Kategoriler
Kimya

Nitrogliserin Nasıl Elde Edilir Nitrogliserin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Nitrogliserin Nasıl Elde Edilir Nitrogliserin Özellikleri ve Kullanım Alanları konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Nitrogliserin Nasıl Elde Edilir Nitrogliserin Özellikleri ve Kullanım Alanları konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Nitrogliserin Nasıl Elde Edilir Nitrogliserin Özellikleri ve Kullanım Alanları konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Nitrogliserin Nasıl Elde Edilir Nitrogliserin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Nitrogliserin Nasıl Elde Edilir Nitrogliserin Özellikleri ve Kullanım Alanları başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak – 2

Nitrogliserin Nasıl Elde Edilir Nitrogliserin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Nitrogliserin Nasıl Elde Edilir Nitrogliserin Özellikleri ve Kullanım Alanları başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Nitrogliserin; gliseril trinitrat olarak da bilinir, dinamitin en önemli bileşenlerinden biri olan çok güçlü patlayıcı madde. NitroselüLoz ile birlikte başta roket ve füze yakıtları olmak üzere çeşitli iticilerde kullanılır; ayrıca damar genişletici etkisinden ötürü anjina pektoris sendromunda ağrı kesici olarak yararlanılır. Nitrogliserin katışkısız haldeyken tatlı ve yakıcı lezzetli, renksiz, yağlı görünümlü ve zehirli bir sıvıdır. Nitrogliserini ilk olarak 1846’da İtalyan kimyacı Ascanio Sobrero derişik nitrik ve sülfürik asit karışımına gliserin katarak elde etti. Sanayide üretimi sırasında doğabilecek tehlikeler kesintisiz nitrolama işleminin geliştirilmesiyle önemli ölçüde azaltılmıştır.

Kimya alanına ait Nitrogliserin Nasıl Elde Edilir Nitrogliserin Özellikleri ve Kullanım Alanları konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Nitrogliserinin azot içeriği oldukça yüksektir (yüzde 18,5) ve ayrıca oksijen içeriği karbon ve hidrojeni yükseltgemek için gerekli olandan çok daha fazladır. Bu durumda zayıf bir etki bile bileşiğin ayrışmaya başlamasına yol açar, oksijen karbon ve hidrojeni yükseltgerken bol miktarda azot açığa çıkar. Bu da malzemeye son derece güçlü bir patlayıcılık özelliği kazandırır. Nitrogliserin ateşlendiğinde açığa çıkan gazların hacmi oda sıcaklığı ve basıncındaki hacimlerinin 1.200 katına ulaşır, sıcaklıkları ise 5.000°C’ye yükselir. Bütün bunların etkisiyle bir anda 20 bin atmosferlik bir basınç oluşur ve saniyede yaklaşık 7,7 m hızla hareket eden bir patlama dalgası açığa çıkar. Nitrogliserin darbelere ve hızlı ısıtmaya karşı aşırı derecede duyarlıdır; 50°C-60°C arasında ayrışmaya başlar, 218°C’de patlar. Nitrogliserin nitroselüloza katıldığında, jelatin kıvamında çok güçlü bir patlayıcı oluşturur. İlk kez Nobel’in bulduğu bu karışım ilk çift bileşenli itici olan balistit barutunun geliştirilmesini sağlamıştır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi