Kategoriler
Atatürk

Atatürk’ün Basına Verdiği Önem ve Atatürk’ün Türk Basınına Katkıları

Atatürk’ün Basına Verdiği Önem

Anadolu Ajansı, Kurtuluş Savaşının kazanılmasında ve millete Milli Egemenlik ruhu çevresinde toplanmasında büyük katkılar sağlamıştır. Atatürk, daha Kurtuluş Savaşını başlatmadan önce basının önemini biliyordu. Bu nedenle de Kurtulu Savaşı öncesinde gazete çıkarılması için girişimlerde bulundu ve ilk olarak Sivas Kongresinde bu düşüncesini belirtti.

Sponsorlu Bağlantılar

Atatürk’ün Çıkardığı İlk Gazete

Bunun sonucu olarak da Sivas’ta “İradeyi Milliye” yani “Milli İrade” isimli gazete dağıtılmaya başladı. Gazetenin ismini Atatürk kendisi koydu. Gazeteyi çıkarmakta Atatürk’ün amacı başlatılacak olan Kurtuluş Savaşının esaslarını, yapılması gerekenleri, işgal altındaki memleketin durumunu, millete anlatabilmekti. Kurtuluş Savaşı boyunca bu gazetenin büyük katkıları oldu.

Atatürk’ün Çıkardığı İkinci Gazete

Atatürk, Ankara’ya geldiğinde bir gazete yine çıkarmak için çalışmalar yaptı ve “Hakimiyeti Milliye” yani “Milli Egemenlik” isimli ikinci gazeteyi çıkardı. Gazete ismini ilk gazetede olduğu gibi Atatürk kendisi koydu. Bu gazetenin ilk sayısı 10 Ocak 1920 tarihinde dağıtıldı. TBMM’nin yarı resmi organı sayılan bu gazete sonraki zamanda “Ulus” adını almıştır.

Atatürk’ün Türk Basınına Katkıları

Atatürkün Basına Verdiği Önem Katkıları

Atatürk, gazete çıkarmanın yeterli olmadığını bildiği için gazete çıkarmak için bir takım araç gereçlere temin etmek içinde çaba göstermiştir. Çünkü millete doğru bir şekilde bilgi verilmeli ve bütün dünyaya verilen mücadele anlatılmalıydı. Bu nedenle bir takım çalışmalardan sonra Anadolu Ajansı kuruldu. Tarih 6 Nisan 1920 tarihini gösteriyordu.

Atatürk, bütün ülkeye Anadolu Ajansının haberlerini duyurmayı istiyordu. Ayrıca Anadolu Ajansının kurulmasından sonra haberlerin başlığında Anadolu Ajansı Tebligatı ibaresi yer almaya başladı. Anadolu Ajansı aracılığı ile millete verilen Kurtuluş Savaşı mücadelesinin amacı anlatılmalı ve milletin bu mücadeleyi anlayıp desteklemeliydi. Ayrıca bu şekilde milletin yanlış yönlendirilmelere, milli birliği bozacak tehlikelere karşı millet uyarılacaktı. Çıkan haberlerde zamanında yerine ulaşmalı idi. bu ve bunun gibi birçok konuda Atatürk çalışmalar yaptı ve büyük çaba sarf etti. Anadolu Ajansı Haziran 1920 yılında yasa ile hükümete bağlanmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi