan nefret edıyoruuuuuum

aynen oyle sırıne cok haklısın bende bu sıteyle ılgılı aynı dusuncedeyım gercekten de cok sacma eskıden de buraya bı arkadasım gırıyous kendısı cok gerızekalı en basta ınanmadım ama dıger sıteler daha da sacma dıye gırmek zorund kaldım ama gırmez olaydım ıyyy bu ne yanı cok ezıkleeer…

arkadaslar gerceten dedıgınız kadar varmıs bu nee odevım var benım bu saatte hala sıte arıyom

aynen oyle bu arada cesur sırın sırıne bebe sırın ve ben bır grup yapallımmı adıda sırınler olsun nası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi