Kategoriler
Yaşam

Tunceli Kaplıcaları Hangileridir? Tedavi Ettiği Hastalıklar

Tunceli Kaplıcaları

Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin hemen her ilinde kaplıca bulunmaktadır ve bu illerden birisi de Tunceli ilidir. Tunceli ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Tunceli şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;

  • Tunceli Malazgirt Bağın Kaplıcası veya Dedebağ Kaplıcası
  • Tunceli Ovacık Anafatma Kaplıcası
  • Tunceli Nazımiye Aşağı Doluca Kaplıcası ve Harik Kaplıcası
  • Tunceli Pülümür Karaderbent Köyü Kaplıcası
  • Tunceli Merkez Sütlüce İçmecesi veya Harçik İçmesi

Tunceli Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Kaplıcalar ve tedavi ettiği hastalıkları

Sponsorlu Bağlantılar

Bağın Kaplıcası veya Dedebağ Kaplıcası ve Şifalı Olduğu Rahatsızlıklar

Mazgirt İlçesi, Dedebağ Köyündeki kaplıca, ilçe merkezine 65 km. uzaklıkta, Peri Suyu kenarındadır. Öncelikli kaplıca sınıfına giren Bağın Kaplıcasında tek kaynaktan çıkan suyun akım değeri 5 lt/sn, sıcaklığı 35 oC, PH değeri 5.0 dır. Kaplıca suyu kalsiıum sülfatlı, sodyum sülfatlı ve klorür bikarbonatlı sular grubundandır. Banyo uygulamalarına elverişli olan bu sular, romatizmal hastalıklar, kırık-çıkık ve kadın hastalıkları tedavisinde olumlu etki yapmaktadır. Kaplıca suyu içme olarak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir. Metabolizma rahatsızlıklarında, banyo olarak damarları genişletir, romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına faydalıdır.

Anafatma Kaplıcası ve Şifalı Olduğu Rahatsızlıklar

Tunceli-Ovacık karayolu üzerinde, il merkezine yaklaşık 7 Km. uzaklıkta bulunan kaplıcanın bulunduğu yerde bir dinlenme ve yeme-içme tesisi vardır. Tek kaynaktan çıkan suyun akım değeri 3 lt/sn, sıcaklığı 25 oC, PH değeri 6.5’tir. 2500-3000 m2’lik bir alanı kaplayan kaplıcadan sadece yöre halkı yararlanmaktadır.

Aşağı Doluca Kaplıcası ve Harik Kaplıcası ve Şifalı Olduğu Rahatsızlıklar

Nazımiye İlçesi, Aşağı Doluca Köyünde Vadi içerisinde yer alan kaplıcanın çevresinde küçük ağaçlardan oluşan ormanlık alan bulunmaktadır. İlçe merkezine 16 Km. uzaklıktaki kaplıcanın tek kaynaktan çıkan suyunun akım değeri 2 lt/sn, sıcaklığı 39 oC, PH değeri 5.0’dır. Harik Kaplıcasında bir konaklama tesisi vardır. Kalsiyum sülfatlı ve sıcak sular grubundan olan kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, kırık-çıkık sekelleri ve kadın hastalıkları tedavisinde banyo olarak kullanılması uygun görülmektedir.

Karaderbent Köyü Kaplıcası ve Şifalı Olduğu Rahatsızlıklar

Pülümür İlçesi, Karaderbent Köyünde bulunan kaplıca ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktadır. Kaplıca suyunun akım değeri 0.2 lt/sn, sıcaklığı 25 santigrat derece, PH değeri ise 6.0’dır.

Sütlüce İçmecesi veya Harçik İçmesi ve Şifalı Olduğu Rahatsızlıklar

Merkez ilçe sınırları içerisinde, Tunceli-Erzincan karayolu kenarında, il merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Kaynak halinde olan suyun akım değeri 2.4 lt/sn, sıcaklığı 24.5 santigrat derecedir. Maden suyu olarak kullanılabilecek nitelikte olan bu radyoaktif kaynak değerlendirilmediği için doğada akıp gitmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi