Kategoriler
Biyografi

Benito Mussolini Kimdir?

Benito Mussolini Kimdir?

Benito Mussolini kimdir sorusunda mümkün olduğunca en kısa şekilde cevaplamaya çalışacağız. Tam adı Benito Amilcare Andrea Mussolini’dir. 29 Temmuz 1883 yılında İtalya’nın Predappio şehrinde doğmuş ve 28 Nisan 1945 yılında yine İtalya’nın Giulino di Mezzegra bölgesinde ölmüştür. İtalyan politikacı, devlet adamı ve siyasi önderdir. Ama aynı zamanda bir gazeteci ve öğretmendi. Adolf Hitler ile birlikte faşizmin en önemli isimlerinden birisi oldu. Cumhuriyetçi Faşist Parti Başkanı, Ulusal Faşist Parti Başkanı, Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı Lideri, İtalyan Sosyal Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve son olarak İtalya Başbakanı olarak görev yaptı. Görev süreleri ise şöyle;

Sponsorlu Bağlantılar
  • İtalya Başbakanı; 31 Ekim 1922 – 25 Temmuz 1943
  • İtalyan Sosyal Cumhuriyeti Devlet Başkanı; 23 Eylül 1943 – 25 Nisan 1945
  • Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı Lideri; 23 Mart 1919 – 9 Kasım 1921
  • Ulusal Faşist Parti Başkanı; 9 Kasım 1921 – 27 Temmuz 1943
  • Cumhuriyetçi Faşist Parti Başkanı; 13 Eylül 1943 – 28 Nisan 1945

Benito Mussolini’nin Siyasi Hayatı Öncesi

Benito Mussolini’nin babası bir demirci idi. İlk öğretim ve orta öğretim zamanlarında disiplinsiz davranışları vardı. Lozan Üniversitesinde eğitimini tamamladıktan sonra öğretmen olarak çalışmaya başladı. Zorunlu askerlikten dolayı 1902 yılında İsviçre’ye kaçtı. Ama 1904 yılında tekrar dönüp İtalyan Sosyalist Partisine katıldı ve partinin yayın organı olan Avanti gazetesinde çalışmaya başladı.

1. Dünya Savaşının başlamasıyla orduya yazıldı. Ayrıca görüş ayrılığı nedeniyle partiden uzaklaştırıldı. 2 yıllık askerlik süresinden sonra (savaşta yaralandığı için) Milano’ya döndü ve burada bu kez II.Popolo D’Italia gazetesinde editör oldu. Bu sırada Sosyalist Partiden de atıldı. Zaten siyasi görüşü tamamen farklı olmuş faşizm ideolojisini benimsemişti.

Benito Mussolini Siyasi Hayatı

1919 senesinde çeşitli sağcı, anti-komünist ve anti-kapitalist grupları kurduğu Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı örgütünde bir araya getirdi. Ama 1921’de ise Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı’nı lağvederek Ulusal Faşist Parti’yi bünyesinde topladı. Mussolini, eski Roma İmparatorluğunun ihtişamlı günlerini vaad ediyordu.

1922 yılında Benito Mussolini önderliğinde tam 26000 faşist insan, Napoli’den Roma’ya yürüme kararı aldı. Bu sırada halkın kötü durumunu Mussolini’nin çözeceğine inandığı için kral III. Vittorio Emanuele, Benito Mussolini’yi başbakan (31 Ekim 1922) yaptı.

Sponsorlu Bağlantılar

İktidara gelen Mussolini, kitap ve gazetelere sansür getirme, seçim sistemi değiştirme, kendi partisi dışındaki partileri kapatma, sendikaları kapatma gibi işlerle uğraşarak diktatörlüğe adım adım yaklaşıyordu. Ama bunun yanı sıra bütün ülkeyi tren rayları ve otobanlarla döşedi ve çiftçilere büyük destek vererek tarım ve endüstriyi canlandırdı.

Üniversitedeki öğretim görevlilerine faşist rejimi savunacaklarına dair yemin ettirmek, gazete editörlerinin Mussolini tarafından özel olarak seçilmesi, Faşist Partiden sertifikası almadan hiç kimsenin gazetecilik yapamaması, tüm İtalyan halkını, şirketleri ve dernekleri kontrol altında tutmak, pasifist anti-emperyalizmin yerine agresif milliyetçilik rejimi getirmek en dikkat çeken uygulamalarındandı.

Benito Mussolini ve 2. Dünya Savaşı

1935 yılında nedensiz bir şekilde Habeşistan’ı işgal etti. 1936 yılında ise Almanya ile beraber Berlin-Roma Mihveri kuruldu. Ama bu durum İtalya üzerinde Adolf Hitler ‘in etkisini artırdı. Üstelik bu durumdan hem kral III. Vittorio Emanuele hemde İtalya halkı rahatsız idi.

Benito Mussolini Kimdir

Almanya’nın amacı, bütün Avrupayı topraklarına katmaktı. İlk olarak Polonya sınırlarına girildi (1 Eylül 1393). Böylece 2. Dünya Savaşı başlamış oldu. Mussolini ise daha önceleri Malta, Korsika ve Tunus bölgelerini topraklarına katmak ve Roma İmparatorluğunu canlandırma hedefinde idi. Bu nedenle Almanya ile birlikte Mihver Devletleri bloguna katılarak savaşa girdi. Birçok karşı çıkmalara rağmen Benito Mussolini, 10 Haziran 1940 yılında savaşa girdiklerini resmen açıkladı.

İtalya, Kuzey Afrika ve Balkanlar’da yenildi. Ama Almanya’nın destek verdiği bölgelerde direnmeyi başardı. Ancak kendi ülkesinde gücünü kaybediyordu.

Sponsorlu Bağlantılar

Benito Mussolini Tutuklanması, Kurtarılması ve Ölümü

İtalya kralı III. Vittorio Emanuele, müttefiklerin 1943 yılında Sicilya’ya çıkartma yapmasından sonra Benito Mussolini’yi görevden aldı. Kuzey İtalya’yı alan Almanya ise özel bir birlik ile 12 Eylül 1943 yılında Mussolini’yi tutuklu olduğu yerden kaçırdı. Önce Roma’ya sonra Viyana’ya ve oradan da Rastenburg’a götürüldü. Son olarak oğlu ve karısı ile birlikte Wittelsbacher’leri şatosuna yerleşti.

Fakat daha sonra Kuzey İtalya’ya geri döndü ve burada Cumhuriyetçi Faşist Parti’yle beraber İtalyan Sosyal Cumhuriyeti’ni kurdu. Fakat bu devlet Almanya’nın kukla rejimi olarak varlığını sürdürdü.

25 Nisan 1945 yılında gelmesi gereken Alman delegelerinin gelmemesi üzerine aldatıldığını düşündü ve 27 Nisan 1945 yılında 25 araçla beraber İspanya’ya kaçmak için yola çıktı. Ama yolda partizanlar tarafından saldırıya uğradılar. Askerler teslim olsalar da Mussolini, teslim olmadı ve zırhlı bir araçla kaçmaya devam etti. Ama Dongo köyü (Como Gölü) yakınlarında araç durduruldu. Benito Mussolini, sarhoş numarası yaparak kurtulmaya çalışsa da partizanlar tanıdı.

Benito Mussolini ve metresi birlikte yakalanmışlardı. Mussolini’yi öldürme emri ise albay Walter Audisio’ya verildi. Albay, Benito Mussolini ve metresi Petacci’nin tutuklu oldukları çiftlik evine gitti. Burada önce metresini sonra Mussolini’yi öldürdü.

Aynı günün akşamı başta bakanlar ve İtalyan Sosyal Cumhuriyeti yetkileri olmak üzere bütün Mussolini üyeleri idam mangası ile idam edildi. Mussolini’nin cesedi halka gösterilerek alay konusu yapıldı. Sonrasında ise Milano’nun kuzeyinde bulunan Musocco mezarlığında gömüldü.

Sponsorlu Bağlantılar

Ama 1946 yılında mezarı Domenico Leccisi isimli bir İtalyan politikacı ve iki neo-faşist tarafından açılarak cesedi çalındı. 11 yıl boyunca cesedi bir gardıropta saklandı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi