Kategoriler
Yemek Tarifleri

Siirt İlinin Meşhur Yöresel Yemekleri

Siirt Yöresine Özgü Lezzetler

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Siirt ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Siirt, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Siirt ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Siirt iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Siirt denince akla ilk gelen yöresel lezzetler imçerket, büryan kababı, ayranlı yarma, bumbar v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Siirt iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Siirt yöresine ait lezzetler…

Sponsorlu Bağlantılar

Siirt Yöresel Yemekleri

  • İmçerket
  • Rayoşu Meketip
  • Aside
  • Varak Kek
  • Bumbar
  • Ayranlı Yarma
  • Sarımsaklı Köfte
  • Siirt Köftesi
  • Perde Pilavı
  • Büryan Kebabı

Siirt Yöresel Yemek Tarifleri

Siirt Perde Pilavı

Fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen “Perde Pilavı” Siirt’in en meşhur misafir yemeğidir. Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Bu hamur üzerine badem içi ile şekiller verilir. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber çeşitli baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir. Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür. Önceleri kor ateş üzerinde döndürülerek pişirilen Perde Pilavı, şimdi fırınlarda pişirilmektedir. Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin ters yüz edilmesiyle külay şeklinde boşaltılır. Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır. Bu kabuk yarılarak servis yapılır.

Siirt Köftesi

Siirt Köftesi
Siirt Köftesi

Mahalli tabirle “Kitel” diye adlandırılan Siirt Köftesi ince bulgurdan yapılır. Su ile yoğrularak hamur haline getirilen bulgurun içine yağlı et ile pirinç, maydanoz, soğan ve bir miktar baharat konduktan sonra kapatılır. Bundan sonra yapılan iri köfteler kaynar suda haşlanarak pişirilir. Bu ağır köftenin yanında genellikle garnitür olarak ekşi sebzeli çorbalar veya bamya bulunur. “Pırtike” denilen ıspanak çorbası bunların başında gelir. “Nube” denilen çok acılı ottan yapılan çorba da bulunabilir.

Siirt Varak Kek

Normal sertlikte hazırlanan hamur, yufka yapılarak dilimlenir ve kurutulur. Hamurun iki katı kadar pekmez, yarısı oranında su ile karıştırılarak kaynatılır. Kaynamış bu karışıma hamurlar atılarak yarım saat kaynatılır. Pişen hamurlar karışımla birlikte tepsiye dökülür. Üzerine ceviz içi serpilir. Sogutulduktan sonra servis yapılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi