Kategoriler
Yaşam

Profesyonel Futbolcu Nedir? Profesyonel Futbolcu Olmak için Ne Yapmalıyım? Profesyonel Futbolcu Kuralları

Profesyonel futbolcu nasıl olunur, profesyonel futbolcu olmanın şartları nelerdir, profesyonel futbolcu ne demektir, profesyonel futbolcu olmak için yapılması gerekenler nelerdir, profesyonel futbolcu olabilir miyim.

Sponsorlu Bağlantılar

Profesyonel Futbolcu Ne Demektir

Kafa veya ayak vuruşları ile topu karşı kaleye atma kuralına dayanan ve onbirer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan futbol oyununu kurallara bağlı olarak gerçekleştiren sporcu kişidir.

Profesyonel Futbolcunun Görevleri

  1. Dayanıklılık, hız, fizik-kondisyon ve psikolojik olarak karşılaşmalara hazırlanır.
  2. Spor eğitimcisi (Antrenör) veya teknik direktörün hazırladığı antrenman programları çerçevesinde bireysel ve takım antrenmanlarına katılır.
  3. Maç takviminde (Fikstür) belirtilen şehiriçi ve şehirdışı maçlara katılır.
  4. Bedensel sağlığını korur ve fiziksel sakatlıklarının tedavisini yaptırır.
  5. Futbolun ve sporcunun belirlenmiş ve yazılı hale getirilmiş oyun ve disiplin kurallarına uyarak oyun stratejisini uygular.
  6. Takım arkadaşlarıyla antrenman içi ve dışında uyumlu ilişkiler geliştirir,
  7. Teknik direktör/ antrenör/ kulüp yöneticileri/ idari kadro/ sporcu arkadaşlarıyla iyi diyalog sağlar. Kadro dışında kaldığında takımına destek verir ve fiziksel ve psikolojik olarak kendini sürekli iyileştirir.

Kullanılan Alet ve Malzemeler

– Çalışma aletleri, kondisyon aletleri, ağırlık, oyun topları ve çeşitli spor araç – gereçleri,
– Spor aksesuar ve giysileri (Eşofman, şort, tişört, yağmurluk, tozluk vb)

Profesyonel Futbolcu Olmanın Şartları

Futbolcu olmak isteyen kimselerin.

– Spora ve özellikle futbola ilgili ve yetenekli,
– Bedensel olarak güçlü ve dayanıklı,
– Göz, ayak eşgüdümü gelişmiş,
– Çevik,hızlı ve sportif zekaya, spor ahlakına ve disiplinine sahip,
– Hırslı, azimli ve sabırlı
– Dikkatli ,
– Ruhsal sağlığı yerinde olan kimseler olmaları gerekmektedir.

Not: Yaş olarak futbola başlama yaşının geçmemiş olması gereklidir.(İdeal başlama yaşı 5-7 dir.)

Sponsorlu Bağlantılar

Profesyonel Futbolcunun Çalışma Ortamı

Futbolcular; genellikle açık futbol sahalarında antrenman ve müsabaka yapmaktadır. Antrenman ve maçlar tüm mevsimlerde gerçekleştirilmektedir. Çalışma ortamı zaman zaman çamurlu, soğuk, sıcak, tozlu, stresli ortamlar olup bu koşullara dayanıklı olmaları gerekmektedir. Profesyonel futbolcular için seyahat gerektiren yoğun kamp dönemleri vardır. Genellikle düzenli ve disiplinli gündelik yaşam sürmeleri futbolculardan beklenmektedir. Futbolcular; diğer sporcu arkadaşları, antrenör, teknik direktör, klüp yöneticileri, idareciler, masörler, malzemeciler vb kişilerle iletişim içindedirler.

Profesyonel Futbolcunun İş Bulma İmkanları

Futbolcular amatör ve profesyonel liglerdeki spor kulüplerinde futbol oynamakta ve transfer sonucu kulübünü değiştirmektedir. Futbolcunun genellikle sahada oynadığı yer doğrultusunda (santrefor, defans oyuncusu vb) transferi gerçekleşir. Profesyonel ve amatör futbolcu olmasına göre futbol kariyeri şekillenir. Futboldaki yeteneği ve çeşitli maçlarda kendini göstermesi ve iyi bir futbol kulübün alt yapısında başlangıç yapması, futbol kariyerini sürekli iyi yere getirir. İyi bir futbol kariyeri, sakatlık, takımının küme düşmesi, sezon sırasında performansında düşme ve/veya kendini yeterince gösterememe sonucu daha alt kümelerde futbol oynamasını beraberinde getirebilir.
Ancak son yıllarda lisanslı menejerlik sisteminin gelişmesiyle futbolculara ait bilgiler çeşitli yurtiçi-yurtdışı spor kulüplerine duyurulmakta ve futbolcunun bir kulüple anlaşması sağlanmaktadır. Amatör kümeden profesyonel kulübe transfer olabileceği gibi profesyonel 1.lig takımından 2.lig takımında da oynayabilir. Futbolcunun futbol sezonu içinde gösterdiği performans transfer durumunu etkilemektedir. Ayrıca futbol maç ve antrenman esnasında sakatlanma riski çok olan bir spor olduğundan sakatlanma sonucu transfer yapamama, spordan sürekli veya belirli bir süre uzak kalma riski çalışma yaşamını olumsuz etkilemektedir.

Profesyonel Futbolcu Meslek Eğitimi Verildiği Yerler

Meslek eğitimi;

– Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde açılan “Futbol Eğitim Kursları” nda,
– Amatör ve profesyonel futbol kulüplerinin alt yapıları için oluşturulan futbol okullarında
– Belediyelerin düzenlediği futbol kurslarında,
– Çeşitli kuruluş ve üniversitelerin futbol kursu organizasyonlarında verilir.

Ancak; bu eğitime kısa süreli katılanların ötesinde bir futbol kulübü bünyesinde yeteneğinden dolayı futbolcu olmak için seçilen ve sporuna bir kulüp bünyesinde devam eden ve lisanslı olarak spor yaşantısını sürdüren kişiler “Futbolcu”olarak adlandırılır.

Meslek Eğitimi Giriş Koşulları

Amatör ve profesyonel futbol kulüplerinin alt yapı seçmelerine ve çeşitli kurumların futbol kurslarına katılabilmek için genellikle en az 7 yaşında olmak ve sağlık raporu (Spor Yapmasında Sakınca Yoktur Belgesi) ile başvurmak gerekmektedir.
Ancak bir kulübe bağlı olarak futbol sporunu devam ettirecek yani Lisans almak isteyen amatör futbolcuların 10 yaşını bitirmiş olması şarttır. İlk kez lisans (Filiz) çıkartacak amatör futbolcunun tescil işlemlerinde aşağıdaki belgelerin futbol federasyonuna sunulması zorunludur:

Sponsorlu Bağlantılar

a) Kulüp ve futbolcu taahhütnamesi
b) 18 yaş altı futbolcular için veli muvafakatnamesi
c) Nüfus Hüviyet Cüzdanının aslı (Fotoğraflı) ile birlikte arkalı önlü fotokopisi
d) En fazla bir yıl önce çekilmiş iki adet renkli fotoğraf
e) Fotoğraflı sağlık raporu
f) Her sezon Federasyonca tespit edilecek lisans işlemi ücretinin yatırıldığına dair belge

Bu belgeler kulüpler tarafından hazırlanarak, Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüklerine, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) aracılığı ile teslim edilir. Tescil ve lisans işlemleri Futbol Federasyonu Bölge Müdürlükleri tarafından yapılır.

profesyonel futbol mesleği

Eğitim Süresi ve Eğitimin İçeriği

Futbol eğitimi, en az 5- 7 yaş arasında başlamalıdır. Eğitimde fizik kondisyon, motor koordinasyon, futbol oyun kuralları öğretilir. Eğitimin süresi futbol yaşamı boyunca devam eder. Takım oyunu içerisinde dayanıklılık, taktik, kondisyon gibi çeşitli güç hız, spor zekası geliştirici antrenmanlara yer verilir.
Futbol okuluna katılan öğrencilere sporu ve özellikle futbolu sevdirmek ve futboldaki temel hareketleri öğreterek branşa yönelik fiziksel gelişmelerini ortaya çıkartmak hedeflenmektedir.
Sporcu adaylarının daha düzenli ve disiplinli yaşamalarının yanında, sosyal yaşamda daha başarılı olmaları için kayıt esnasında veli tarafından doldurulacak olan anket formlarında öğrencinin beslenme alışkanlığı, uyku düzeni ve okuldaki ders durumuna kadar birçok bilgi edinilmektedir. Bu veriler sporcu adayının dosyasına kayıt edilerek gelişmeler grup antrenörleri tarafından yakından takip edilmektedir. Kısacası antrenör, sporcu adaylarına ait bir çok bilgiyi bilerek çalışmakta ve böylece sporcu adaylarının pedagojik gelişimlerini de yakından takip etmektedir.Futbol kulüplerinin futbol altyapı spor okulunda eğitim gören futbolcu adaylarına Futbol Altyapı Takımları’na seçilme şansı tanınmaktadır.Ancak kimi büyük futbol takımı bir işletmeye dönüşerek açılan futbol okullarında çocukların spor yapmalarını desteklemekte ve öğrenciler bu futbol okullarına aylık bir ücret ödeyerek devam etmekte ve sadece çok yetenekli çocuklar alt yapı için seçilmektedirler.
Futbol altyapı spor okullarının genellikle amacı; örf ve adetlerine bağlı, yaratıcı düşünceye sahip, taktiksel anlayışı yüksek, azimli, süratli, çabuk, dayanıklı, teknik, kuvvetli ve rakibe, hakeme, seyirciye saygılı sporcular yetiştirmektir.

Futbolcu Mesleğinde Kariyer İlerlemesi

Alt yapıda PAF Takım, Süper Genç Takım, Genç Takım, Yıldız Takım, Minik Takım olarak kariyerlerini sürdüren futbolcular yaş ve oyun gücüne göre Amatör ligden Profesyonel üçüncü lig, ikinci ve birinci lig takımlarında oynayarak ve transferleri gerçekleşerek yükselebilirler. Futbol sonrası eğitim alarak Antrenör, Teknik Direktör, Teknik ve İdari Menejer, Spor Yöneticisi veya yetenekleri doğrultusunda basında Spor Yorumcusu veya Spor Yazarı olabilirler.
Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu her yıl futbolcu yetiştirme tazminatlarını belirleyerek klüplere ekonomik katkı sağlamaktadırlar.Yetiştirme tazminatları;
– Birinci Kategori: Türkiye Profesyonel Birinci Süper Ligi Kulüpleri,
– İkinci Kategori: Türkiye Profesyonel İkinci Ligi A Kategorisi Kulüpleri,
– Üçüncü Kategori: Türkiye Profesyonel İkinci Ligi B Kategorisi Kulüpleri,
– Dördüncü Kategori: Türkiye Profesyonel Üçüncü Ligi Kulüpleri ve Amatör Liglerde Yer Alan Kulüpler olarak dört grupta verilmektedir.
Futbolcu yetiştirme tazminatı; mücadele eden takımlarda yetişen futbolculara kategorisine göre farklı olacak şekilde ve Euro cinsinden ve kulüpler tarafından ödeme günündeki Merkez Bankası Döviz Satış Kuru üzerinden Yeni Türk Lirası şeklinde yapılmaktadır

Futbolculuk Eğitiminde Burs, Kredi ve Ücret Durumu

Eğitim Süresinde

Spor kulüpleri bünyesinde açılan futbol okullarına kayıt olan öğrencilerden aylık ücret almakta, ancak altyapı oyuncusu olduğunda sporcunun verdiği ücret kesilmektedir.
Eğitime ilk başlandığında kulüpler ve/veya organizasyonlar sporcu adayına spor malzemeleri vermektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Eğitim Sonrasında

Lisanslı amatör futbolcuların konaklama, malzeme, sigorta ve antrenman giderleri kulüp tarafından karşılanmaktadır. Ancak profesyonel olarak futbol oynadığında ise; tüm bunların yanında ayrıca kulübünden aylık,transfer ücreti ve prim alır ve bu konuda yazılı bir anlaşması da bulunur.
Profesyonel liglerde oynayan futbolculara yapılacak ödemeler sözleşmede gösterilir. Futbolcuya yapılacak olan ödemeler ikiye ayrılır:
a) Aylık Ücret: Futbolcuya sözleşme süresince geçerli aylık ücretin mesleki faaliyetine karşılık olmak üzere sözleşmede belirlenmesi zorunludur. Aylık ücret ilgili dönem için belirlenmiş asgari ücret tutarından az olamaz ve her ayın son günü ödenir.
b) Transfer Ödemeleri: Taraflar, tip sözleşmede belirlenmesi zorunlu olan aylık ücret dışında, para veya değeri para ile ölçülebilen (aylık ödemeler, maç başı ödemeler, ev, araba, v.s.) transfer ödemelerini sözleşmede belirleyebilirler. Transfer ödemelerinin ödeme zaman ve şekilleri sözleşmede belirtilir. Transfer ödemelerinin ödeme zamanı sözleşmede belirtilmemiş ise, her ayın son günü tüm ayı kapsayacak şekilde ödenir.

Ayrıntılı Bilgi için Başvurabileceğiniz Yerler

  • İlgili Eğitim Kurumları
  • Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi
  • Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
  • Türkiye Futbol Federasyonu
  • Amatör ve Profesyonel Futbol Kulüpleri
  • Gençlik ve Spor Müdürlüğü

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi