Kategoriler
Yemek Tarifleri

Sinop İlinin Meşhur Yöresel Yemekleri

Sinop Yöresine Özgü Lezzetler

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Sinop ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Sinop, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Karadeniz Bölgesinde bulunan Sinop ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Sinop iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Sinop denince akla ilk gelen yöresel lezzetler nokul, pilaki, mısır çorbası,içli tava v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Sinop iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Sinop yöresine ait lezzetler…

Sponsorlu Bağlantılar

Sinop Yöresel Yemekleri

  • Nokul
  • Pilaki
  • Mısır pastası
  • Kaşık çıkartması
  • Keşkek
  • İçi etli hamur
  • Islama
  • Mısır çorbası
  • Mısır tarhanası
  • Sirkeli pırasa
  • İçli tava
  • Katlama
  • Kabak millesi
  • Hamursuz tatlısı

Sinop Yöresel Yemek Tarifleri

Sinop İçli Tava

Sinop İçli Tava Malzemeleri (4 Kişilik)

1 kg Hamsi, 250 gr pirinç, 1 baş soğan, 200 gr tereyağı (ya da arzuya göre sıvı yağ ), 1/2 bardak su, 2 yumurta, maydanoz, nane, tuz, karabiber

Sinop İçli Tava Nasıl Yapılır?

Hamsiler ayıklanır ve kılçıkları çıkarılır (eğer kılçıkları kolay çıksın istiyorsanız hamsiyi bir gün dinlendirmelisiniz). Diğer tarafta soğanlar yağda sarartılıp içine pirinç eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Tuz eklenerek üzerini kapatacak kadar su konularak pişirilir. Pirinçler diri diri olmalıdır. Pilav suyunu çekince karabiber, bol maydanoz, nane konularak demlenmeye bırakılır. Sırtları unlanan hamsiler yağlanmış tepsiye sırtları gelecek ve tavanın her yerini kapatacak şekilde dizilir.

Burada dikkat edilecek husus hamsilerin hep aynı şekilde ve yarı yarıya birbirinin üzerine gelecek şekilde dizilmesidir. Bu şekilde dizilmezse pişirme esnasında araları açılır. Tepsinin kenarlarına da bir kısmı tepsiden sarkacak şekilde dizilmelidir ki sonradan üzeri kapatılabilsin. Dinlenmiş pilav bunun üzerine dökülür ve yerleştirilir. Kalan hamsiler ve tepsinin kenarından sarkanlar ile pilavın üzeri tamamen kapatılır. (Görünüm olarak pasta şeklini almalıdır) Hamsilerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür. Fırına sürülür ve çevire çevire pişirilir.

Sinop Nokul

Sinop Nokul Malzemeleri

Un, su, tuz, maya, yağ, soğan, kıyma, tuz, karabiber (kıymalı için)

Sinop Nokul Nasıl Yapılır?

Sinop Nokul
Sinop Nokul

Un, su, tuz karışımıyla kulak memesi yumuşaklığında mayalı bir hamur yoğurulur ve dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta ince doğranmış soğanlar yağla sararıncaya kadar kavrulur. İçine yine başka bir tencerede önceden kavrulmuş kıyma ilave edilir. Karabiber ile tuzda konarak içi hazırlanmış olur. Arzuya göre karanfilde ilave edilebilir. Hamur orta büyüklükte parçalara bölünür ve oklavayla açılır. Açılan yufka yağlanır, üzerine hazırlanan içten bir miktar konup dağıtılır. Yufka ortadan ikiye bölünerek ayrı ayrı olarak içle birlikte rulo şeklinde yuvarlanır. Yağlanmış tepsiye nokullar döşenir ve bıçakla üçer cm aralarla yarı yarıya kesilir. Böylece hem birbirinden kopmaz hem de içi pişmiş olur. Üzerine yumurta ve arzuya göre çörek otu serpilerek orta ısıdaki fırında pişirilir. İç malzemesi olarak üzüm ceviz karışımı ya da süzme yoğurt da konulabilir. Üzümlü nokulun kesme tarzı baklava dikisi şeklindedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi