Kategoriler
Yaşam

Samsun Kaplıcaları Hangileridir? Tedavi Ettiği Hastalıklar

Samsun Kaplıcaları

Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin hemen her ilinde kaplıca bulunmaktadır ve bu illerden birisi de Samsun ilidir. Samsun ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Samsun şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;

  • Samsun Ladik Hamamayağı Kaplıcası
  • Samsun Havza Kaplıcaları

Samsun Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Hamamayağı Kaplıcası Şifalı Olduğu Hastalıklar

Hamamayağı Kaplıcası suyu, piknik alanları ve dinlenme tesisleri ile ilçemizin en önemli turizm alanıdır. İlçeye uzaklığı 13 km. olan kaplıcanın suyu, içerdiği mineraller bakımından dünyanın ünlü kaplıcaları arasında yer almaktadır. 37 derecelik ısıya sahip olan kaplıca suyu, vücut ısısına eşit olup, müzmin romatizmayı, eklem kireçlenmesini, sinir hastalıklarını; nevralji, nevrite gibi cilt hastalıklarını ve kas yorgunluklarını iyileştirici özelliklere sahiptir.

Sponsorlu Bağlantılar

Kaplıcalar ve tedavi ettiği hastalıkları

Hamamayağı Kaplıca Sularının Maden Suyu Özellikleri

Çelikli sudur; Demir tuzları ihtiva eder, kansızlığa karşı faydalıdır. Kalevin sudur; Sodyum karbonat ihtiva eder, bu yönüyle karaciğer hastalıklarına ve hazımsızlığa iyi gelir. Milhli sudur; Nacl, Kel, Mgel, sodyum sülfat, manganez sülfat içerir. Radyoaktif sudur; İçerdiği cevherler vücutta görünmez.Bu sebeple membasından uzağa götürülen su, hassasiyetini kaybeder. Radyoaktif su olduğu için sinirleri yatıştırır, beyni dinlendirir. Gençleştirme, dinçleştirme özellikleri mevcuttur.

Havza Kaplıcaları ve Özellikleri

Yazılı belgelere göre tarihi 2500 öncesine değin uzanan Karadeniz Bölgesinin şifa yurdu; Havza Kaplıcaları, kaplıca suyunun kimyasal özellikleri ve şifalı olduğu hastalıkların çokluğu bakımından bölgemizin en önemli Sağlık Turizmi merkezlerinden biridir. Her yıl on binlerce kişi tarafından günü birlik yada bir günle bir ay arasında değişen sürelerle konaklamak suretiyle ziyaret edilen Havza Kaplıcarı, volkanik kaynaklı olup zayıf mineralizasyonlu,sodyum bikarbonatlı, Hipertermal, Hipotetik ve Oligometalik bir maden suyudur. Renksiz, berrak ve kokusuzdur. Sıcak suyun rezervuar kayacı;Jura-Alt Kretase kireçtaşıdır. Yüzeyden kireçtaşı kırık ve çatlakları boyunca derinlere süzülen su,jeoteknik gradyan etkisiyle ısınmakta ve kireçtaşları içinde depolanmaktadır. Sıcak su daha derinlerdeki Paleozoyik mermerleri ve Permiyen kireç taşlarından faylar boyunca çıkarak yer yer Jura-alt Kretase kireç taşlarına nufus etmektedir. Rezervuar kayacından üretilen sıcak su daha ön ce kaynaklar boyunca çıkarken şimdi yalnız açılan sondajlardan çıkmaktadır.

Havza Kaplıcalarının Tedavi Ettiği Rahatsızlıklar

Her çeşit kan (Fakrütdem) hastalıklarında, Cilt hastalıklarında, Sinir hastalıklarında, Taht-ı Tegaddi de, Sıtma tedavisinde ve Bütün hastalıkların nekahet devrelerinde şifalı olma özelliğinden başarı ile yararlanılabilecek sular arasındadır.

Kloroz tedavisinde -Beden zafiyetlerinde, Kadın Hastalıklarında (Kısırlık, Adet düzensizlikleri ve menopoza bağlı düzensizliklerde), Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde, Adale ağrılarının giderilmesinde, Sindirim bozukluklarının tedavisinde, Dalak şişliğinde, Kronik Bronşit tedavisinde şifa etkisi kanıtlanmış sulardan biridir.

Sponsorlu Bağlantılar

Yaşlanmaktan ileri gelen Arterioskklerose ve diğer bazı yaşlılık hastalıklarına şifalı olmasını sağlar. Fazla hazımsızlıktan gelen her çeşit mide hastalığına, Mide iltihaplarına, Sindirim bozukluklarına, Safra taşı rahatsızlıklarına karşı şifalı olma özelliği vardır.

Kadın hastalıklarına (Üreme organı iltihaplarına), Kırık-çıkık sekellerine, Ortopedik ameliyat sonrası nekahet dönemlerinde, İchias, Nikris (Gut), Diz,kalça,boyun ve bel kireçlenmelerine, Şeker hastalığına, Solunum yolu nezlelerine, Bağırsak ve Böbrek hastalıklarına, Cilt hastalıklarına, Strese karşı, Müzmin üst solunum yolu iltihapları, Alerjik burun içi iltihapları, Müzmin larenjit ve farenjit, Nefes darlığı yapan Akciğer hastalıkları, Bronş genişlemesi, Astım, Mide ve bağırsak hastalıkları, Hazımsızlık -Safrakesesi tembelliği, Müzmin kabızlık -Kalın bağırsak spazmları, İdrar yolunun müzmin iltihaplarının tedavisinde etkili ve yararlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi